Algemeen

Deze autorondreis  voert je langs een  afwisselend landschap. De reis is  indrukwekkend en soms zelfs overweldigend.  Je rijdt van de koele winderige kust naar de dorre zinderende woestijn, van grote steden naar diepe ravijnen en je komt verrassing na verrassing tegen. Je werpt een blik op het sterrenleven van Hollywood maar ook op het leven van de dicht bij moeder natuur staande indiaan.
Neem zowel luchtige zomer- als warme winterkleding mee, ongeacht het tijdstip waarop je reist. Door de grote hoogteverschillen kan het zomaar dat je op één dag 25 graden verschil in temperatuur ervaart. Deze reis kun je elk moment van  het jaar maken.


De route

Hieronder zie welke route wij hebben gevolgd. Had ik de kans om het over te doen dan zou ik vanaf de Grand Canyon (stop 6)  rechtstreeks naar Monument Valley (stop 8) zijn gereden en daarna naar Page (stop 7). Door omstandigheden hebben wij dit dus andersom gedaan. Zie onze blog over hoe dit kwam.
Maak je de reis in de zomer dan zou mijn advies zijn om het bezoek aan Sacramento te vervangen voor een bezoek aan Yosemite NP.  Je rijdt dan vanaf Lee Vining via Tioga Road naar het nationale park. Tioga Road is meestal vanaf 1 juni tot begin november open. 

 

vlucht - Amsterdam - San Francisco
We hebben gebruik gemaakt van een rechtstreekse vlucht met de KLM. Dit bevoel ons uitstekend. SFO - de luchthaven van San Francisco -  is overzichtelijk en voor je het weet sta je buiten of bij het autoverhuurbedrijf.  Vanaf hier kun je richting de kust rijden en afzakken via Cabrillo Highway naar Pacific Grove. Zo wordt de eerste reisdag direct een mooie sightseeing dag.

Stop 1 - Pacific Grove - 3 nachten
Deze plaats ligt aan Cabrillo Highway bovenop een rots bij de oceaan. Het dorpje komt gezellig over. Je vind hier geen hoogbouw maar veel mooie Victoriaanse gebouwen. Het dorpje is bovendien het startpunt van de bekende 17-Mile Drive die je langs het mooiste stukje van Cabrillo Highway voert. Klik hier voor de blog over onze eerste dagen.

 

Stop 2 - Pismo Beach - 1 nacht
Via Cabrillo Highway zak je af naar het zuiden.  Je komt de leukste plekjes en de mooiste vergezichten tegen. Zo halverwege Pacific Grove en Los Angeles ligt Pismo Beach. Deze plaats is een echte badplaats waar je even kunt uitwaaien aan het mooie brede zandstrand. Klik hier voor de blog over dit stukje van de reis.

 

Stop 3 - Los Angeles - 3 nachten
Vanaf Pismo Beach vervolgen we Cabrillo Highway om na een paar uurtjes in Los Angeles aan te komen. Twee volle dagen in LA geeft je een goede indruk maar niet de gelegenheid om alle plekjes te bezoeken. Dat wordt keuzes maken, Hollywood, strand, een studio, Downtown, Beverly Hills en ga zo maar door. Klik hier voor de blog over Los Angeles.

Stop 4 - Route 66 Californië - 1 nacht
Nu staat Route 66 op het programma. We verlaten LA en rijden richting Victorville waar we Historic Route 66 op rijden. De ene verrassing na de andere kom  je hier tegen. In het dorre landschap zie je de meest creatieve uitspattingen, prachtige schilderingen, kleurrijke rommelwinkeltjes, bomen gemaakt van flessen, aliens en natuurlijk de old-fashioned Diner.  We overnachten in Barstow, halverwege de route LA naar LV.  Klik hier voor de blog over dit stukje reis.

Stop 5 - Las Vegas - 2 nachten 
Van de bijzondere bouwwerken in de woestijn naar de glitter en glamour van Las Vegas. Je kijkt hier je ogen uit. Het krioelt van de mensen, de lichten schijnen fel, je ziet de meest bizarre dingen en dat 24/7. Heb je even genoeg van de gekte rondom alle casino's kun je ook de mafheid van de maffia leren kennen door een bezoekje te brengen aan The Mob Museum. Absoluut een bezoekje waard. Klik hier voor de blog over LV en de volgende twee stops, Grand Canyon NP en Page.

Stop 6 - Grand Canyon National Park - 2 nachten
Vanaf Las Vegas is het even rijden om bij de Grand Canyon NP te komen maar gelukkig zijn er genoeg momenten onderweg dat je kunt stoppen om je benen te strekken en mooie dingen te zien. Allereerst de beroemde Hoover Dam en daarna Route 66 Arizona. Eenmaal aangekomen bij het National Park kun je direct 's avonds genieten van de zon die over de Canyon onder gaat. Dat is een magische ervaring. Je hebt de dag daarna ruimschoots de tijd om het wereldwonder in je op te nemen, wandelend en rijdend .

Stop 7 - Page - 2 nachten
Na een rit door de soms sprookjesachtige, in allerlei pasteltinten gekleurde, woestijn kom je bij Page. Een dorpje waar de broodnodige voorzieningen zijn maar dat is het dan ook. Toch is dit een ideale plek om o.a. Lake Powell, Horseshoe Bend en Antelope Canyon te bezoeken. 2 Nachten is misschien wat kort in verhouding wat je hier allemaal kunt zien en doen.

Stop 8 - Monument Valley - 1 nacht
Iets minder dan twee uur rijden en je komt aan bij een door de filmindustrie beroemd gemaakte plek, Monument Valley. Deze plek heeft iets magisch. Het is nog steeds beschermd gebied wat toebehoord tot de Indianen. Dat, samen met de bijzondere rotsformaties en de verhalen daarover, maakt dat het een ontzettende mooie plek is om te bezoeken. Klik hier voor de blog over Monument Valley en het daaropvolgende bezoek aan Bryce Canyon NP.

Stop 9 - Bryce Canyon National Park - 1 nacht
Het is lange rit naar Bryce Canyon NP. Je rijdt door een warme woestijn richting het nationaal park wat op grote hoogte ligt en waar het behoorlijk koud kan zijn. In dit park vind je honderden torenhoge Hoodoos. Dit zorgt voor bijzondere plaatjes. Met de gratis shuttle kun je van het ene uitkijkpunt naar het andere reizen. Het is de moeite waard om 's avonds en heel vroeg in de morgen op te staan om te genieten van het kleurenspel van zonsondergang en -opgang.

Stop 10 - St. George - 1 nacht
Dit is puur een tussenstop. Heb je meer tijd dan kun je vanuit hier Zion NP bezoeken. In ons geval hadden we die tijd niet. Het stadje zelf stelt niet veel voor. Althans dat is onze ervaring. Daarbij moeten we wel zeggen dat wij hier op een zondag waren en alles dicht was m.u.v. een paar restaurantje en winkeltjes. Misschien is het op een doordeweekse dag wat levendiger en leuker. Vanaf hier is het de volgende dag door naar Death Valley.

Stop 11 - Death Valley National Park - 2 nachten
Via Las Vegas bereik je Death Valley NP. Er is voldoende tijd om nog wat te gaan zien in de stad waar je misschien in  je eerdere bezoek aan Las Vegas niet aan toe bent gekomen. In Death Valley is ook voldoen de te zien. Zo op het oog is het een dorre vlakte. Ga je echter op pad dan kom je verrassende dingen tegen. Vergeet hier niet een wandeling te maken die je naar plekjes voert die je niet vanaf de weg kunt zien. Klik  hier voor de blog over Death Valley

Stop 12 - Lee Vining - 1 nacht
De weg van Death Valley naar de Lee Vining voert je door een prachtig landschap. Aan de ene kant heb je de woestijn aan de andere kant zie je de hoge toppen, sommige met sneeuw, van de Sierra Nevada waar zowel Sequoia en Yosemite NP  deel van uitmaken. Alleen Yosemite is vanaf deze kant van de bergen te bereiken (via Tioga Road als deze open is) .
Lee Vining ligt aan het Mono Lake. Dit meer heeft een extreem  hoog zout gehalte waardoor merkwaardig gevormde tufa's worden gevormd. Een prachtig surrealistisch plaatje. Klik hier voor de blog over de rit van Death Valley naar Sacramento.

Stop 13 - Sacramento - 1 nacht
Ga je hiervandaan niet naar Yosemite omdat Tioga Road gesloten is, pak dan de Sonora Pass. Deze weg brengt je naar grote hoogtes, 2933 meter, en is daarmee maar 30 meter lager dan Tioga Road. Je ziet hier reusachtige Sequoia's en adembenemende vergezichten. Let op, de weg kan net als Tioga Road gesloten zijn. Via Angels Camp rijd je door naar Sacramento. Deze hoofdstad van Californië ziet er mooi verzorgd uit maar ik zou hier niet nogmaals naar toe gaan. Wij hebben alleen de State Capitol gezien en Old Town en dat was wat ons betreft meer dan genoeg. 

Stop 14 - San Francisco - 4 nachten
Dit is alweer de laatste stop. Je hebt ruim de tijd om San Francisco te ontdekken. Deze stad is prachtig onderhouden en netjes.  Er is veel te zien, van leuke en gezellige wijken tot natuurlijk de wereldberoemde Golden Gate Bridge en Cable Car. Vervoer is essentieel want de hoogte verschillen zijn zelfs voor wie een uitstekende conditie heeft een uitdaging. Overweeg hier ook openbaar vervoer, dat is hier uitstekend geregeld.  Klik hier voor de blog over San Francisco.