Route 66 Arizona

Route 66 in Arizona is 624 kilometer lang. De meeste mensen die het Zuidwesten van de VS bezoeken zullen het stukje tussen Topock en Flagstaff rijden. Het ligt namelijk op de route van Joshua Tree of Las Vegas naar de Grand Canyon  en vice versa. Hoe leuk is het om niet via de saaie snelweg maar via de beroemde historische Route 66 te rijden. Het stukje wat we hier bespreken is ongeveer 340 kilometer lang. Wil je alles onderweg goed in je opnemen, leuke foto's maken, een bezoekje brengen aan sommige leuke attracties, trek hier dan zo'n twee dagen voor uit. De bezienswaardigheden hieronder zie je achtereenvolgend als je Route 66  vanuit het westen richting het oosten volgt.

Bezienswaardigheden op langs de route van west naar oost

Ben je met de camper op reis? Sla dan stop 1 tot en met 3 over op je route. Het stukje route, vanaf de grens van Californië naar Kingman, wordt sterk namelijk afgeraden voor campers. Zeker met een grote camper kun je deze weg niet rijden.  Ben je met de auto dan is het geen probleem. De weg is verhard maar smal en leid je door een pas met scherpe haarspeld bochten.

 

De nummers op de kaart corresponderen met de bezienswaardigheden hieronder.

1. Topock

Topock ligt op de grens van Arizona en Californië. Het is een nogal saai en nietszeggend plaatsje maar het is het begin van Route 66 in Arizona . Wat misschien leuk is om te weten is dat de Old Trails Arch Bridge , sinds het midden van de vorige eeuw in gebruik om pijplijnen naar de overkant te leiden,  ooit gebruikt is als backdrop in de film Easy Rider.
Klik hier voor meer informatie

 

2. Oatman

Een oud goudmijnstadje wat niet langer het goud uit de mijnen haalt maar uit het toerisme. Jaarlijks bezoeken zo'n half miljoen mensen dit bijzondere plaatsje vol Americana stijl kitsch. In het stadje leven niet alleen mensen maar ook wilde ezels. Al wandelend door Main Street wordt je van tijd tot tijd verrast door deze nogal brutale dieren. In het plaatsje zijn een aantal leuke dingen te doen.
Klik hier voor meer informatie.

 

3. Cool Springs

In Cool Springs vind je een oud tankstation wat tot het begin van deze eeuw als een ruïne langs de weg stond. Nu,  helemaal gerestaureerd tot de oude look, doet het voormalig tankstation dienst als souvenirshop en ziet het er uit zoals in de glorie jaren van deze route. Het is de bedoeling van de eigenaren om een replica van het oude café wat hier ooit stond te bouwen en een museum te openen over de omgeving van Cool Springs.
Klik hier voor het hele verhaal en wat je nog meer kunt zien in de buurt.

 

4. Kingman

Negen van de tien mensen die vanuit Las Vegas naar de Grand Canyon gaan, rijden door dit zo op het oog nietszeggend stadje midden in de woestijn. Blijf je op de snelweg dan ben je waarschijnlijk na een paar minuten vergeten dat je hier ooit bent geweest.  Maar ga je de snelweg af, richting route 66, wat in het zuidelijk deel van Kingman ligt, dan ontdek je dat Kingman een stuk leuker is dan gedacht.
Klik hier voor meer informatie

 

5. Hackberry

Dit is het oudste stadje wat langs dit gedeelte van Route 66 ligt. In deze nogal verlaten omgeving vind je zomaar de zeer levendige Hackberry General Store & Visitor Center. In 1992 is deze store, nadat het jaren lang leeg heeft gestaan, weer in ere hersteld. In het gebouw vind je naast een souvenirs winkel ook een vintage Diner. Voor en naast het gebouw staan allerlei overblijfselen van oude benzinepompen.  

 

6. Valentine

in dit kleine gehucht vind je een bijzonder dierenpark. Het huisvest ongeveer 150 exotische dieren die ooit in het bezit waren van particulieren. Hoe leuk is het een klein leeuwtje of tijgertje thuis te hebben. Tot ze groter zijn, dan blijkt dit toch niet zo'n goed idee.  Keepers of the Wild Nature Park is een opvangtehuis geworden voor dit soort dieren. Daarnaast bieden zij een thuis voor zwaar verwaarloosde dieren.
Het park kun je, met uitzondering van de dinsdagen, dagelijks bezoeken. Je kunt zelf het park ontdekken of deelnamen aan een guided tour in een truck.  Klik hier voor meer informatie.

 

7. Truxton

In 1950 waren er plannen om een dam aan te leggen in de Lower Colorade River. In afwachting van deze plannen begonnen een aantal zakenlieden een aantal horeca gelegenheden en een benzinepomp in dit kleine gehucht. Ze vierden hoogtij dagen, bedienden reizigers die langs route 66 reden. Toen echter bleek dat de dam niet gebouwd werd, daalde het bezoek en daarmee de werkgelegenheid. Het dorp raakte in verval. Het Frontier Motel en Restaurant heeft daarna nog wel jaren dienst gedaan als stop voor Route 66 reizigers maar na de dood van de eigenaar betekende dit de sluiting van de laatste restaurant en hotel in het dorp. Niet lang geleden is het motel opgekocht door een zakenman. Alhoewel er nog geen concrete plannen bekend zijn is de verwachting dat het motel nieuw leven wordt ingeblazen nu Route 66 populairder is dan ooit bij toeristen. Tot dan is Truxton een plaats waar je doorheen rijdt en een aantal karakteristieke overblijfsel ziet uit betere tijden.

 

8. Peach Springs

Peach Springs is de hoofdstad van de Hualapai Tribal Nation. Voordat de Interstate 40 werd aangelegd was dit plaatsje een van de drukste langs Route 66. Vandaag de dag kun je hier logeren bij Hualapai in de Hualapai Lodge. Deze indianen stam is ook de eigenaar van de Skywalk, de met glazen bodem voorziene hoefijzer die hoog boven de Grand Canyon zweeft.   In de lodge is een giftshop waar je allerlei door dit volk gemaakte souvenirs kunt kopen en een informatiedesk waar je excursies kunt boeken die je naar speciale plekjes op het terrein van de Hualapai Tribe brengen.

 

9. Grand Canyon Caverns

Hier vind je de grootste ondergrondse grotten van Amerika. De grotten liggen diep, op zo'n 90 tot 120 meter onder de grond. Je kunt onder begeleiding een tour maken door de grotten. Je wordt met een lift naar beneden gebracht waarna je via paden door de grot wordt geleid. Nog steeds worden nieuwe grotten ontdekt die worden toegevoegd aan de verschillende tours die je kunt boeken. Bijzonder aan deze plek is ook dat je in de grotten kunt overnachten of genieten van een maaltijd in het restaurant diep onder de grond.
De grotten liggen op privé terrein. Andere activiteiten die je  hier kunt doen zijn rafting en een bezoek aan de Havasupai Waterfalls. Klik hier voor meer informatie.

 

10. Seligman

Voordat Interstate 40 werd aangelegd was Seligman een belangrijke plaats. De stad leefde van het toerisme en van de trein die hier stopte. Toen de route werd omgelegd over de nieuwe weg, de I40, en de trein niet langer stopte in Seligman, raakte Seligman zijn inkomsten kwijt. De inwoners besloten dat ze iets moesten doen om Seligman op de kaart te zetten. Zo hebben zij er onder andere voor gezorgd dat Route 66 als historische snelweg opgenomen werd in het nationaal register.  Het stadje kreeg hierdoor veel aandacht en met succes brachten de inwoners Seligman terug tot een ware toeristische trekpleister waar mensen graag voor om rijden. Loop door downtown en ervaar Route 66 zoals je kent van de plaatjes. Vergeet niet te stoppen bij Angel & Vilma’s Original Route 66 Gift Shop, een geweldige giftshop  en een echt ouderwetse barbershop.
Klik hier voor een plattegrond van een wandeling door het oude stadje (20 minuten).

 

11. Ashfork

Dit hooggelegen dorpje heeft nog geen 500 inwoners. Toch vind je hier een echt museum,  de Ash Fork Historical Society’s Museum & Tourist Center,  waar je meer leert over de geschiedenis van de omgeving en natuurlijk Route 66.  Ooit had dit plaatsje de ambitie een wintersportplaats te worden. Het ligt namelijk op zo'n 1500 meter hoogte. Dit is echter nooit van de grond gekomen. Nu ziet het er uit als een soort ghost town met interessante overblijfsels uit vroegere jaren  zoals oude gebouwen en wat verdwaalde neonreclame borden.

 

12. Williams

Williams noemt zichzelf ook wel de 'Gateway to the Grand Canyon'. Niet vreemd want dit dorpje ligt het dichts bij de Grand Canyon. Langs Historic Route 66,  wat midden door het centrum van Williams loopt, vind je allerlei shops en restaurants met als thema Route 66. Het ziet er uit als een goed onderhouden Western dorpje. Dit wordt nog eens versterkt door het historisch treinstation waarvandaan de trein met grote stoomlocomotief vertrekt naar Grand Canyon NP. 
Klik hier voor meer info

 

13. Flagstaff

Midden door de stad loopt Route 66. Omdat de weg nooit is verlegd zie je hier nog veel van de oorspronkelijke gebouwen, jaren vijftig neon signs en zo.   Flagstaff is omringd door natuur. Je hoeft niet ver te rijden om bijzondere parken te bezoeken. Ben je hier in de winter dan kun je op nog geen half uur rijden van een mooi wintersportgebied genieten.
Wist je dat In Flagstaff de (sinds kort voormalige) planeet Pluto is ontdekt? Nog steeds wordt vanuit hier het universum doorzocht vanuit het beroemde Lowell Observatory. 
Klik hier voor meer informatie