Badlands National Park

Door de extreme temperaturen, gebrek aan water en het doolhofachtige landschap, kreeg dit deel van het land al in een ver verleden de naam ‘slecht land’ (Badlands).  Dit land is zo meedogenloos geteisterd door wind en water dat het schilderachtige omgeving is geworden. De Badlands kun je omschrijven als een prachtig wonderland van bizarre, kleurrijke torenspitsen en pinakels, enorme buttes en diepe kloven.

 

Over het park

Dit park ligt in het zuidwesten van de staat South Dakota. Door erosie zijn in Badlands sedimentaire lagen van verschillende kleuren: paars en geel (leisteen), geelbruin en grijs (zand en grind), rood en oranje (ijzeroxide) en wit (vulkanische as) onthult. Deze bijzondere rotsformaties worden omringd door prairielandschap . Hier vind je talloze grassoorten.  In het park komen o.a. bizons, gaffelbokken, muilezels en witstaartherten, prairiehonden, coyotes, vlinders, schildpadden, slangen, vogels en roofvogels voor. 
Badlands is een waar paradijs voor biologen, paleontologen en archeologen.  Erosie zorgde ervoor dat zo'n 5 miljoen jaren geleden fossielen aan de oppervlakte kwamen. Het land was in de periode 35 tot 28 miljoen jaar geleden zeer vruchtbaar. Overblijfselen uit deze tijd maar ook latere jaren worden nog steeds gevonden.
Tip voor fotografen: de kleuren van het landschap komen het best uit gedurende zonsopgang en -ondergang.  

 

Veiligheid

Jouw veiligheid is belangrijk. Zorg dat je je houdt aan het volgende als je het park bezoekt:

  • Blijf minimaal op 30 meter afstand van wildlife. Ziet een dier jou, dan sta je te dichtbij.
  • In het park leven veel ratelslangen. Steek geen handen in of onder iets zonder dat je zicht hebt op de ruimte. 
  • Hou het weer in de gaten. Badlands staat bekend als een regio waar het weer van het een op ander moment omslaat.
  • Draag de juiste schoenen. Dicht met een goede profiel zool en het liefst enkelhoog. 
  • In het grootste deel van het park is geen mobiel bereik. Zorg dat je een goede kaart bij je hebt en weet hoe je in de wildernis moet navigeren.

Toegang tot het park

Je hebt op drie punten toegang:

Plattegronden van het park

 

Klik op het vierkantje met pijltje om de plattegrond vergroot in een nieuw tabblad te openen

Plattegrond Badlands NP

Plattegrond Cedar Pass

Het park verkennen met de auto

In het park zijn drie verschillende scenic routes die je met de auto kunt volgen. Op deze routes zijn vele uitkijkpunten waar de mogelijkheid is om je auto of camper te parkeren. Vaak kun je hier ook een korte of langere wandeling te maken.
Hieronder vind je een beschrijving van de scenic routes en de uitkijkpunten.

 

Badlands Loop Road (Highway 240)

De Badlands Loop Road is de enige verharde weg door de Badlands. Het is een 37 km lange weg die loopt tussen de Pinnacles Entrance in het noorden en het Ben Reifel Visitor Centre in het zuidoosten. De weg slingert langs de Badlands Wall, letterlijk een muur van torenspitsen en pinakels die ooit de noordelijke oever van de White River vormden. Toen de rivier opdroogde bleef deze dramatische 'muur' over.
Er zijn verschillende stops langs de weg, die allemaal een prachtig uitzicht bieden op de Badlands en op het Buffalo Gap National Grassland, een beschermd gebied wat aan het park grenst.

 

Uitkijkpunten op deze route startend vanaf de Northeast Entrance:

Big Badlands Overlook 

Bij Big Badlands Overlook zie je de oostelijke zijde van de Badlands Wall. Deze ‘muur’ loopt vanuit het oosten nabij het stadje Kadoka naar het westen tot het stadje Wall. Op heldere dagen kun je Eagle Nest Butte, gelegen bij Wanblee in South Dakota, zien. Vanaf dit uitkijkpunt zie je de lagere Badlands rotsformaties. De roodachtige strepen van de formaties zijn wel 33,7 tot 32,0 miljoen jaar oud en domineren het uitzicht. De donkergrijze strepen aan de voet van de formaties zijn nog ouder, ongeveer 35,0-33,7 miljoen jaar oud.


White River Valley Overlook

Dit uitkijkpunt biedt een weids uitzicht op Badlands dicht bij een reeks hoge formaties, bekend als The Castle, in het westen en de White River Valley.


Bigfoot Pass Overlook  

Uitkijkpunt over de Bigfoot Pass. Behalve dat het een indrukwekkend geologisch vergezicht is, is Big Foot Pass ook een historisch gebied. Na de moord op Sitting Bull in 1890 vluchtten ongeveer 200 Hunkpapa Lakota en de Miniconjou Lakota naar Chief Spotted Elk, ook bekend als Big Foot, in het reservaat van de Cheyenne. De Lakota vertrokken daarna naar het reservaat van de Pine Ridge Indianen, op zoek naar toevlucht bij Chief Red Cloud. Hiervandaan werden de Lakota indianen begeleid naar Wounded Knee Creek. In Wounded Knee zijn toen naar schatting zo'n 150-300 mannen, vrouwen en kinderen afgeslacht.


Panorama Point

Panorama Point biedt een weids uitzicht over het landschap van de Badlands, richting de White River Valley. Het uitzicht is vergelijkbaar met wat je ziet in het Big Foot Pass gebied.


Prairie Wind Overlook

Dit uitkijkpunt geeft een blik op het uitgestrekte Prairie landschap met de grootste mix aan grassen in Amerika. Sommige laag, anderen hoog, waar door de aanblik van een relatief kaal landschap toch interessant maakt.


Burns Basin Overlook

Dit uitkijkpunt is vernoemd naar de boerderij van Wilson Burns, die in het begin van de 20ste eeuw schapen in dit gebied schapen fokten. Toen was er een natuurlijke bron met vers water in dit gebied. Vandaag de dag moet je heel diep graven om hier water te vinden. Het uitkijkpunt biedt uitkijk over een groot deel van het omliggende landschap van het park.


Homestead Overlook

Vanaf hier heb je mooi uitzicht op het omliggende Prairie landschap en de Badlands. De historie verteld over dit gebied dat de Amerikaanse regering in de 19de eeuw de Homesteading Acts uitvaardigde om uitbreiding naar het Westen te bevorderen door gratis land weg te geven. Volgens deze wet kon een Amerikaans staatsburger aanspraak maken op een perceel van 160 hectare openbaar land in het Westen onder bepaalde voorwaarden. Dit bracht echter hoge kosten voor de indianen die in dit gebied leefden met zich mee.  Het land werd zonder instemming van hen afgenomen.


Conata Basin Overlook

Conata Basin Overlook geeft een fantastisch uitzicht op de paleosols van het park. Paleosols zijn oude bodems die vaak felle kleuren aannemen in het gesteente. Bij Conata Basin Overlook kun je twee van de meest levendig gekleurde paleosolen van het park zien: de Yellow Mounds en de Interior Paleosol.


Yellow Mounds Overlook

Dit uitkijkpunt geeft mooi zicht op de Yellow Mounds, fel gekleurde gele heuvels bestaande uit paleosols.


Ancient Hunters Overlook

Vanaf dit punt heb je weids uitzicht op het landschap. Deze plek is een archeologische vindplaats waar pijlpunten en bizonbeenderen gevonden. Deze kun je hier als bezoeker bekijken. Het gebied is hier iets vochtiger dan elders in het park. Vandaar dat hier bomen in overvloed groeien.  


Pinnacles Overlook

Een populaire plek om het park te bekijken. Het uitzicht is weids en is bij zonsondergang prachtig. Je hebt hier prachtig zicht op de Sage Creek Wilderness area. Vaak kun je in de verte wild life zien, zoals bizons, geiten enz.


Sage Creek Rim Road (SD 590)

Dit is een onverharde weg van ongeveer 38 km lang. Deze is goed te rijden met een gewone auto als het weer dat toelaat. Zodra het weer omslaat in regen of storm kan de weg moeilijk tot onbegaanbaar worden. Voor je deze weg volgt, check de weersverwachting bij het Visitor Center en vraag of het verstandig is om op dat moment deze scenic road te rijden.
Dit gebied kenmerkt zich door de ongerepte natuur waar veel wildlife is te vinden.
De weg vind je in het verlengde van de Badlands Loop Route, net ten noorden van de Pinnacles Overlook en eindigt ten oosten van het plaatsje Scenic, gelegen ten zuiden van het park.

 

Uitkijkpunten op deze route startend vanuit het noorden:

Hay Butte Overlook

Vanaf hier heb je uitzicht op het Sage Creek Wilderness Area. Kenmerkend is het uitzicht op de enorme, met gras bedekte butte van de Badlands-formatie die bekend staat als Hay Butte, een van de belangrijkste herkenningspunten in het wildernisgebied. Het is niet ongebruikelijk dat je hier bizons en dikhoornschapen ziet, niet alleen in het landschap maar ook op de wegen.


Badlands Wilderness Overlook

De Badlands Wilderness Overlook geeft je zicht op het landschap waar de overgang van bijna volledig geërodeerde Badlands rotsformaties overgaan naar prairie landschap. Hier komen veel bizons voor die je ook vaak langs en op de wegen ziet.


Roberts Prairie Dog Town

Deze stop biedt een perfect uitzicht op de grootste leefgebied van prairiehonden die voor bezoekers eenvoudig toegankelijk. Hopen aarde waar de prairiehonden wonen vallen waarschijnlijk als eerst op als je hier stopt. Maar ook het geluid, het hoge piepen van de beestjes, is iets wat je niet zal ontgaan.  


Sage Creek Basin Overlook

De Sage Creek Basin Overlook biedt uitzicht op een ongerepte prairie met gemengd gras. De Badlands rotsformaties zijn hier bijna volledig geërodeerd. De grond is hierdoor geschikter voor het groeien van grassen.  Je hebt goed zicht op paden die door het landschap lopen. Dit zijn geen paden aangelegd door de mens maar wildsporen van de gang van bizons.  


Sheep Mountain Table 

Dit is een onverharde weg van ongeveer 4 kilometer. Het wordt afgeraden deze weg te rijden met een normale auto. Je hebt een 4WD nodig om zonder problemen deze korte afstand af te leggen. Tijdens regen of storm of net hierna wordt het afgeraden deze weg te begaan.

Voor wie geen 4WD heeft is het mogelijk de weg te volgen te voet. Houd er wel rekening mee dat een flinke klim is. 

 

Dit is het uitzicht op het omliggend landschap zodra je de top van deze weg hebt behaald.


Wandelen

In het park kun je verschillende korte en langere wandelingen maken. Op het kaartje hieronder vind je een aantal van de populaire wandelingen. Klik op Best trails in Badlands National Park voor een gedetailleerd overzicht van de verschillende wandelingen.