Oatman

Oatman ontstond in 1863 toen een klein beetje goud werd ontdekt in de omliggende Black Mountains. Het was pas in 1915 dat twee gelukkige goudzoekers een grote ader vonden. Het woord verspreidde zich en de stad groeide daarna snel. Van een klein tentendorpje werd het een stad met 3.500 inwoners. Oatman floreerde tijdens deze goudkoorts die tien jaar duurde, maar toen de mijnen waren opgedroogd, was  het snel gedaan met de stad. De grootste mijn van de stad sloot in 1924 en tegen het begin van de jaren zestig was het hele gebied bijna verlaten.
Een hernieuwde interesse in historisch Route 66 redde Oatman van de ondergang en, hoewel het misschien niet meer zo groots is als weleer, heeft het veel te bieden aan bezoekers.
Oatman is vandaag de dag de thuisbasis van slechts 128 mensen en een handjevol burros.

Waar komt de naam Oatman vandaag?

De stad heeft de naam "Oatman" gekregen ter ere van Olive Oatman, een jong meisje uit Illinois dat tijdens de reis van haar pioniersfamilie in 1851 naar het westen gevangen was genomen en tot slavernij was gedwongen. Ze werd later verhandeld aan Mohave-indianen, die haar als dochter adopteerden en haar gezicht tatoeëerden volgens de gewoonte van de stam. In 1856 werd zij bevrijdt in Fort Yuma Arizona, een plek niet ver van Oatman.

Bezienswaardigheden

 

Main Street, Oatman

Een kleine straat met een handvol rommelwinkels, restaurants en cadeauwinkels die volledig afhankelijk zijn van toeristische dollars. Het heeft de ‘look and feel’ van een oud Western stadje met houten veranda’s. Het is een kleurrijk plaatje wat zeker wat leuke foto’s oplevert.

De Oatman-burros.

Als je iemand vraagt wat het meest opvallende is aan Oatman dan is het antwoord waarschijnlijk, ezels. Wilde ezels, oftewel burros, zwerven in de directe omgeving en de straatjes van het stadje.  Het zijn afstammelingen van de oorspronkelijke lastdieren die meer dan 100 jaar geleden in de goudmijnen werkten tijdens de hoogtijdagen van Oatman,  Ze zijn achtergelaten door de arbeiders die verder trokken. De ezels hebben sindsdien een eigen weg gevonden om te overleven. 
De burro’s willen gevoed worden. Niet dat het goed voor ze is maar ze hebben geleerd in de afgelopen jaren dat toeristen iets lekkers voor ze hebben. Loop je met iets van eten dan zullen ze je volgen tot je ze wat geeft. Kijk wel uit, als je bijvoorbeeld een ijsje in je hand hebt dan kan het zomaar voorkomen dat ze deze uit je handen pakken.
In bijna elke winkel kun je ‘burro-chow’ kopen. Dit is het enige wat je ze moet voeren. Voer de burros geen wortels, dit is namelijk heel slecht voor ze. Sommige burro’s hebben  een label op hun voorhoofd “do not feed me”.  Voor het welzijn van de dieren is het echt belangrijk deze raad op te volgen.

 

 

Het Oatman Hotel.

Het hotel is het enige historische gebouw in de Mojave Desert met twee verdiepingen. Hoewel je niet langer kunt overnachten in het hotel, is het toch de moeite waard om het te bezoeken. Je kunt hier de bruidssuite van Clark Gable en Carol Lombard zien. Ze trouwden in 1939 en hun suite is nog steeds een belangrijke attractie. Leuk detail is dat men denkt dat het hotel spookt. Er zijn ervaringen van mensen die zeggen dat ze de geest van Olive Oatman hier hebben gezien maar ook van een Ierse goudzoeker die in het hotel is gestorven. Waar of niet waar, de eigenaren zorgen dat elke toerist dit als ware attractie ervaart.
En dan is er nog het restaurant. Loop je hier naar binnen dat zie je dat elke vierkante centimeter muur en plafond bedekt is met dollarbiljetten. Je kunt onder deze zee van dollars genieten van een drankje of maaltijd.

Gunslingers

Een aantal keer per dag voeren de gunslingers een show op waarin een  schietpartij, zoals bekend uit de de films over het Wilde Westen, wordt nagebootst. De eerste show is om 12.00 uur en deze gaat altijd door. Shows later op de dag kunnen in verband met de hitte worden gecanceld.
Het verkeer in Main Street wordt standaard stil gelegd voor de duur van dit evenement.