Everglades National Park

Met een oppervlakte van meer dan 6000 m² is het derde grootste nationale park in Amerika als je Alaska niet meerekent. Ondanks dat het groot is kun je het park met gemak in een dag of twee bezoeken. Dan heb je zeker niet alles gezien, maar je hebt wel een goede indruk. Het grootste deel van het park is niet toegankelijk voor bezoekers omdat het simpelweg onbegaanbaar is. Het park bestaat voornamelijk uit water en moeras. Het is daarom bij uitstek een plek die je per (air)boat kunt ontdekken. Op de meer afgelegen gebieden zie je talloze vogels, alligators en krokodillen. Ook leeft hier de bedreigde Floridapanter. Sinds 1976 is door UNESCO het park toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed.

Dieren in het park

Je hoeft niet ver te zoeken om prachtige vogels te zien. Ze zitten langs de weg, in de bomen of in het water. En natuurlijks is dit het gebied waar je de grote reptielen als de krokodil, de alligator en de kaaiman tegenkomt.  Verder leven hier talloze insecten, andere reptielen en amfibieën. Kortom, voor liefhebbers van fauna is dit een waar paradijs.

Wat is het verschil?

Dit is de enige plek in Amerika waar zowel de alligator, krokodil en kaaiman leven. Zo op het oog lijken ze erg op elkaar maar er zijn verschillen. Zie hier de belangrijkste onderscheidende kenmerken:

   

  foto door Robert Myers

  Een alligator

  • heeft een korte brede snuit
  • heeft tanden die uitsteken over de onderkaak
  • wordt maximaal 5 meter lang (mannetjes)
  • kan wel meer dan een uur onder water blijven

  foto door NPS

  Een krokodil 

  • heeft een lange smalle snuit
  • heeft tanden die zowel over de onder als bovenkaak uitsteken.
  • kan meer dan 7 meter lang worden 
  • krokodillen kunnen gemiddeld zo'n 20 minuten onder water blijven

  Een kaaiman

  • heeft een snuit die duidelijk naar boven is gekromd
  • heeft benige richels tussen zijn ogen en langs zijn ogen die maken dat het net lijkt of hij een bril draagt
  • heeft tanden die spitsiger zijn dan die van een alligator.of krokodil

  Beste tijd voor een bezoek

  De beste tijd om het park te bezoeken is van november tot april. Dit is het zogenaamde droge seizoen.
  Omdat het waterpeil daalt tijdens het droge seizoen, verzamelen grote aantallen dieren zich rond overgebleven waterpoelen. Het is daarom eenvoudig dieren in het wild te zien. Ook het spotten van vogels is niet moeilijk. Heel veel soorten overwinteren in deze tijd in het park. Een mooie bijkomstigheid is dat in deze periode nagenoeg geen muggen of andere stekende vliegen in het park zijn.

  De Everglades zijn warm en vochtig van mei tot november.  Dit is het zogenaamde natte seizoen.
  Temperaturen liggen meestal ruim boven de 30 graden. Er zijn bijna dagelijks onweersbuien en kortdurende hevige regenbuien. De natte omstandigheden en hogere temperaturen zorgen voor aanzienlijke veranderingen in het landschap van de Everglades. Naarmate het waterpeil stijgt, verspreiden dieren zich, wat het bekijken van dieren in het wild moeilijker maakt. Insecten zoals muggen en bijtende vliegen komen in deze periode vaak in oncomfortabele aantallen voor.  

  Visitor Centers

  Het park kent vier visitor centers:

  • Ernest F. Coe Visitor Centre (ten zuiden van Miami )
  • Flamingo Visitor Centre aan  (ten zuiden van Miami )
  • Shark Valley Visitor Centre (ten westen van Miami)
  • Black Rock Nature Center (bij Everglades City -  westkust van Florida)

  Voor informatie over de ligging, openingstijden en wat je hier aan informatie kunt krijgen, klik hier.

   

  Het park ontdekken

  Vanaf de oostkust kun je de US-41 volgen die je rechtstreeks naar de westkust leidt. Uiteraard kun je deze route ook van west naar oost volgen. Heb je niet veel tijd, om bij een van de bezienswaardigheden onderweg te stoppen, stop dan van tijd tot tijd simpelweg langs de weg.  Aan de zijde waar het kanaal loopt kun je zonder veel moeite de mooiste vogels zien. In het water zie je zeker ook alligators. Met een beetje mazzel zie je ze op jacht gaan naar een lekker visje.  Zo kun je in een paar uurtjes van A naar B reizen en toch wat van de bijzondere fauna zien van het park. 

  Je kunt ook vanaf Florida City de State Road 9336 rijden. Deze brengt je naar het zuidelijkste puntje van het park,  naar het Flamingo Visitor Center. Dit is een doodlopende weg. Om je tocht te vervolgen rij je dezelfde weg weer terug om van daar verder te gaan.

   

  Heb je meer tijd?

  Langs beide wegen langs het park is genoeg te zien en doen. Zet je auto op een van de parkeerplaatsen, maak een wandeling, geniet van de natuur, bekijk alligators van dichtbij of stap in een bootje. Zie hieronder een aantal mogelijkheden:

  Maak een tochtje met een airboat

  Er zijn verschillende aanbieders die tochten met een airboat aanbieden.  Met name langs de US-41.  Maar drie van deze aanbieders zijn geautoriseerde organisaties.  Het is aan te raden om als je een tocht wilt boeken het via een van deze organisaties te doen:


  Breng een bezoek aan Big Cypress National Preserve.

  Big Cypress valt niet onder Everglades NP maar ligt hier tegenaan. Het is een gebied wat voornamelijk bestaat uit cipressenmoeras. 
  Het Preserve kent twee visitor centers:

  • Nathaniel P. Reed Visitor Center
  • Oasis Visitor Center

  Voor meer informatie over de ligging van de visitor centers, openingstijden en wat je hier kunt zien en doen, klik hier.

  In Big Cypress National Preserve zijn een tweetal scenic drives. Deze routes leiden je over grotendeels onverharde wegen. Ze zijn goed met een normale auto te volgen (wel afhankelijk van het seizoen en weersomstandigheden). Beide routes bieden veel mogelijkheden om wildlife te zien maar je moet wel rekening houden dat deze wegen bijzonder stoffig zijn. Rijdt er een auto voor je dan betekent dit dat jij in een wolk van stof achter hen aan rijdt en niet veel meer ziet..
  Check vooraf bij een van de visitor centers of de wegen begaanbaar zijn.


  Bekijk de natuur vanaf een uitkijkpunt

  In  het park zijn verschillende plekken waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Hier kun je naast het uitgestrekte vlakke landschap van Everglades NP ook veel dieren zien. 

  • Shark Valley Observation Tower
   Deze toren is een modern bouwwerk waarvandaan je prachtig uitzicht hebt over de omgeving.. Via een lang hellend, rondlopend betonnen pad (let op: het is steiler dan ijkt, niet geschikt voor rolstoelen) bereik je het eerste platform met 360° uitzicht. 
   Daarna kun je nog verder klimmen. Een aantal trappen brengen je tot zo'n 14 meter hoogte.
   Je kunt de toren bereiken met de fiets of wandelend. Je kunt ook een guided tramtour boeken. De toren ligt halverwege de 24km lange Tram Road die start en eindigt bij het Shark Valley Visitor Center.
   Klik hier voor de ligging.
   Klik hier voor informatie over het huren van een fiets of het boeken van een tramtour.
  • Pahayokee Overlook
   de Pahayokee Overlook biedt een weids uitzicht op de prairie landschap van de Everglades. 
   Klik hier voor de ligging
  • Flamingo
   Op de bovenste verdieping van het Flamingo Visitor Center vind je een groot overdekt uitkijkplatform. Het biedt prachtig uitzicht op de Florida Bay. Er zijn verrekijkers om de natuur van dichtbij te bekijken. ( feb 2022: Door schade van verschillende orkanen wordt het Visitor Center verbouwd. Het is niet duidelijk wanneer de verbouwing voltooid is. Tot die tijd is het Visitor Center in een mobiele wagen te bezoeken)
   Klik hier voor de ligging

  Maak een korte wandeling  

  Er zijn vele korte wandelingen waar je aan de hand van borden uitleg krijgt over de omgeving. Klik hier of op de foto om een overzichtskaart te zien van de locatie van trails korter dan 1 kilometer lengte. Deze trails zijn allen goed onderhouden verharde paden of boardwalks,

   


  Boek een boottocht naar Ten Thousand Islands

  Deze 90 minuten durende excursie voert je langs Chokoloskee Bay, Indian Key Pass en door de mangrove-eilanden van Everglades National Park in de Golf van Mexico. Een natuurwetenschapper of park ranger geeft uitleg over de unieke flora en fauna van dit gebied. Tijdens de tocht gaat de kapitein op zoek naar zeekoeien, visarenden, zeeschildpadden, kustvogels en speelse dolfijnen.

  Klik hier voor de website.


  Ontdek het park met een kano of kayak

  Je kunt in Flamingo en in Everglades City een kano of kayak huren. Wil je liever niet alleen op pad dan kun je ook een guided tour boeken.  Je gaat dan onder leiding van een gids zelf paddelend een trail volgen.