Grand Teton National Park

Net ten zuiden van Yellowstone National Park ligt het indrukwekkende nationale park Grand Teton. Het bestaat uit bergen met hoge pieken, prachtige meren, rivieren en valleien. Een uitbundig wildlife maakt dit park compleet. Het park is enorm fotogeniek. Het kleurenpalet van blauwe meren, groene bossen en met sneeuw bedekte bergtoppen zorgen voor prachtige plaatjes. Er zijn een aantal mooie scenic routes die je kunt volgen maar al wandelend ervaar je dit park het beste.

Het Park

Grand Teton National Park kent weelderige valleien en bergweides. Deze worden omringd door hoge spitsige bergtoppen waar vaak tot laat in de zomer nog sneeuw op is te zien. Er zijn verschillende meren in het park waarvan Jenny Lake een van de meest populaire is. In dit gebied heb je mooi uitzicht op het omliggende landschap, zowel de bergen als de vallei. Een ander groot meer is Jackson Lake, ontstaan door de aanleg van een dam. Deze kun je niet missen als je de Teton Park Road volgt. Vanaf hier zijn er verschillende mooie uitkijkpunten om het spectaculaire landschap te bewonderen. 

Het park ligt voor een groot deel in de Jackson Hope Valley die in het westen wordt geflankeerd door de Teton Range, een bergketen waar de hoogste berg ligt, de Grand Teton. Deze bergtop is bijna 4200 meter hoog. 

Het park is sinds 1929 officieel een nationaal park.

Vanuit de auto, de mooie routes volgend, heb je prachtig uitzicht op het imponerende landschap maar wandelend ervaar je toch het beste het park. De vele wandelroutes in het park leiden je langs de bergen en rivieren, voeren je door de valleien en laten je optimaal ervaren wat dit park te bieden heeft. Er zijn een aantal makkelijke trails voor als je niet al te veel tijd hebt of niet graag wilt klimmen. Voor de meer ervaren hiker, die een klim niet uit de weg gaat, zijn er verschillende moeilijkere tochten te maken. Ga je op pad, wees voorbereid op een ontmoeting met een dier. Zorg dat je voldoende afstand houdt en altijd een Bear Spray bij je draagt. Kijk voor meer tips op Veiligheid en Wilde dieren.

Naast prachtige natuur kent het park ook een rijke historie op het gebied van cultuur. 

Het park en de mens

Het park kent een rijke culturele geschiedenis. Eeuwen geleden al, nog ver voor onze jaartelling, werd het gebied bevolkt door verschillende inheemse stammen. Deze waren voornamelijk nomadisch en leefden van het oogsten van bessen en jagen in de lente- en zomermaanden.  In de wintermaanden trokken ze naar streken met een milder klimaat. In het park zijn archeologische vondsten gedaan met betrekking tot deze periode zoals tipi-ringen, vuurkorven en stenen werktuigen.

De eerste kolonist die dit gebied ontdekte was Jack Colter die onderdeel was van de expeditie van Lewis en Clark . Hij verbleef enige maanden in zijn eentje tijdens de winter van 1807-1808 in het gebied dat we nu kennen als Grand Teton National Park en Yellowstone National Park.

Kort hierna, rond 1810, ontdekten pelsjagers het gebied. Jaren werd hier succesvol handel in pelzen gedreven. Een van de pelsjagers was David E. Jackson.  Jackson noemde het gebied zijn favoriete gebied om pelzen te vangen en de vallei, Jackson Hole,  werd rond 1829 naar hem vernoemd. 

Eind negentiende eeuw trokken ook andere kolonisten die geen pelsjagers waren naar dit gebied. Zij vestigden zich permanent op deze plek. Omdat het gebied door het korte seizoen niet echt geschikt was voor landbouw, concentreerden zij zich voornamelijk op veeteelt.

In het park kun je nu nog oude bouwsels bewonderen waaronder de veel gefotografeerde historische T.A. Moulton Barn.

Oorsprong naam

Een grappig feitje is het ontstaan van de naam van het gebied. Deze is door de Franse pelsjagers bedacht. Zij gaven het gebied de naam "Grand Tetons"  wat in het Frans "grote tepels" betekent. Blijkbaar vonden ze dat de grote pieken in het park hier op leken. 

Het park in het late voorjaar

Het park in de zomer

Het park in de herfst

Het klimaat

Het park kent een over het algemeen koel bergklimaat, met warme zomers en strenge winters. De temperaturen in juli en augustus kunnen oplopen tot wel 27° C  en in januari tot wel -17 ° C dalen.  Er valt relatief weinig regen. De neerslag die valt in het park bestaat voor het grootste deel uit sneeuw die in de  wintermaanden valt.
Ondanks dat de zomers gemiddeld aangenaam warm zijn moet je toch rekening houden met wisselende temperaturen zoals dit voor alle berggebieden geldt.

Toegang tot het park

Je kunt het park vanuit 3 verschillende richtingen bereiken, vanuit het oosten, het zuiden en het noorden.

Vanuit het oosten:

 • Rijdend vanuit Dubois volg je de US-26 richting Moran. Kort na dit plaatsje is de eerste ingang naar het park, Moran Entrance Station.

Vanuit het zuiden:

 • Vanuit het wintersportplaatsje Teton Village volg je de WY-390 naar het noorden. Een paar kilometers verderop is de Granite Canyon Entrance naar het park.
 • Vanuit Jackson volg je de US-191 naar het noorden. Na iets meer dan 20 km sla je links af de Teton Park Road op. Kort hierna vind je  Moose Entrance.

Vanuit het noorden:

 • Rijdend vanuit Yellowstone National Park naar het zuiden over de US-191 kom je vanzelf in het park terecht. Er is geen aparte ingang, de parken lopen naadloos over in elkaar. Let op, je bent wel verplicht om een geldig toegangsbewijs te hebben voor het park. Koop deze vooraf of maak gebruik van de American the Beautiful Pass.

Visitor Centers en andere informatie centra

 

 • Craig Thomas Discovery & Visitor Center 
  Dit is een groot bezoekerscentrum met een shop, ranger programs, backcountry en vaarvergunningen, tentoonstellingen, achtergrondinformatie over de geschiedenis van het park en een ruimte waar je een film over het park kunt bekijken.
  Klik hier voor de ligging.
 • Jenny Lake Visitor Center

  Het Visitor Center is gehuisvest in de hut die als studio diende voor Harrison Crandall en die hij bouwde in 1921. Je kunt hier nu zijn kunst en die van anderen bewonderen. Het gebouw kent een kleine boekenwinkel en je kunt er een ranger program volgen.  Rangers zijn ook aanwezig voor het geven van informatie over wat je kunt doen in de omgeving.
  Klik hier voor de ligging

 • Jenny Lake Ranger-station
  Dit was ooit het eerste bezoekerscentrum van het park. Het was toen ook een klein museum. Vandaag de dag kun je hier terecht voor een backcountry vergunning en informatie over veiligheid om het backcountrygebied te bezoeken. Rangers lopen hier rond voor het geven van meer informatie indien nodig. In het gebouw zijn ook kleine exposites te bewonderen.
  Klik hier voor de ligging
 • Colter Bay Visitor Centre
  Vanaf het centrum heb je prachtig uitzicht over Jackson Lake. Binnen kun je terecht in de shop, informatie vragen aan de rangers, deelnemen aan een ranger program, een video bekijken of Indian artifacts bewonderen. Ook kun je hier verschillende vergunningen verkrijgen (vaar en backcountry)
 • Laurance S. Rockefeller Preserve Center
  In dit centrum kun je meer leren over de relatie die Laurance Rockefeller had met dit park en welke rol hij heeft gespeeld bij de financiering van de uitbreiding van het park in de 20ste eeuw.
  Klik hier voor de ligging.  

 

Het park verkennen

 

Scenic Drives

Let op: De meeste wegen zijn in de wintermaanden gesloten. Check vooraf welke wegen open zijn op de site van de NPS. Hier wordt ook vermeld als er wegwerkzaamheden zijn.

 

De 67 km lange Scenic Loop

De route loopt in een grote loop door het park en het brengt je langs alle belangrijke uitkijkpunten, historische plekjes en biedt de mogelijkheid om wildlife te spotten. 
Je start met de zogenaamde Outer Road, op het kruispunt van de US-191 en Teton Park Road, ten oosten van Moose. Je rijdt vervolgens naar het noorden via Highway US-191 waarna je oversteekt naar de Inner Road, oftewel de Teton Park Road, en weer afzakt naar het zuiden. Als je de route op deze wijze volgt dan krijg je een mooie indruk van het park door allereerst een mooie overview van het park te zien via de Outer Road en vervolgens in de scenery kunt opgaan als je de Inner Road betreedt. 
Je kunt de route ook op andere punten starten als dat beter uitkomt. 

Kijk op de kaart hieronder voor verschillende interessant punten om te stoppen langs de route. 
De duur van de Scenic Loop is van te voren niet in te schatten. Wil je zoveel mogelijk zien en uitstappen onderweg dan kan de tocht makkelijk een uur of acht duren.

 

Oxbow Bend, een van de stops langs de route.


Jenny Lake Scenic Drive

Deze tocht is onderdeel van de hierboven beschreven Scenic Loop. Heb je weinig tijd en wil je toch een leuke tocht maken die een mooie indruk geeft van het park dan is deze rit van een klein half uurtje een goed alternatief.
Volg de Teton Park Road vanaf Moose naar het noorden. Na ruim 15 km vind je links de afslag naar Jenny Lake Road. Deze weg is eenrichtingsverkeer. De weg voert je langs de oostzijde van het meer waarvandaan je prachtig uitzicht hebt op het meer en het omliggende landschap.

Jenny Lake


Moose-Wilson Road

Deze rit is 13 kilometer lang en start in Teton Village en loopt door naar Moose tot je het Craig Thomas Discovery & Visitor Centre bereikt. De weg wordt omzoomt door vogelkers (een inheemse kersenstruik) en meidoornstruiken en voert je door heuvels en wetlands waar je vaak bevers kunt spotten. Andere bezienswaardigheden onderweg zijn Granite Canyon, een grote kloof die duizenden jaren geleden is uitgesleten door een gletsjer, Phelps Lakes en de start van de Death Canyon trail. Je komt ook langs het Laurance S. Rockefeller Preserve Center en een uitkijkpunt waar je elanden kunt spotten.

Bever in een van de wetlands


Historische districten

Hieronder benoemen we een paar van de cultuur historische plekken in het park die zeker een bezoekje waard zijn.

 

Mormon Row

Een van de meest toonaangevende historische gebieden in het park is Mormon Row. Je kunt hier een aantal historische boerderijen zien tegen de prachtige achtergrond van het park. Dit maakt het tot een van de meest gefotografeerde delen van het park.
Het gebied werd opgericht door Mormoonse kolonisten in 1890, vandaar de naam Mormon Row.

Kijk voor de ligging op de kaart van de scenic loop nr.3 .

Een van de barns in Mormon Row


Menor's Ferry

In het Menor’s Ferry Historic District kun je een aantal cabins/woningen, een oude general store en de veerboot landingsplaats zien die hier vroeger werd gebruikt. De veerboot die men gebruikte is eigenlijk een ponton, een soort drijvend platform, en wordt ook wel een "reactieveerboot" genoemd. Zo’n veerboot gebruikt de kracht van de rivier om het ponton voort te stuwen langs een kabel die over de rivier is gespannen om zo de overkant te bereiken.  Op het terrein is ook een grote schuur met coaches en wagons te bezichtigen.
Kijk voor de ligging op de kaart van de scenic loop nr. 22.

 

De oude General Store


Murie Ranch 

Oorspronkelijk heette de boerderij de STS Dude Ranch, tot de familie Murie deze kocht in 1945. De Muries waren grote pleitbezorgers voor de bescherming van de Amerikaanse wildernis. Een van de eerste dingen die zijn deden na de aankoop van de ranch was het verwijderen van alle hekken op het land zodat wild vrij kon passeren. 
De Murie Ranch werd al snel hierna een basiskamp voor natuurbeschermers. Het terrein omvat het oude huis van de Muries maar ook een aantal andere cabins. 

Van juni tot september kun je dagelijks deelnemen aan een interpretatieve wandeltocht onder leiding van een ranger.
Kijk voor de ligging op de kaart van de scenic loop nr 23.

Murie Ranch - Foto gemaakt door NPS CulturalLandscapes


Wandelend het park ontdekken

Het park kent enorm veel wandelingen. We lichten er een paar uit die makkelijk zijn te doen en niet al te lang duren. Voor de overige en langere tochten verwijzen we je naar de NPS site of, als je ter plekke bent, naar een van de visitor centers.

 

Taggart Lake Loop

Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is net iets meer dan 6 km lang. Je klimt ongeveer 128 meter.
De route voert je naar Taggart Lake in een loop. Je loopt dus niet om het meer maar in een rondje naar het meer. Onderweg heb je prachtig uitzicht op het berglandschap, kun je veel vogels spotten en heb je uiteraard mooi uitzicht op Taggart Lake. 
Klik hier voor de start locatie van de wandeling.

Taggart Lake


Hidden Falls met of zonder String Lake Trail

Deze route neemt je mee langs de westzijde van Jenny Lake waarna je via een klim de Hidden Falls kunt bereiken.
De wandeling duurt een kleine twee uur en is totaal 7,8 km lang heen en terug.  
Wil je alleen Hidden Falls bezoeken dan kun je heen en terug gebruikmaken van de boot shuttle. Vanaf de shuttle volg je het pad ongeveer 60 meter omhoog om bij de waterval te komen die 30 meter naar beneden valt.
Voor meer informatie (prijzen en tijden) over de shuttle, klik hier.

Hidden Falls - foto gemaakt door KrisNM


Phelps Lake Overlook

Deze tocht is totaal 3,2 km lang heen en terug. Je klimt ongeveer 126 meter. De wandeling duurt ongeveer een uurtje waarna je beloond wordt met een prachtig uitzicht op het meer. Om bij de start van de trail te komen moet je met de auto een stuk over een onverharde weg rijden die, zoals wordt gezegd, vooral geschikt is voor 4WD auto's maar als het droog is dan kun je deze met een normale auto ook volgen. 

Klik hier voor de start locatie van de wandeling met route beschrijving van 1.6 km om daar met de auto te komen.

Phelps Lake


Colter Bay Lakeshore

Deze 4 km lange tocht gaat voornamelijk over glad terrein. De wandeling duurt ongeveer een klein uurtje. Het loopt in een loop over het schiereiland bij Colter Bay en biedt onderweg prachtig uitzicht op het meer en het omliggend landschap.
Klik hier voor de start locatie van de wandeling.

Colter Bay


Lunch Tree Hill Trail

Dit is een zeer korte wandeling van nog geen kilometer lengte. Je klimt ongeveer 28 meter. Onderweg heb je prachtig zicht op Jackson Lake en de Tetons. Deze wandeling is ook een aanrader om van de zonsondergang te genieten.

De trail start aan de noordzijde van Jackson Lake Lodge.

Uitzicht vanaf de Lunch Tree Hill Trail