Waar kun je in Amerika het wilde westen ervaren? Zijn er nog stadjes die er uit zien als in de tijd dat paard en wagen het vervoermiddel was, de saloon de plek was om een drankje te doen en waar je echt het gevoel hebt terug te gaan naar de late jaren van de negentiende eeuw?
Kort gezegd, ja. Het zijn er niet heel veel en ze liggen verspreidt door het land maar mocht je in de buurt zijn dan is het vast leuk om hier even te stoppen.
Daarnaast zijn er nog een paar oude Wild West Towns die we tegenwoordig Ghosttowns noemen. Het zijn verlaten stadjes maar je kunt er wel de sfeer proeven van weleer.
Je vindt ze door heel het land. We noemen hier de meest opmerkelijke, degene waarvan je echt een goed beeld krijgt hoe het ooit was. 
We geven een korte beschrijving van de plekjes en op de kaart, onderaan de pagina, zie je waar ze liggen. De nummers op de kaart corresponderen met de nummers voor de beschrijving hieronder.

1. Tombstone - Arizona

Tombstone ligt in het zuiden van Amerika, ten zuidwesten van Tuscon en is een waar Wild West stadje.

 

De stad

Ooit was dit een florerende mijnstad waar veel zilver werd gevonden.  Het had tal van plekken waar men zich kon vermaken. Zo was er een operahuis voor de rijke mensen, en daarnaast een groot aantal saloons, gokhallen en bordelen.
De stad is vooral bekend door het vuurgevecht bij OK Corral. Deze vond in 1881 plaats. Wyatt, Virgil en Morgan Earp, met hun vriend Doc Holliday, raakten verwikkeld in een vuurgevecht waarbij Frank en Tom McLaury en Billy Clanton omkwamen. In 1993 is de film Tombstone gemaakt waar de gebeurtenissen in worden nagespeeld.
Veel van de straten en gebouwen zien er nog steeds zo uit als in die dagen. Dagelijks vinden re-enactments plaats van het OK Corral vuurgevecht. Je kunt verschillende tours boeken of een ritje maken in een tram.

Meer informatie


2. CodyWyoming

Cody ligt niet ver van Yellowstone National Park. Een bezoek aan dit park wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Cody. Cody is een typisch Noord-Amerikaans Wild West stadje.

 

De stad

Cody is de thuisbasis van Buffalo Bill, de showman die beroemd is om zijn "Buffalo Bill's Wild West"-shows. Een groot museum staat helemaal in het teken van Buffalo Bill maar je kunt er ook veel zien en leren over de omgeving. In de stad zijn verder overal herinneringen te vinden aan het Wilde Westen.  Er zijn veel activiteiten in en rond het stadje waaronder georganiseerde rondleidingen, shows en muziek evenementen en een bezoekje aan een ranch.  
Net ten westen van de stad ligt Old Trail Town. Hier vind je een groot aantal authentieke gebouwen uit het Wilde Westen, zoals de hut van Butch Cassidy, een saloon die werd bezocht door de beroemde outlaw Hole-in-the -Wall Gang en het huis van Curley, de Indiase verkenner die de Slag om de Little Big Horn heeft overleefd.
Je kunt hier binnen kijken om te zien hoe men hier leefde en hoe gebouwen zoals een winkel, postkantoor en school er uitzagen.
Cody noemt zichzelf de rodeo hoofdstad van de wereld. In de maanden juni en juli zijn hier dagelijks rodeo shows te bezoeken.

Meer informatie


3. SilvertonColorado 

Langs de Million Dollar Highway, een scenic route die door de San Juan Mountains in Colorado loopt, ligt dit bijzondere oude mijnstadje. 

 

De stad

Silverton is een oud mijnstadje dat nog steeds de sfeer van weleer uitstraalt. Ooit werd hier zilver en goud gewonnen.
Greene Street, de hoofdstraat staat vol met vrolijk gekleurde historische huizen waar zich nu shops, restaurants, kunstgalerieën en hotels in bevinden. Een must see, is de lobby van het Grand Imperial Hotel. Deze is volledig gedecoreerd in Victoriaanse stijl. Regelmatig vinden in de zomermaanden outdoor concerten plaats waar je vrolijke country muziek kunt beluisteren.
Je kunt ook een treinrit maken met de oude Durango Silverton Narrow Gauge Railroad. Deze stoomtrein voert je door een prachtig landschap en rijdt tussen Durango en Silverton.
Je kunt een bezoek aan Silverton combineren met Durango.  Durango’s downtown is ook een leuke oude plaats om te bezoeken en is bovendien opgenomen het nationaal register van historische districten. 
Vanuit de stad worden ook mijnexcursies georganiseerd. Je rijdt dan in een oude mijntrein diep de mijn in waar je terug gaat in de tijd dat deze nog vol in gebruik was.

Meer informatie


4. Deadwood South Dakota

Deadwood is een historische Wild West stad in de Black Hills-regio in het westen van South Dakota.

 

De stad

Deadwood werd opgericht in 1876 tijdens de Black Hills Gold Rush en werd al snel een bruisend centrum van handel en entertainment. Je vond er menig gokhuis en bordeel en het stond bekend om het geweld dat er plaatsvond.
Een van de beroemdste gebeurtenissen in de geschiedenis van Deadwood was de moord op Wild Bill Hickok in 1876, die plaatsvond in een plaatselijke saloon. Tijdens een bezoek kun je nog steeds de plek zien waar hij werd neergeschoten en gedood.
De Mount Moriah Cemetery is een begraafplaats waar veel beroemde figuren uit het Wilde Westen begraven liggen, waaronder Calamity Jane.
De stad staat nog steeds bol met historische gebouwen en er zijn veel plekken die je binnen kunt bekijken en de tijd van toen laten zien. In de zomermaanden vinden re-enactments plaats in de hoofdstraat. Ook zijn er geregeld shows met muziek en dans te bezoeken.
Deadwood heeft begin deze eeuw echt naam gemaakt bij het grote publiek door de serie op HBO over de stad. Deze is nu in Nederland niet meer te bekijken maar de film uit 2019, gebaseerd op de serie, kun je hier nog wel zien.

Meer informatie


5. Dodge CityKansas

Deze stad in het zuidwesten van Kansas heeft een museum waar een deel van het oude Dodge City is nagebouwd, Boot Hill Museum.

 

Het museum stadje

Alhoewel Dodge City als stad een rijk verleden heeft gaat het hier vooral om het museum, Boot Hill, dat hier gevestigd is.
Boot Hill Museum is een replica stad, gebouwd op de plek waar ooit een oude begraafplaats was, en geeft weer hoe het oude Dodge City er ooit zag. De huizen uit de hoofdstraat zijn nagebouwd omdat de oorspronkelijke bouwsel in Dodge City na een brand waren vernietigd.
De huizen en andere bouwwerken in het Boot Hill Museum zijn allemaal volledig ingericht zoals het er ooit heeft uitgezien in de late jaren van de negentiende eeuw. Medewerkers zijn verkleed in kleding uit die tijd zodat het allemaal nog echter lijkt. Alhoewel de huizen nagebouwd zijn, zijn de spullen in de huizen veelal wel oorspronkelijk. Deze zijn verkregen uit nalatenschappen van families uit de regio.
Je kunt er een werkende smederij zien, een echte saloon bezoeken en zien hoe een gevangenis er uit die tijd uitzag.
Qua entertainment is er ook genoeg te beleven. Je kunt de meisjes de CanCan zien dansen, nagespeelde vuurgevechten meemaken en muziek beluisteren in de saloon.

Meer informatie


6. Oatman – Arizona

Oatman ligt op de grens van Arizona en Californië, midden in een woestijnlandschap. Het is het begin (of het einde, afhankelijk hoe je het bekijkt) van Route 66 Arizona en een typische oude mijnstad.

 

De stad

Oatman ontstond in 1863 toen een klein beetje goud werd ontdekt in de omliggende Black Mountains. Het was pas in 1915 dat twee gelukkige goudzoekers een grote ader vonden. Het woord verspreidde zich en de stad groeide daarna snel. Van een klein tentendorpje werd het een stad met 3.500 inwoners. Oatman floreerde tijdens deze goudkoorts die tien jaar duurde, maar toen de mijnen waren opgedroogd, was  het snel gedaan met de stad. De grootste mijn van de stad sloot in 1924 en tegen het begin van de jaren zestig was het hele gebied bijna verlaten.
Een hernieuwde interesse in historisch Route 66 redde Oatman van de ondergang en, hoewel het misschien niet meer zo groots is als weleer, heeft het veel te bieden aan bezoekers.

Meer informatie


7. Bandera – Texas

Bandera ligt een klein uurtje rijden ten noordwesten van San Antonio in Texas. Het noemt zich de Cowboy Capitol of the World.

 

De stad

Bandera kent een rijke cowboycultuur. Het heeft een lange en legendarische geschiedenis. Het werd in het midden van de 19e eeuw opgericht als een knooppunt voor vee aandrijving en veeteelt, en het werd al snel bekend als een plek waar cowboys na een lange rit stoom af konden blazen. Tegenwoordig zie je nog steeds de overblijfselen van deze geschiedenis in de architectuur, musea en festivals van de stad.
Je kunt als bezoeker naar de Dixie Dude Ranch. Daar kun je ervaren hoe het is om een cowboy te zijn en zelfs een nachtje overnachten.
In de stad kun je een rodeo- of stierenwedstrijd bijwonen. De Bandera PRCA Rodeo, een van de rodeo's in mei, is een van de belangrijkste. Hier komen rodeorijders vanuit de hele wereld op af. Verder zijn er door het jaar heen verschillende festivals. Cowboy muziek speelt een belangrijke rol in de stad en kun je overal horen.

Meer informatie


8. Virginia City -  Nevada

Ten oosten van Lake Tahoe, midden in de woestijn,  ligt dit kleine stadje met veel allure als het gaat om het Wilde Westen. 

 

De stad

Virginia City is een stad in het oude westen die beroemd is vanwege de ontdekking van de zilvererts Comstock Lode in 1859. Het is de geboorteplaats van Mark Twain, de beroemde schrijver van Tom Sawyer en Huckleberry Finn. Je kunt het museum bezoeken waar zijn geschiedenis wordt verteld en veel van zijn oude spulletjes zijn te zien.
C-Street is de hoofdstraat waar talloze oude gebouwen staan met saloons en winkeltjes en geflankeerd wordt door een echte ouderwetse 'boardwalk'. Er wordt gezegd dat er ooit meer dan honderd saloons in dit plaatsje waren. Vandaag de dag zijn dit er een stuk minder maar er zijn er nog steeds genoeg om te bezoeken. Regelmatig vinden er festivals en parades plaats in het stadje. Het is het thuis van vele musea en er zijn verschillende leuke tours te boeken. Een bezoekje aan de plaatselijke mijn is mogelijk, net als een ritje in de oude trein.
Een van de vele dingen waar Virginia City om bekend staat zijn de geesten die men zegt dat hier rondwaren. Je kunt daar talloze verhalen over horen. Er is enorm veel te doen in dit kleine stadje. Het geeft je het gevoel in het echte oude Wilde Westen te zijn.

 

Meer informatie


9. Calico Ghosttown – California

Calico ligt midden in de Mojave Desert, hoog op een heuvel bij het plaatsje Yermo, niet ver van Barstow.

 

De Ghost Town

Calico was rond 1880 een welvarend zilvermijn stadje. Tegen het einde van de 19de eeuw veranderde het echter in een ghosttown.  Dit kwam omdat de zilverprijs eind 19de eeuw enorm daalde. Het was dus niet meer zo lucratief om zilver te delven. Werkers trokken weg en het stadje raakte in verval.
Walter Knott, van Knott’s Berry Farm (pretpark) wilde het stadje in ere herstellen. Hij kocht het in de jaren 50 van de vorige eeuw en heeft het geheel in de oude staat hersteld. Je kunt nu door het stadje lopen en je wanen in de tachtiger jaren van de 19de eeuw.  Het park is authentiek van buiten. Binnen zijn veel van de panden verbouwd tot een commerciële gelegenheid.
Je kunt een mijn bezoeken en zien hoe het er in de oude tijd aan toe ging, een schooltje bekijken, een gevangenis zien en nog veel meer. Ook kun je een treinritje maken en deelnemen aan verschillende tours.

Meer informatie


10. Saint Elmo – Colorado

Saint Elmo ligt in net ten zuidwesten van Buena Vista in Chalk Creek Canyon hoog in de bergen van Colorado.

De Ghost Town

Saint Elmo is een spookstad waar nu nog een paar mensen wonen. Ooit woonde hier zo’n 2000 inwoners en stond de stad vol met saloons, danszalen en bordelen. In 1880 had het de naam Forrest City. Kort daarna kreeg het de naam Saint Elmo.  In die tijd liep er een treinverbinding naar Chalk Creek Canyon. Deze sloot echter in 1926 waardoor de stad langzaam zijn inwoners verloor door de verslechterde toegankelijkheid.  Tegen het eind van de jaren vijftig in de vorige eeuw kreeg het de status van spookstad.
Er zijn nog 43 gebouwen over: een saloon, gerechtsgebouw/gevangenis, handelspanden en privéwoningen. 
Je kunt Saint Elmo het hele jaar bezoeken. Ook kun je er overnachten in het Ghost Town Guest House.
In de zomermaanden is er een werkende General Store waar je souvenirs, snacks en drankjes kunt kopen.

Meer informatie


11. Bodie – Californië

Bodie ligt ten oosten van Yosemite National Park. De weg die naar Bodie leidt is gedeeltelijk onverhard en kan soms lastig zijn te rijden. 

De Ghost Town

In Bodie kun je de echte Western sfeer ervaren zoals je die wellicht wel eens hebt gezien in de film. Het stadje ontstond in de negentiende eeuw nadat er goud werd gevonden in de regio. Dit stopte in de jaren vijftig van de vorige eeuw, het goud was op. De bewoners verlieten de stad. Opmerkelijk is dat veel van de gebouwen nog spullen erin hebben staan van bewoners die ze gewoonweg hebben achtergelaten. Je ziet zelfs winkels met hun etalages met spullen erin. Ook is er een oude verroeste benzinepomp te zien voor de eerste auto’s die hier reden.
Er zijn talloze huizen en andere bouwsel te bewonderen verspreid over een heuvelachtig terrein. Je kunt er ook verschillende tours boeken waarbij je gedetailleerde uitleg krijgt over de stad en de gebouwen.

Meer informatie