Bryce Canyon National Park

Op een paar uur rijden van Las Vegas vind je Bryce Canyon NP. Het is één van de wat kleinere nationale parken en bestaat uit een hoogvlakte met daaraan grenzend zogenaamde kommen en natuurlijke amfitheaters. Aan de rand van de beboste hoogvlaktes, de rim genaamd,  heb je prachtig zicht op de kommen en amfitheaters met de honderden torenhoge hoodoos.  De hoodoos zijn oranje tot zacht grijs gekleurd. Ze zijn gevormd door erosie. Alhoewel hoodoos ook elders in de wereld zijn te zien, staat Bryce Canyon erom bekend dat hier de grootste concentraties hoodoos ter wereld bij elkaar staan.

Het park bekijken

 

Je kunt het park op verschillende manieren bekijken. De meest gebruikelijke is de verschillende uitkijkpunten bezoeken die langs de rim liggen. Maar voor de meer avontuurlijke onder ons is het ook mogelijk af te dalen om tussen de hoodoos een wandeling te maken.

 

Gebruik maken van de gratis parkshuttle

Op de dag kun je gebruik maken van de gratis shuttlebus die over de doodlopende weg rijdt door het park. Elk kwartier komt een shuttlebus langs op een aantal plekjes die je van het ene mooie plekje naar het andere brengt. De route die de shuttlebus aflegt duurt ongeveer 50 minuten, heen en terug. Stap je uit bij elk uitkijkpunt waar de bus stopt dan moet je die tijd hier nog bij optellen.

De belangrijkste uitkijkpunten waar de shuttlebus stopt zijn:

Met je eigen auto 

Je kunt ook zelf met je eigen auto door het park rijden. Onderweg wordt duidelijk aangegeven als je een bepaald uitkijkpunt nadert. Bij deze punten zijn grote parkeerplaatsen. Vandaar loop je van een paar meters tot een wat langere wandeling naar het uitkijkpunt.

Wandelend het park bekijken

Er zijn verschillende wandelroutes, zowel boven op het plateau als beneden in de kommen en amfitheaters. Alle tochten die naar beneden afdalen gaan over stijle paden. Een goede conditie is hierbij een absolute noodzakelijk. 
Er zijn ook speciale ezeltochten te boeken die je naar beneden brengen.  Informatie is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum.

 

Goed te weten 

Het park ligt hoog, zo tussen de 2400 tot 2700 meter. Hierdoor kan het behoorlijk fris zijn in het park. Het is raadzaam warme kleding mee te nemen. Wij hebben dit park in mei bezocht en toen was het net een paar graden boven nul, wat een heel gebruikelijk temperatuur is voor deze maand

In de vroege ochtend en avond is het druk rond de rim van het park. Werkt het weer mee dan kun je getuigen zijn van een prachtige zonsopgang of zonsondergang waarbij de kleuren van de hoodoos fel worden door de laagstaande zon.
Klik hier om de zonsopgang en zonsondergang tijden te bekijken.

Bij het bijwonen van een zonsopgang of ondergang is het belangrijk je extra warm aan te kleden. Het is heel gewoon dat je een dekentje of zo iets mee neemt om je te beschermen tegen de koude terwijl je wacht op het bijzondere kleurenspektakel.