Voor je op reis gaat is het belangrijk je goed voor te bereiden. Hieronder vind je een aantal onderwerpen met algemene informatie over het reizen door en naar Amerika die je daarbij kunnen helpen.

 Esta aanvragen

Tot 2009 kon je zo naar de VS afreizen zonder toestemming. In het vliegtuig vulde je een papiertje in en deze liet je vervolgens zien aan de douaneambtenaar en dan was het geregeld. Uiteraard alleen als je geen gekke dingen op je kerfstok had. Vandaag de dag ben je vooraf verplicht een reistoestemming aan te vragen vóór je afreist naar de VS. Deze toestemming heet een Esta, wat staat voor Electronic System for Travel Authorization. De Esta wordt digital toegestuurd en is twee jaar geldig.
Mijn tip, lees de informatie op de ESTA pagina goed door, dat voorkomt een hoop zorgen achteraf (klik hier voor meer informatie)
Wil je hulp bij je aanvraag, ga dan naar "ESTA aanvragen in het Nederlands via visumspecialist VisumBuitenland.nl .


Veiligheid en wilde dieren 

In Amerika leven veel wilde dieren. Het is belangrijk voor het welzijn van de dieren en jouw eigen veiligheid dat je een aantal belangrijke regels in acht neemt als je wilde dieren op je pad tegenkomt. 

 

Hier volgen enkele tips:

 • Geef nooit iets te eten aan de dieren in het park, ook niet aan kleine eekhoorntjes.
 • Blijf op afstand, het liefst in de auto. We hebben het hier over wilde dieren en al lijken ze lief, ze zijn en blijven wild en mogelijk gevaarlijk voor jou.
  De afstand die wordt aangeraden is ongeveer 2 bus lengtes voor grote reeën, herten en dikhoorn schapen en 3.5 bus lengte voor beren en elanden.
 • Denk niet, ik maak snel even een selfie samen met bijvoorbeeld een eland of zo. Voor je het weet kan het helemaal fout gaan. Het blijven wilde dieren.
 • Zie je een poema (die komt hier echt voor), zorg dat je niet wegrent. Het zal je namelijk achterna gaan. Loop heel langzaam kijkend naar de poema achteruit, terwijl je jezelf groot maakt. Blijf zo rustig mogelijk. 
 • Zie je een beer, doe dan het volgende:
  1. Sta stil en raak niet in paniek. Geef de beer de kans om weg te gaan.
  2. Blijft de beer, maak je dan groot en maak zoveel mogelijk lawaai. Gooi wat takken en kleine steentjes
  3. Neem altijd Bear Spray mee in gebieden waar deze veel voorkomen. (Zodra de beer op 3 meter afstand komt kun je beginnen met spuiten voor 2-3 sec.)


Kamperen

Waar je gaat, een camping is altijd dichtbij. Op de meest afgelegen plekjes zijn leuke kampeerplekjes te vinden. Over het algemeen zijn de campings ruim opgezet, met veel groen en vaak met mooi uitzicht. Zoek je een camping in een meer stedelijk gebied dan kan het voorkomen dat de camping niet meer is dan een soort van parkeerplaats. 
Let op: In sommige staten is het verboden op een parkeerplaats of andere openbare plek te overnachten. Voorkom vervelende situaties en overnacht op een camping. Klik hier. voor een overzicht per staat om te zien waar overnachten op een rest area is toegestaan. 
Kamperen in een nationaal park is een prachtige belevenis. Meestal heb je hier geen elektra-, water- en dumpaansluiting. Maar daar tegenover staat dat je op een prachtige plek kunt verblijven. Op deze campings is wel vaak de mogelijkheid om je water bij te vullen en je black water tank te legen. Voor de elektra heb je een generator in je camper nodig.
De campings zijn wel heel snel vol in de populaire parken. Het is raadzaam om deze vooraf te boeken. Je kunt meestal een half jaar van te voren boeken. Het is niet ongebruikelijk dat aan het einde van de dag waarop de reservering wordt opengesteld de camping vol is geboekt.
Voor meer informatie over het boeken van een camping in een park vind je op Recreation.gov. Hier kun je ook de camping reserveren.
Wil je weten of een camping oké is?  Good Sam  is een goed platform voor reviews, ze zijn duidelijk en betrouwbaar.
En, wil je onderweg je black water tank legen? Kijk op deze kaart waar je de dichtstbijzijnde dumpingstation kunt vinden.


Hotels

Wil je alles graag van te voren vastliggen of wil je ter plekke wat meer vrijheid zonder voor onaangename verrassingen te staan dan raad ik aan om via een van de gerenommeerde hotel websites vooraf hotels te reserveren. Vink bij het zoeken de optie gratis annuleren aan en maak dan een keuze uit de beschikbare hotels die jij leuk vindt. Het voordeel hiervan is dat je altijd ter plekke nog de mogelijkheid hebt de reis ietwat of rigoureus om te gooien zonder dat het je geld kost. Tegelijkertijd heb je de zekerheid dat als reis loopt zoals gepland, je een plek hebt om te overnachten.
Je kunt ook kiezen om bij bepaalde hotelketens te reserveren. Als je bijvoorbeeld bij ketens als Best Western, IHG,  of Wyndham lid wordt van hun programma dan krijg je vaak direct korting of, na zoveel nachten bij hen in de verschillende hotels te hebben gelogeerd, een nacht gratis. Kijk op de site van de betreffende keten voor alle voordelen.


Reizen per bus

Wil je van A naar B zonder zelf te rijden dan is de bus misschien een uitkomst. Greyhound biedt routes door het hele land met uitzondering van een aantal van de noordelijke staten. Het is een relatief goedkope manier om te reizen. Klik hier voor meer informatie.


Reizen per trein

Snel een lange afstand afleggen zonder te vliegen? De trein biedt uitkomst. Met Amtrak kun je door het hele land reizen per trein. De routes lopen vaak door prachtig landschap waardoor je naast ontspannen reizen ook kunt genieten van de omgeving. Op de lange trajecten is het mogelijk om een (privé) cabine met slaapplek en optioneel privé douche/toilet te boeken. Klik hier voor meer informatie.


Dollar koers

Wat is op dit moment de koers van de dollar? Hoeveel krijg je voor je euro? Bereken het hier.
De omrekentool toont de meest actuele koers van dit moment.


Feestdagen

Net als overal ter wereld kent Amerika een aantal vastgestelde feestdagen waarop minder of niet gewerkt wordt.

Dat zijn de standaard dagen zoals Kerst en Nieuwjaarsdag, maar ook een aantal die specifiek zijn voor de VS.
Welke zijn dat? En wanneer vallen ze? Wat vieren ze? Hieronder vind je een overzicht.

 

Naam feestdag:

Wanneer:

Wat wordt er gevierd:

 • Martin Luther King Day

Derde maandag in januari

Een feestdag ter ere van de Amerikaanse dominee en politiek activist Martin Luther King die streed voor gelijke rechten en tegen rassensegregatie in de Verenigde Staten.


 • Presidents Day

Derde maandag in februari

Op deze dag worden alle presidenten, de huidige en voormaligen geëerd. 


 • Memorial Day

Laatste maandag in mei

Deze dag staat in het teken van militairen en veteranen. Amerikanen hebben dan massaal een weekend vrij en vieren dat door op een korte vakantie te gaan.


 • Independence Day

4 Juli

De onafhankelijkheid van Amerika wordt op deze dag groots gevierd met feesten en vuurwerk.


 • Labor Day

Eerste maandag in september

Deze dag staat in het teken van de arbeider. Net als tijdens Memorial Weekend heeft men een weekend vrij en gaat men massaal op een korte vakantie.


 • Patriot Day

11 September

Op deze dag worden de slachtoffers van de aanslagen op 9/11 herdacht.

 


 • Columbus Day

Tweede maandag in oktober

De ontdekking van Amerika door Columbus wordt herdacht.

 


 • Halloween

31 Oktober

Griezelen staat in het teken van deze dag. Het wordt zowel door volwassenen als kinderen gevierd. Kinderen gaan op deze dag langs de deuren voor een 'trick or treat'.


 • Veterans Day

11 November

Deze dag staat in het teken van het eren van alle veteranen.


 • Thanksgiving

Vierde donderdag in november

Deze dag staat in het teken van dankbaarheid. Deze dag wordt met familie gevierd waar men een groot maal eet waar traditioneel kalkoen wordt geserveerd.Hoe laat is het nu in de VS

en in Nederland

Eastern Time zone (New York, Philadelphia, Washington DC, Miami, Detroit, Atlanta) 

6 uur vroeger 

 

Central Time zone (Chicago, Minneapolis, New Orleans, Memphis, Dallas, Houston)

7 uur vroeger

 

Mountain Time zone (Denver, Phoenix, Salt Lake City, Rocky Mountains)

8 uur vroeger

 

Pacific Time zone (Seattle, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles)

9 uur vroeger

 

Alaska Standard Time zone (Anchorage)

10 uur vroeger

 

Hawaiian Standard Time zone (Honolulu)

11 uur vroeger

Zomertijd in Amerika

Zomertijd wordt in over heel Amerika gehanteerd m.u.v. Hawaï en een groot deel van Arizona. In Arizona hanteren de Navajo Nation, in tegenstelling tot de rest van de staat, wel de zomertijd.

De zomertijd in de Verenigde Staten begint elk jaar op de tweede zondag in maart. De klok wordt dan een uur vooruit gezet.
Op de eerste zondag in november eindigt de zomertijd. De klok wordt dan een uur terug gezet.

 


Klimaat

Amerika kent verschillende klimaatzones. Hieronder zie je hoe de verdeling is.

Wil je weten wat de gemiddelde aantal zonuren, regenval etc. is per staat, klik hier.

 

Afbeelding klimaat overzicht: Originally by User:Redtitan (Adam Peterson) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]