Sommige dingen zijn zo Amerikaans dat het soms leuk is om deze gebruiken over te nemen als je op vakantie bent in de States. Zeg maar: 'When in Rome, do as the Romans do' Dat kan gaan om een sportwedstrijd te bezoeken, uit eten gaan, een filmpje pakken, bepaalde woorden gebruiken tijdens een gesprek etc. Hieronder benoemen we  een aantal typisch Amerikaanse gebruiken. Sport

Sport is enorm belangrijk voor de Amerikaan. Of het nu is onderuitgezakt op de bank voor een enorm televisiescherm of live in een stadion. Een dagje uit naar een sportwedstrijd is meestal ook een familie- of vriendenevenement. Met een drankje en een snack samen kijken naar de wedstrijd. 
Hieronder zie je een aantal van de meest populaire sporten met een korte uitleg over het spel. De kalenders zijn van de wedstrijden op het hoogste niveau. Al deze sporten worden ook op lager en lokaal niveau gespeeld. Informeer in de stad of dorp waar je bent waar en wanneer een lokale wedstrijd plaatsvindt als je niet in een stad bent waar een van de grotere wedstrijden wordt gespeeld.

American Football  

Er spelen 32 teams in de hoogste competitie. Het hoogtepunt is de Super Bowl die plaatsvindt in februari. Dit is de finale wedstrijd en een ware happening. Meer dan 100 miljoen Amerikanen kijken naar dit evenement.

Doel van het spel:
Een aanvallend team moet de end zone van de tegenstander proberen te bereiken om punten te scoren. Een aanvallend team krijgt 4 pogingen om 10 yards te overbruggen. Als dit is gelukt krijgt het team opnieuw 4 pogingen om 10 yards te overbruggen en dit keer vanaf de positie op het veld waar de aanvaller is getackeld door de verdedigende partij. Als de aanvallende speler zich met de bal in de end zone van de tegenstander bevindt scoort het team een touchdown. Ook kan een aanvallend team een field goal maken. Hierbij schiet een aanvallende partij de bal in het doel. Een team kan hiertoe besluiten als ze naar 3 pogingen nog steeds geen 10 yards hebben overbrugt. De score uit een filed goal levert echter maar de helft op van een score met een touchdown. Als het aanvallende team een touchdown heeft gescoord, mag het ook nog eens aanleggen voor een point after touchdown. Dit punt kan worden gescoord door vanaf de 10 yardlijn de football in het doel te schieten.

Bron: www.amerikaansesporten.centraal.net


Baseball

Er spelen 30 teams mee in de hoogste competitie, waaronder een Canadees team. Het seizoen loopt vanaf de eerste zondag in april tot de eerste zondag in oktober.

Doel van het spel:
Het doel van baseball is om meer runs naar de thuisplaat te maken dan de tegenstander. Een run naar de thuisplaat levert 1 punt op. De ploeg die in het veld staat is het verdedigende team. De slagpartij is het aanvallende team. Het verdedigende team moet zorgen dat het aanvallende team zo snel mogelijk uit gaat. Als het aanvallende team 3 keer uit gaat wordt er gewisseld.
Regels
Niet iedere slagbal van een slagman is geldig. De bal moet de grond raken binnen de witte lijnen die loodrecht langs weerzijden van de thuisplaat lopen. Als de bal hier buiten wordt geslagen is het een foutslag. Wordt de bal toch gevangen door een verdediger als de bal buiten de witte lijnen dreigt te gaan, is de speler toch uit. Als de speler de bal binnen de witte lijnen maar over het hek of in de tribune slaat, dan is het een homerun. 

Bron: www.amerikaansesporten.centraal.net


Basketball

De competitie start ieder jaar in november. De competitie bestaat uit 30 teams, die ingedeeld zijn in een Eastern en een Westers Conference. De competitie eindigt in een NBA Finale. De NBA Finale is de kampioenschapserie van de National Basketball Association (NBA), die in een best-of-seven opzet worden gespeeld. In deze opzet spelen twee teams, de winnaar van respectievelijk de Eastern Conference en de Western Conference Finale, maximaal zeven wedstrijden tegen elkaar, totdat een van de twee teams vier wedstrijden gewonnen heeft.

Doel van het spel:
In een basketbalwedstrijd staan 5 spelers tegenover 5 andere spelers. Het doel is zoveel mogelijk punten scoren. Een speler kan zich voortbewegen met de bal door te dribbelen. Bij elke pas die de speler zet moet hij de bal stuiteren. Door een pass te geven kan hij een andere speler in stelling brengen. Het verdedigende team probeert de bal af te pakken door passes te onderscheppen, schoten te blokkeren of een rebound te pakken als de bal terugstuitert van de ring. Als er gescoord wordt gaat het balbezit over naar het andere team.

Bron: www.amerikaansesporten.centraal.net


Ice Hockey 

In de NHL strijden 30 teams in de NHL playoffs om de Stanley Cup. De NHL-playoffs vinden jaarlijks plaats in juni. De teams zijn ingedeeld in 6 divisies. De division kampioenen plaatsen zich rechtstreeks voor de playoffs. Deze worden aangevuld met de beste 4 teams van iedere conference. De laagst geklasseerde deelnemer komt uit tegen de divisiekampioen met de meeste punten. De playoffs worden gespeeld in best-of-seven series.

Doel van het spel:
Het doel van ijshockey is om meer doelpunten te scoren dan de tegenstander. Er wordt gespeeld met een puck, een zwarte schijf van gevulkaniseerd rubber. De puck mag worden gespeeld met de stick of met de schaats. Ook mag de puck die door de lucht vliegt met de hand worden geraakt om deze op de grond te laten vallen. Er mag niet met de hand worden gespeeld. Om de puck in bezit te krijgen mag de speler gebruik maken van body checking. Hierbij mag de schouder, de heup en het bovenlichaam gebruikt worden. Dit mag alleen als de aanvallende speler de puck in bezit heeft.

Bron: www.amerikaansesporten.centraal.net


Rodeo

Een rodeo  is vaak een hele show. Naast dat er gestreden wordt met paarden en andere dieren is er ook vaak muziek en ander entertainment. 
Amerikanen nemen dit super serieus. In vele plaatsen vind jaarlijks een toernooi plaats. Soms duurt dat enige dagen maar op sommige plekken kan het ook het hele seizoen duren. 


Golf 

Waar je gaat in Amerika je komt altijd wel langs een golfcourse. In tegenstelling tot Nederland is het vaak mogelijk om zonder golfbewijs  golf te spelen. Je huurt dan de clubs en ballen bij de golfcourse. Let wel op dat dit niet bij elke golfcourse kan. 
Het is ook leuk om naar een golftournooi te gaan en de pro's in actie te zien. De PGA tour is daar een mooie plek voor.  


Uit eten

Uit eten gaan is heel gewoon in Amerika. Of het nu gaat om een ontbijtje pakken, lunchen of het avondeten. Het is niet altijd nodig om te gaan zitten in een restaurant. Je kunt heel gemakkelijk je eten via een Drive-Thru bestellen en vervolgens opeten in je auto. Waar je ook bent, in een grote stad of klein dorpje, er is altijd een cluster aan fastfood restaurants in de buurt. Wil je buiten de grote stad in een 'normaal' restaurant eten dan zijn die niet altijd makkelijk herkenbaar.  Vaak zitten die in een groot gebouw met weinig ramen en zonder dat het direct duidelijk is dat daar een restaurant in is gevestigd. Zie je een gebouw met reclameborden van een bepaalde drank en een parkeerplaats vol met auto's dan kun je er bijna zeker van zijn dat hier een restaurant is gevestigd. Daarnaast geldt, hoe voller de parkeerplaats hoe populairder het restaurant. 

Geef altijd een fooi 

Het is bijzonder onbeleefd als je in een restaurant of café geen fooi geeft. De medewerkers van een restaurant of café ontvangen een laag basis loon en de fooi is een noodzakelijke aanvulling voor hen. Meestal wordt op de rekening al een keuze aan fooi vermeld. Je kunt dan aanvinken hoeveel je wilt geven. Gebruikelijk is, 10% als je niet bijster onder de indruk was, 15% als de service goed was, 20% of meer wanneer de service boven verwachting was. Natuurlijk mag je ook zelf het bedrag bepalen dat je geeft aan fooi.


Je hoeft maar één keer frisdrank te bestellen 

Bestel je een frisdrank in een restaurant dan krijg je die meestal in een groot glas met veel ijs. Is je glas leeg dan mag je die zelf bijvullen bij een frisdrankautomaat of de serveerster/ober komt deze bijvullen. Dit geldt ook vaak voor koffie en thee. Hier hoef je niet om te vragen. Je betaalt dus voor één glas frisdrank en vervolgens mag je hier net zoveel glazen van drinken als je wilt, zonder hier extra voor te hoeven betalen.


Alcohol is voor boven de 21 

Je mag in Amerika pas alcohol drinken als je 21 jaar of ouder bent. 

Ga je eten in een restaurant en moet je wachten op je tafeltje, dan is het vaak gebruikelijk om aan de bar te wachten. In veel staten is het niet toegestaan dat hier iemand zit die jonger is dan 21 jaar. Je kind of reisgenoot van onder de 21 moet dan ergens anders wachten op het tafeltje.


Na betalen vertrekken 

Ben je klaar met eten dan is dat het moment om het restaurant te verlaten. Natafelen is iets wat je in Amerika niet doet. 

Eten is hoe dan ook iets dat je snel doet. Je komt, bestelt, eet, betaalt en verlaat het restaurant.


Geld

Amerikanen betalen vaak met een creditcard. Veel vaker dan we hier doen in Europa. Toch is het handig om wat cash geld te hebben. Er zijn namelijk altijd plekken waar dat nodig is. Bijvoorbeeld voor het kopen van een krant, het geven van een fooi, een bijdrage leveren aan een fundraising event op straat en meer van dat soort situaties. En hoe zit het nu met prijskaartjes?

BTW is niet inbegrepen

Ga je winkelen dan moet je rekening houden met dat de prijs die wordt getoond de prijs is zonder BTW. Kom je bij de kassa dan wordt de BTW daar ter plekke erbij opgeteld. De prijs is dus altijd hoger dan je op het prijskaartje van te voren ziet.

Elke staat mag zelf de hoogte van de BTW bepalen. Zorg dat je van te voren weet hoe hoog de BTW is voor de staat waar je op dat moment bent dan kom je niet voor een verrassing te staan bij het afrekenen van je aankoop.


Fundraising

Fundraising maakt onderdeel uit van de Amerikaanse cultuur. Vaak worden bepaalde situaties of organisaties niet of nauwelijks ondersteund door de overheid. Amerikanen proberen daarom samen hiervoor de middelen te verzamelen.

Als toerist kun je hiermee worden geconfronteerd als je bijvoorbeeld een kruispunt nadert al rijdend in je auto. Er staat dan een groep mensen met emmertjes in de hand. De spandoeken of borden geven aan waar het voor is. Dat kan zijn voor de lokale brandweer, sportclub of andere lokale vereniging of dienst. Het wordt zeer gewaardeerd als je een paar dollar in de emmer gooit.


Maten en gewichten

In Amerika wordt een ander systeem gebruikt voor het meten en wegen.  Dit wordt het zogenaamde imperial stelsel genoemd. 

Maten

Lengtematen:

1 inch = 2,54 cm

1 foot = 30,48 cm

1 yard = 91,44 cm

1 mile =1,609 km

Temperatuur:

32 °F = 0 °C

50 °F = 10 °C

70 °F = 21,11 °C

100 °F = 37,78 °C


Gewichten

Volume:

1 gallon = 3,785 l

1 quart = 0,946 l

1 pint = 0,473 l

1 cup = 236,587 ml

1 teaspoon = 4,929 ml

1 tablespoon = 14,787 ml

Gewicht:

1 ounce (oz) = 28,34 gr

1 pound (lb) = 0,453 kg


Overig typisch Amerikaans

Het kennismaken met de Amerikaan is altijd een bijzonderheid op zich. Iedereen is direct je vriend, althans zo lijkt dat. Een Europeaan ervaart de wijze waarop Amerikanen spreken soms als zeer overdreven beleefd.  Ze maken ook vaak direct een praatje bij de eerste ontmoeting en vinden het heel gewoon allerlei vragen op je af te vuren. Hoe reageer je hierop en is dat ook echt nodig?

Standaard uitdrukkingen

Er zijn een aantal standaard woorden die gebruikt worden bij een ontmoeting die misschien bij ons in Europa ongebruikelijk zijn:

  • Vraag je iets, voeg dan 'Please' toe aan het einde van de zin. Doe je dit niet dan wordt dit als onbeleefd ervaren.
  • Zeg 'Thank you' of 'Thanks' als iemand je probeert te helpen, ook al heb je er niet om gevraagd, Dit is een normale en verwachtte ongangsvorm.
  • 'Sorry' wordt veel gebruikt. Bijvoorbeeld op momenten dat je per ongeluk tegen iemand aan loopt of dat er iets anders niet helemaal goed gaat. Niet reageren wordt niet gewaardeerd.
  • 'I'm sorry' zeg je als je hoort dat iets niet goed is gegaan bij iemand of dat iemand iets naars heeft meegemaakt. Het is vergelijkbaar met zeggen dat je het vervelend vindt dat er iets is gebeurd.
  • Vaak vragen ze hoe het met je gaat. Dit is beleefdheidshalve en niet om een heel gesprek te starten. Antwoord op zo'n vraag met simpel  'I'm fine, thanks' of 'Thanks'.

Shopping 

Wees niet verbaasd als je in een winkel supervriendelijk wordt aangesproken door medewerkers. Medewerkers worden verwacht om, wat wij misschien wat overdreven vinden, klanten zeer vriendelijk te benaderen. Daar worden ze op afgerekend door hun baas. 

Ze zullen je bij alles willen helpen, bij het regelen van een pashokje tot het inpakken van de aankopen. Alles wordt met een brede glimlach gedaan. Dit gedrag zie je niet alleen in dure winkels maar ook bij de grote warenhuizen.

Men zal je ook in veel gevallen vragen of je coupon's hebt. Dit zijn kortingsbonnen die soms heel hoge kortingen op kunnen leveren. 

Heb je iets gekocht en je krijgt een kassabon, kijk op de achterkant. Vaak staat daar een kortingscode die je kunt gebruiken bij een volgend bezoek. Ook staan er vaak folderstands in grote winkelcentra of op straat. Daar vind je folders met coupon's die je gratis mee kunt nemen. Wil je van te voren het internet scannen dan kan dat via RetailMeNot. Hier vind je een overzicht van heel veel actuele coupons. 


Patriotisme

De Amerikaan is zeer vaderland lievend. Het is heel gebruikelijk om de Amerikaanse vlag te zien wapperen bij een huis. Je ziet ook vaak op de meest ongebruikelijke plekken de Amerikaanse vlag afgebeeld.

Veteranen worden enorm geëerd. Sport of andere evenementen worden vaak vooraf gegaan met het zingen van het volkslied en een minuut stilte voor de veteranen.

Als het volkslied wordt gezongen, sta op ook al zing je niet mee. Het wordt als heel onbeleefd ervaren als je blijft zitten.


Ontmoeten

Ontmoet je een Amerikaan houdt dan altijd voldoende afstand. Men houdt er niet van als je te dichtbij staat of te dichtbij gaat zitten.

Wees niet verbaasd als je al bij een eerste ontmoeting hele verhalen hoort over het persoonlijke leven van de persoon. Zit je in de bus, sta je ergens te wachten dan is niet ongebruikelijk dat je 'buurman' een gesprek met je begint. Ze vragen vaak waar je vandaan komt en vertellen zonder dat je hier naar vraagt zomaar iets over zichzelf. Het voeren van een gesprek met een onbekende wordt dus als heel normaal ervaren.