Home » Nog meer » Typisch Amerikaans

Typisch Amerikaans

Sommige dingen zijn zo Amerikaans dat het soms leuk is om deze gebruiken over te nemen als je op vakantie bent in de States. Zeg maar: 'When in Rome, do as the Romans do' Dat kan gaan om een sportwedstrijd te bezoeken, uit eten gaan, een filmpje pakken, etc. Hieronder benoemen we  een aantal gebruiken en activiteiten. Aan jou de keus of er iets bij is wat je verder wilt ontdekken in tijdens je reis.

Sporten

Sport is enorm belangrijk voor de Amerikaan. Of het nu is onderuitgezakt op de bank voor een enorm televisiescherm of live in een stadion. Een dagje uit naar een sportwedstrijd is meestal ook een familie- of vriendenevenement. Met een drankje en een snack samen kijken naar de wedstrijd. 
Hieronder zie je een aantal van de meest populaire sporten met een korte uitleg over het spel. De kalenders zijn van de wedstrijden op het hoogste niveau. Al deze sporten worden ook op lager en lokaal niveau gespeeld. Informeer in de stad of dorp waar je bent waar en wanneer een locale wedstrijd plaatsvindt als je niet in een stad bent waar een van de grotere wedstrijd wordt gespeeld.

1

American Football  

Er spelen 32 teams in de hoogste competitie. Het hoogtepunt is de Super Bowl die plaatsvindt in februari. Dit is de finale wedstrijd en een ware happening. Meer dan 100 miljoen Amerikanen kijken naar dit evenement.

Doel van het spel:
Een aanvallend team moet de end zone van de tegenstander proberen te bereiken om punten te scoren. Een aanvallend team krijgt 4 pogingen om 10 yards te overbruggen. Als dit is gelukt krijgt het team opnieuw 4 pogingen om 10 yards te overbruggen en dit keer vanaf de positie op het veld waar de aanvaller is getackeld door de verdedigende partij. Als de aanvallende speler zich met de bal in de end zone van de tegenstander bevindt scoort het team een touchdown. Ook kan een aanvallend team een field goal maken. Hierbij schiet een aanvallende partij de bal in het doel. Een team kan hiertoe besluiten als ze naar 3 pogingen nog steeds geen 10 yards hebben overbrugt. De score uit een filed goal levert echter maar de helft op van een score met een touchdown. Als het aanvallende team een touchdown heeft gescoord, mag het ook nog eens aanleggen voor een point after touchdown. Dit punt kan worden gescoord door vanaf de 10 yardlijn de football in het doel te schieten.

Bron: www.amerikaansesporten.centraal.net


2

Baseball

Er spelen 30 teams mee in de hoogste competitie, waaronder een Canadees team. Het seizoen loopt vanaf de eerste zondag in april tot de eerste zondag in oktober.

Doel van het spel:
Het doel van baseball is om meer runs naar de thuisplaat te maken dan de tegenstander. Een run naar de thuisplaat levert 1 punt op. De ploeg die in het veld staat is het verdedigende team. De slagpartij is het aanvallende team. Het verdedigende team moet zorgen dat het aanvallende team zo snel mogelijk uit gaat. Als het aanvallende team 3 keer uit gaat wordt er gewisseld.
Regels
Niet iedere slagbal van een slagman is geldig. De bal moet de grond raken binnen de witte lijnen die loodrecht langs weerzijden van de thuisplaat lopen. Als de bal hier buiten wordt geslagen is het een foutslag. Wordt de bal toch gevangen door een verdediger als de bal buiten de witte lijnen dreigt te gaan, is de speler toch uit. Als de speler de bal binnen de witte lijnen maar over het hek of in de tribune slaat, dan is het een homerun. 

Bron: www.amerikaansesporten.centraal.net


3

Basketball

De competitie start ieder jaar in november. De competitie bestaat uit 30 teams, die ingedeeld zijn in een Eastern en een Westers Conference. De competitie eindigt in een NBA Finale. De NBA Finale is de kampioenschapserie van de National Basketball Association (NBA), die in een best-of-seven opzet worden gespeeld. In deze opzet spelen twee teams, de winnaar van respectievelijk de Eastern Conference en de Western Conference Finale, maximaal zeven wedstrijden tegen elkaar, totdat een van de twee teams vier wedstrijden gewonnen heeft.

Doel van het spel:
In een basketbalwedstrijd staan 5 spelers tegenover 5 andere spelers. Het doel is zoveel mogelijk punten scoren. Een speler kan zich voortbewegen met de bal door te dribbelen. Bij elke pas die de speler zet moet hij de bal stuiteren. Door een pass te geven kan hij een andere speler in stelling brengen. Het verdedigende team probeert de bal af te pakken door passes te onderscheppen, schoten te blokkeren of een rebound te pakken als de bal terugstuitert van de ring. Als er gescoord wordt gaat het balbezit over naar het andere team.

Bron: www.amerikaansesporten.centraal.net


4

Ice Hockey 

In de NHL strijden 30 teams in de NHL playoffs om de Stanley Cup. De NHL-playoffs vinden jaarlijks plaats in juni. De teams zijn ingedeeld in 6 divisies. De division kampioenen plaatsen zich rechtstreeks voor de playoffs. Deze worden aangevuld met de beste 4 teams van iedere conference. De laagst geklasseerde deelnemer komt uit tegen de divisiekampioen met de meeste punten. De playoffs worden gespeeld in best-of-seven series.

Doel van het spel:
Het doel van ijshockey is om meer doelpunten te scoren dan de tegenstander. Er wordt gespeeld met een puck, een zwarte schijf van gevulkaniseerd rubber. De puck mag worden gespeeld met de stick of met de schaats. Ook mag de puck die door de lucht vliegt met de hand worden geraakt om deze op de grond te laten vallen. Er mag niet met de hand worden gespeeld. Om de puck in bezit te krijgen mag de speler gebruik maken van body checking. Hierbij mag de schouder, de heup en het bovenlichaam gebruikt worden. Dit mag alleen als de aanvallende speler de puck in bezit heeft.

Bron: www.amerikaansesporten.centraal.net


5


6

Frogmore Plantation - Ferriday, Louisiana


7

Rodeo

Rodeo is geen diervriendelijk evenement. Houd er rekening mee dat het vrij wreed is wat je ziet bij een rodeo. Het is echter wel heel typisch Amerikaans (voornamelijk op het platteland) en wordt enorm serieus  genomen door de toeschouwers en deelnemers.


8

Gettysburg National Military Park - Gettysburg, Pennsylvania


9

Kennedy's Space Center -Titusville, Florida


10

Kinzua Bridge Skywalk Kinzua Bridge State Park, Pennsylvania

11

Little White House Historic Site - Warm Springs, Georgia


12

Martha's Vineyard - Martha's Vineyard, Massachusetts


13

Mount Rushmore - Keystone, South Dakota


14

Mono Lake Tufa - Lee Vining, Californië


15

Mystery Spot - Santa Cruz, Californië


16

Niagara Falls- Niagara Falls, New York


17

Oak Alley Plantation- Vacherie, Louisiana


18

Ruby Falls - Lookout Mountain, Tennessee


19

Salvation Mountain - Calipatria, Californië


20

Williamsburg - Williamsburg, Virginia