Glen Canyon National Recreation Area

Glen Canyon National Recreation Area ligt op de grens van Arizona en Utah. Onderdeel van dit gebied is Lake Powell, een enorm groot grillig gevormd meer wat is ontstaan door de aanleg van de Glen Canyon Dam(1966) en sinds de jaren 80 van de vorige eeuw zich heeft ontwikkeld tot een ultiem watersport en recreatiegebied. Door de vorming van het meer is veel van de oorspronkelijke schoonheid onder water komen te staan, waaronder ook sommige eeuwenoude muurschilderingen van de oorspronkelijke bewoners. Gelukkig is er nog genoeg overgebleven om vandaag de dag van te genieten. Page, een plaatsje ten zuidwesten van Lake Powell, vormt een goede uitvalbasis om dit gebied te verkennen.

Lake Powell

Prachtige rotsformaties, stille strandjes, grote watervlaktes, smalle canyons en nog veel meer kenmerken dit meer. Dit immense recreatiegebied is een plek waar je rustig een paar dagen kunt doorbrengen.  Terwijl je hier bent kun je genieten van het uitgebreide aanbod aan watersportmogelijkheden of lekker achterover leunen en genieten van de prachtige omgeving.  Rondom het meer zijn een aantal plekken met toeristische voorzieningen zijn zoals shops, verhuur van boten e.d.. Deze  zijn te vinden op de volgende plekken:

  • Wahweap

  • Antelope Point

  • Halls Crossing

  • Bullfrog Marina's

 

Een leuke manier om het meer te ontdekken is door middel van een boottocht. Deze worden georganiseerd door Lake Powell Resorts & Marina's. Met name de boottocht die tegen de avond vertrekt geeft een prachtig beeld van het meer met de omgeving terwijl de zon langzaam ondergaat. Op de boot krijg je een koptelefoon met een boxje. Zodra je deze aanzet en de boot gaat varen, hoor je een gids met een prachtige stem verhalen vertellen over wat je ziet. Tussen de verhalen door wordt indiaanse fluitmuziek gespeeld. Dit alles zorgt voor een bijna mystieke ervaring.
Meer weten over de boottochten, klik hier.

 

Bezienswaardigheden

 

klik op een icoontje voor meer informatie

Glen Canyon Dam

In 1966 is de bouw van deze gigantische dam afgerond met als resultaat een indrukwekkend bouwwerk. Een speciaal pad leidt je naar een uitkijkplatform vanwaar je een mooi uitzicht heb op de immense damwand en de Colorado River. Het pad is voornamelijk een route over de van nature aanwezige rotsen die voor de wandelaar goed te begaan zijn.
Vanaf de dam heb je ook mooi uitzicht over de rivier. Het wandelpad is beschermd door gaas om de toerist te beschermen. Om de zoveel meter is hier een gat in gemaakt zodat je ononderbroken zicht hebt op de omgeving.
Bij de dam is ook een van de bezoekerscentra gelegen waar een shop, een expositie en uitkijkplatform is. Vanuit hier worden ook enkele tours georganiseerd.


Horseshoe Bend

Horsehoe Bend ligt vlakbij het plaatsje Page. Het is alleen te bereiken met de auto. Vlakbij  deze bezienswaardigheid is een grote parkeerplaats. Je kunt hier parkeren tegen betaling. Daarvandaan kun je de klim naar boven maken over de heuvel en om de heuvel waarachter Horseshoe Bend ligt.
Veiligheid
Sinds eind 2018 is de rand van de canyon voorzien van een hek. Ten tijde dat wij er waren kon je tot aan de rand lopen en was het risico zeker niet ondenkbaar dat je met een verkeerde stap een val maakte van 300 meter naar beneden. 

 


Glen Canyon Dam

Horseshoe Bend

 

Zonder rail kon je voor 2018 aan de rand van de 300 meter hoge rim staan

 


Rainbow Bridge

Deze formatie is ruim 88 meter  hoog en bijna 85 meter breed. Het behoort tot een van de nationale monumenten en dankt zijn naam aan het verhaald dat hier de regenboog in steen is veranderd.  De Navajo Nation beschouwd de 'Bridge' als heilig. Je kunt per boot of per voet dit natuurfenomeen bereiken. 
Klik hier voor meer informatie.


Lee's Ferry

Lee's Ferry is een historische site die in het zuidelijk gedeelte ligt van het park.
Binnen een straal van honderden kilometers is dit het enige punt waar je zonder al te veel problemen van beide kanten de rivier kunt bereiken. Het was daarom een goede plek om een ferry te laten varen. Jarenlang heeft deze hier succesvol dienst gedaan. Toen een brug over de rivier werd gebouwd is de ferry gestopt met zijn diensten. Vandaag de dag kun je hier nog de overblijfselen uit lang vervlogen tijden bewonderen. Klik hier voor meer info


Antelope Canyon

Deze bijzondere Canyon is een zogenaamde Slot Canyon. Er is een Upper en Lower Antelope Canyon. Beiden slot Canyons lenen zich voor het maken van prachtige foto's. Je kunt ze alleen te bezoeken o.l.v. een gids. 
De canyons liggen in het Navajo Tribal Park. Bovenop de kosten van een toer wordt een toegangsprijs berekend voor het park.


Voor een bezoek aan de canyons is het belangrijk goed ter been te zijn.  In de Lower Canyon zijn steile trappen en veel hoogteverschillen. In de Upper Canyon is de tocht terug na het bezoek aan de canyon niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn. Je loopt over mul zand en moet ook een trap beklimmen. 


De tours zijn snel volgeboekt. Het is daarom verstandig voor dat je op reis gaat alvast een plekje te boeken. Er zijn heel veel verschillende touroperators die de tours aanbieden, nagenoeg allemaal gevestigd in het plaatsje Page. De touroperators zijn allemaal in handen van de Navajo Tribe. 
Hier een link naar een aantal touroperators:

 

Reizen naar de Canyons
Met welke organisatie je gaat, de rit naar de Upper Antelope Canyon wordt gedaan met een speciale 4WD en duurt ongeveer 15 minuten. Een groot gedeelte hiervan gaat over een stoffige zandweg. Eenmaal aangekomen zie je alle auto's van de verschillende touroperators keurig geparkeerd staan bij de ingang van de canyon. De tours zijn logistiek uitstekend georganiseerd. Ondanks dat het druk is merk je daar tijdens de tour in de canyon daar helemaal niets van. 

De Lower Canyon is ook met je eigen auto te bereiken. De ingang ligt naast de grote weg.
Vandaar kun  je dan met een gids de canyon bezoeken.

 

Fotografie in de Canyon
Hieronder een paar foto's van onze trip naar de Upper Canyon. Je krijgt binnen voldoende gelegenheid om foto's te maken.
Let op: In de canyon is heel veel fijn zand in de lucht. Deze kan schade toebrengen aan je camera. Onze beiden camera's zijn zwaar beschadigd geraakt door het zand. Gelukkig hebben we deze foto's nog wel kunnen maken. Wat goed is te vermelden is dat de kleuren die je ziet op de foto anders zijn dat de kleuren die je met het blote oog ziet in de Canyon. Met het blote oog is alles oranje. Door de lichtval worden de kleuren op camera omgezet in bijzonder kleurenpalet zoals je op foto 3, 4 en 5 hieronder ziet. Hoe dieper je de canyon in gaat hoe paarser de kleuren.