San Francisco

San Francisco staat bekend om zijn wereldberoemde Golden Gate Bridge, de levendige en altijd drukke Fishersman's Wharf en de iconische Cable Car. Het is een liberale stad met een kleurrijke bevolking, leuke wijken en mooie parken. De sfeer is bijzonder relaxed en doet bijna dorps aan. Het is leuk om de stad wandelend te ontdekken. Zorg wel voor een goede conditie want de straten zijn hier steiler dan steil. Openbaar vervoer is hier heel goed geregeld en is een goed alternatief voor als het wandelen iets te veel wordt.

Vandaag:

SAN FRANCISCO 7 dagen weersverwachting

De stad

San Francisco ligt ingesloten tussen de Stille Oceaan en de Baai van San Francisco en is in het bezit van een van de grootste natuurlijke havens van de Stille Oceaan. De stad ligt op heuvels en is gebouwd op voormalig moerasgrond. Het kenmerkt zich door hoogbouw in het centrum, afgewisseld door statige Victoriaanse panden in de wijken daaromheen.

San Francisco heeft een gematigd zeeklimaat. Dit betekent koele zomers en niet al te koude winters. Opvallend aan het klimaat in de stad is dat er het vaak erg mistig is.

De stad kent vele bijnamen, waaronder: Golden City, City by the Golden Gate, Frisco, Queen-City, City of St. Francis, the City Cosmopolitan and Port o' Missing Men.

Er zijn grote parken en bijzondere wijken in de stad te vinden. Chinatown is er daar een van.  Deze wijk is de twee na grootste Chinese wijk in Amerika. Een andere toonaangevende wijk is Haight Ashbury. Hier zijn nog overblijfselen te vinden van het hippietijdperk uit de jaren zestig van de vorige eeuw en is nog steeds de wijk waar, met een voor Amerikaanse begrippen, zeer ruimdenkende cultuur heerst. 

San Francisco wordt op verschillende punten verbonden met de rest van het land door bruggen. De meest iconische en door toeristen bekeken en bereden brug is de in 1937 voltooide Golden Gate Bridge. Alcatraz, de voormalige gevangenis gelegen op een eiland in de Baai van San  Francisco, en de The Painted Ladies, een rij van Victoriaanse huizen in zachte pasteltinten,  zijn andere belangrijke toeristische trekpleisters.  

Al wandelend ervaar je de stad het best.  Trek wel een paar stevige schoenen aan en wees voorbereid op een paar gevoelige kuiten. De straten zijn hier op sommige plekken extreem steil.

Geen zin om te lopen of wil je pijnlijke kuiten vermijden? Het openbaar vervoer is prima geregeld. Het is leuk om de bus te pakken maar nog leuker is het om een ritje te maken met de beroemde Cablecar. 

 

Een stukje geschiedenis

Het gebied waarop San Francisco is gebouwd werd oorspronkelijk bewoond door indianen. 

In 1776 trok Juan Bautiza de Anza vanuit San Diego naar het noorden om een ​​Spaanse (later Mexicaanse) missie op te richten. 

In 1846 werd het gebied veroverd door de Verenigde Staten en goudzoekers die in het achterland succesvol goud hadden gevonden. San Francisco werd het centrum van de Gold Rush. De bevolking van de stad steeg binnen een jaar van 1.000 naar 25.000 inwoners. De stad had een wild imago. Je vond er overal bordelen en gokhuizen.  

Toen in de negentiende eeuw de Central Pacific Railroad aangelegd was kwamen duizenden arbeiders uit China om hier te werken. Chinatown was geboren. Deze wijk groeide in die tijd uit tot de grootste Chinese nederzetting buiten Azië.

De stad wordt regelmatig geplaagd door aardbevingen. In 1906 verwoestte een zeer grote aardbeving een groot deel van de stad. De stad krabbelde weer op en bleef groeien tot de metropool die het vandaag de dag is. Eind vorige eeuw trof een nieuwe zeer grote aardbeving de stad. Terwijl aan het begin van de vorige eeuw honderden doden vielen werd tijdens deze laatste grote aardbeving het dodental aanzienlijk beperkt. Dit kwam mede doordat na de aardbeving in 1906 de gebouwen aardbeving bestendig gebouwd zijn.

In de 20ste eeuw was de stad de plek waar milieu-, arbeids- en vrouwenrechtenactivisme een grote rol speelden. Het kreeg een reputatie voor het verwelkomen van homo's en lesbiennes. Deze liberale denkwijze kenmerkt nog steeds de stad.

 

SF Cable Car

Alcatraz

De iconische Golden Gate Bridge

San Francisco nu

De meeste wijken in de stad zijn bijzonder goed onderhouden. De wegen zijn netjes, de huizen keurig geschilderd. De stad wordt gezien als een van de beste steden om in te wonen.

Er zijn grote internationale bedrijven gevestigd in de stad. De bevolking heeft daarnaast percentueel het hoogst aantal universitair opgeleide inwoners.

Er zijn veel verschillende mooie plekjes te bezoeken. Langs de kust liggen verschillende pieren waar boten aan kunnen meren. Een van de pieren is Fisherman's Wharf. Hier zijn allerlei shops, restaurantjes en kraampjes te vinden. Langs de pier liggen standaard honderden zeehonden en zeeleeuwen op ponton's. Je kunt ze goed zien maar vooral ook ruiken en horen. 

De Cable Car is een vervoermiddel dat nog steeds door zowel toeristen als bewoners wordt gebruikt. Het brengt je op veel plekjes die per voet soms alleen met inspanning zijn te bereiken zijn. Er is een speciaal Cable Car museum.  Daar leer je meer over de geschiedenis van de Cable Car maar je kunt ook de hedendaagse aansturing van de wagens in werking zien.

Een bekende straat is Lombard Street. Deze zeer steile straat gaat slingerend omhoog en is terug te zien in vele films waaronder de James Bond film View to Kill. Auto's rijden hier nog geregeld naar boven en beneden. Ze moeten wel opletten want er staan altijd talloze toeristen midden op de weg die een foto van deze bijzondere straat willen nemen.

Midden in de stad ligt het immens grote Golden Gate Park. Het park is opgedeeld in verschillende secties. Een van de meest bekende onderdelen van het park is de Japanese Teagarden. Leuk detail is verder dat er een echte Nederlandse windmolen in het park staat. Deze is te vinden in de Queen Wilhelmina Tulip Garden en is in 1902 door onze oude koningin gedoneerd aan de stad.

 

Honderden zeehonden/leeuwen op pontons bij Pier 39 vlakbij Fisherman's Wharf

China Town

The Painted Ladies

Musea

De stad kent talloze musea, van moderne kunst tot de geschiedenis van mechanisch speelgoed, van klassieke kunst tot de geschiedenis van de Disney familie. 

Iconische plekjes

San Francisco is het thuis van vele iconische plekjes. Denk aan China Town, Coit Tower en The Painted Ladies. De bezienswaardigheden liggen verspreid door de stad. Wil je ze allemaal bezoeken dan heb je zeker een paar dagen nodig.

Stranden

Er zijn verschillende stranden in San Francisco. Met name in het westen zijn de stranden breed en lang.  Voor een overzicht van alle stranden, klik hier.

Parken en Zoo's

Even bijkomen in een park of juist nieuwe dingen ontdekken op het gebied van de botanica, San Francisco heeft op dit gebied ook veel te bieden. Ga bijvoorbeeld naar het grote Golden Gate Park waar van alles is te beleven en te zien of naar de San Francisco Zoo waar je honderden dieren kunt zien.

Bezienswaardigheden 

Op de kaart hieronder vind je de meest toonaangevende bezienswaardigheden van de stad. Klik op een icoontje voor meer informatie. Indien de bezienswaardigheid een eigen website heeft dan vind je hier ook de link naar de betreffende site. 

 

Uitleg iconen:


Handige links

 

Tags, kijk voor ligging op de kaart:

Golden Gate Bridge, Alcatrz, prison, Ferry Building, Lombard Street, Painted Ladies, Alamo Square, Coit Tower, Fisherman's Wharf, Pier 39, Balmy Almy, Sutro Bath, Twin Peaks Vista Point, Lnads End, Golden Gate View Point, Glide Memorial Church, gospel, Fairmont, Oracle Park, Union Square, Haight-Ashbury, Chinatown, Japantown, African Diaspora, Asian Art, M.H. de Young, Palace of the Legions, Modern Art, Museum of Craft and Design, The contemporary Jewish Museum, Yerba Buena, California Adacemy of Science, The exploratorium, Pier 17, Maritime Museum, McElroy Octagon House, Wells Fargo, Cable Car Museum, The Walt Disney Family Museum, Musée Mécanique, GLBT, Historical, Presidio, Mission Dolores, John Mclaren, Aquarium, Wandel en ontdek