Los Angeles

Los Angeles is de een na grootste stad van de Verenigde Staten. Zo op het oog is het zeker niet de mooiste stad, maar zoom je in op de details dan zie en ontdek je de leukste dingen.  Oude gebouwen omgebouwd tot hippe eethuisjes, ateliers van kleine en grote kunstenaars en niet te vergeten kleurige murals. Winkelen kun je hier naar hartelust. Het strandleven speelt hier ook een grote rol en natuurlijk de filmindustrie. Zeg je Los Angeles, dan zeg je Hollywood.

Vandaag:

LOS ANGELES 7 dagen weersverwachting

De stad

Los Angeles ligt aan de Stille Oceaan, Een groot gedeelte van de stad ligt op vlak terrein. Het wordt omringd door heuvels en bergen. Een aantal van deze heuvels maakt deel uit van de stad.

Door de ligging aan zee kent de stad mooie brede zandstranden. De zee is op sommige plekken zeer geschikt voor surfen.

Los Angeles maakt deel uit van de zogenaamde Ring of Fire. Dit gebied ligt rond een groot deel aan de rand van de Stille Oceaan waar veel vulkaanuitbarstingen en aardbevingen plaatsvinden. Door de ligging van de stad in dit gebied worden hier zo'n 10.000 aardbevingen per jaar gemeten. De meeste hiervan worden niet gevoeld, alleen gemeten. 

In de stad is een uitgebreid openbaar vervoer systeem dat voornamelijk uit bussen en treinen bestaat. Pas in 1990 is men in Los Angeles gestart met een metro line. Op dit moment zijn er twee volwaardige metrolijnen in de stad die Union Station in Downtown verbinden met Hollywood en Wilshire. De stations zijn modern en ruim, in tegenstelling tot veel steden die al langer een metrosysteem hebben.

De stad strekt zich uit over ruim 1300 km². Het bestaat voornamelijk uit laagbouw. In Downtown zijn een aantal wolkenkrabbers te vinden die prominent de skyline domineren. De laatste jaren is men meer hoogbouw aan het realiseren in de stad. Dit kan iets gaan betekenen voor de huidige skyline.

 

Een stukje geschiedenis

Zo’n 8000 BC werd het gebied dat wij nu kennen als Los Angeles bevolkt door inheemse stammen als de Chumash en Tongva.

Pas in de 16de eeuw ontdekte een Portugese zeeman, Juan Rodríguez Cabrillo, als eerste Europeaan deze regio. In de 18de eeuw werd een eerste Europese nederzetting gevestigd door Spaanse ontdekkingsreiziger Gaspar de Portolá. Mexicanen trokken naar dit gebied en gaven de nederzetting de naam El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula, oftewel "The Town of Our Lady the Queen of the Angels of Porciúncula.”

In 1821 werd het hele gebied, dat wij nu Californië noemen, onafhankelijk verklaard van Spanje door de Mexicanen. Het viel vanaf toen volledig onder Mexicaans toezicht.

In 1846 brak de Mexicaans-Amerikaanse oorlog uit en twee jaar later werd Californië geannexeerd door de Verenigde Staten. Dit viel samen met de ontdekking van goud in de regio. De Gold Rush was geboren. Hordes fortuinzoekers trokken naar deze regio. Rond deze tijd kreeg de stad ook de naam City of Los Angeles.

In 1881 werd door een spoorlijn de stad verbonden met de rest van de Verenigde Staten. Nog meer mensen, voornamelijk uit het oosten van het land,  werden verleid naar dit gebied te trekken. Om te zorgen dat het gebied voorzien werd van het broodnodige water om gewassen te verbouwen werden er verschillende reservoirs gecreëerd in de omliggende omgeving.

Door het milde weer is Los Angeles een goede locatie om te filmen. Omdat de filmindustrie hier arbeiders kon aantrekken die geen hoog loon eisten en ook niet lid waren van een vakbond werd de locatie al gauw een geliefde plek als filmlocatie. De eerste film werd hier geschoten in 1910 door DW Griffith. De locatie waar werd gefilmd noemde men Hollywood. Dit groeide uit tot een kleine stad, die al gauw opgenomen werd als onderdeel van de stad Los Angeles. Los Angeles werd hiermee het centrum van de entertainmentindustrie.

 

Downtown LA

Hollywood Sign

Olvera Street - de geboorteplaats van LA

Los Angeles nu

Los Angeles is de thuisbasis van mensen uit meer dan 140 landen die 224 verschillende talen spreken. Vaak leven inwoners afkomstig uit een bepaald land samen in een wijk. Dit maakt dat de wijken in de stad een heel eigen karakter hebben. 

Niet alleen het land waar de bewoners afkomstig van zijn typeert een wijk, ook de sociale klasse. Er zijn wijken waar de inwoners het niet breed hebben en wijken waar een overvloed aan geld is. Zo is Beverly Hills duidelijk een wijk waar vermogende inwoners hun huis, of beter gezegd, villa hebben. In Downtown Los Angeles, in de wijk Skid Row, vind je de meeste daklozen.

Hoewel Hollywood, Westside en de stranden zoals Santa Monica Beach en Venice Beach enorm populair zijn bij toeristen mag Downtown niet vergeten worden. Oude historische gebouwen worden daar afgewisseld door hypermoderne hoogbouw. 

Op loopafstand van Downtown Los Angeles ligt de geboorteplaats van de stad, Je vindt er een monument ter nagedachtenis aan de eerste Mexicanen die zich hier vestigden. Net daarachter ligt Olvera Street, een typische Mexicaanse straat met een markt en talloze Mexicaanse eethuisjes. 

De stad is goed te bezoeken met een auto. los Angeles staat echter bekend om zijn files. In de ochtend en avond staat het soms uren vast. Om die plekjes te vermijden is het goed van te voren je te informeren wat de status is van de verkeerssituatie. Klik hier om de actuele situatie te bekijken.  

 

Warner Brothers Studio's

Prachtig uitzicht vanaf Griffith Observatory

Drukte op Hollywood Boulevard

Musea

De stad kent talloze musea. Uiteraard zijn er vele musea die iets te maken hebben met de entertainmentindustrie. Maar je vindt hier ook toonaangevende kunst musea, musea over natuur en wetenschap, architectuur en design etc..  

Studio's

Bij een bezoek aan Los Angeles hoort eigenlijk een bezoek aan een filmstudio. Of dit nu is om het terrein en de gebouwen te bekijken of een real live opname bij te wonen, er is voor elke smaak wel iets te vinden. Voor meer informatie over het bijwonen van een opname, klik hier.

Stranden

Aan de westzijde van de stad vind je de kust. Hier vind je verschillende stranden, allen met een heel eigen karakter. Kenmerkend is dat de stranden allemaal van zand zijn en zeer populair. Een plekje alleen voor jezelf zul je hier niet gauw tegenkomen.

Parken en Zoo's

Er zijn in Los Angeles verschillende parken te bezoeken. Het beroemdste en wellicht meest bezochte park is Griffith Park. In dit park is het iconische Griffith Observatory te vinden. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Hollywood Sign. In het park zijn nog meer bezienswaardigheden en attracties. Zo vind je hier de dierentuin, een theater,  vele wandelpaden en andere recreatiemogelijkheden. 

Bezienswaardigheden 

Op de kaart hieronder vind je de meest toonaangevende bezienswaardigheden van de stad. Klik op een icoontje voor meer informatie. Indien de bezienswaardigheid een eigen website heeft dan vind je hier ook de link naar de betreffende site. 

 

Uitleg iconen:


Handige links

 

Tags, kijk voor ligging op de kaart:

El Pueblo, Bradbury, Historic Core, Union Station, Columbia Building, Santa Monica, Venice, Malibu, Hermosa, Manhattan Beach, Marina Beach, Marina del Rey, Griffith, Observatory, Echo Lake, Chinese Theatre, Dolby, Walk of Fame, Last Bookstore, Pierce Brothers Valhalla Memorial Park and Mortuary, Port of Los Angeles, Warner brothers, Universal Studio's, Sony, Paramount, Bros, Berly Hills, Trolley, Paramount, Santa Catalina, Elysian, Zoo, Cabrillo Marine Aquarium, National Forest, Topanga,LACMA, MOCA, The Geffen, Getty, The Broad, Grammy Museum at L.A. Live, Hollywood Bowl, A+D Architecture & Design Museum,Fashion Institute of Design & Merchandising, FIDM, Huntington, Expostion Park, Maritime, Chineses, Japanese, Westfield, Del Amo, Fashion, Westside Pavilion, Glendale Galleria, OUE Skyspace LA, The Americana at Brand, The Bloc, The Grove, Hollywood and Highland Center, Rodeo Drive, The Santee Alley, Helms Bakery