Canyonlands National Park

Canyonlands National Parks bestaat uit 3 delen, het  Island in the Sky District, The Needles District en het nogal  geïsoleerde gelegen The Maze District. De gebieden worden gescheiden door de Colorado River en de Green River. De rivieren zorgen ervoor dat je niet vanuit het ene district naar het andere kunt reizen.  In het park zijn vele onverharde wegen. Deze zijn voor een normale personenauto niet begaanbaar. Je ziet hier daarom veel 4WD auto's rijden. Zo'n 4WD kun je huren in Moab, de uitvalsbasis voor een bezoek aan dit park.

Het park bezoeken:

Met je eigen of gehuurde auto

Het Island in the Sky District is het gedeelte van het park wat het makkelijkst toegankelijk is. Hier kun je met een normale personenauto veel van de bezienswaardigheden bereiken. Voor een bezoek aan de overige districten is het aan te raden met een 4WD te rijden. De wegen in The Needles District en The Maze District zijn overwegend onverhard en soms moeilijk begaanbaar. The Maze ligt bovendien vrij geïsoleerd, op meer dan 5 uur rijden vanaf Moab. Voor informatie over dit deel van het park verwijzen we je naar de website van de NPS.

 

Onder leiding van een gids

Je kunt ook onder leiding van een gids in een 4WD het park bezoeken. 
De volgende 3 organisaties verzorgen 4WD tours vanuit Moab. Bij het Visitor Centre is ook informatie verkrijgbaar voor trips over het water of met een mountainbike.

Wandelend 

Het park heeft talloze wandelmogelijkheden. In het Island in the Sky heb je mooi uitzicht vanaf de doorgaande weg waarlangs een aantal leuke trails lopen om nog beter zicht te krijgen op de omgeving. Van de prachtige vergezichten in The Needles District kun je het best al wandelend genieten.  De wandelingen in alle delen van het park zijn van eenvoudig tot zeer uitdagend. Voor een overzicht van alle trails, klik hier.

Bijzondere plekjes in het park

Hieronder zie je een aantal van de belangrijkste plekjes in het Island in the Sky en The Needles district die met een normale personenauto en via een (redelijk) makkelijk begaanbaar pad zijn te bereiken.
Voor de wat moeilijk begaanbare plekjes, die je via een uitdagende wandeling of alleen met een 4WD kunt bereiken, verwijzen we je naar de website van de NPS. 

Shafer Canyon - Island in the Sky District

Dit is het eerste uitzichtpunt wat je tegenkomt nadat je het Visitor Centre bent gepasseerd en de weg vervolgd op Grand View Road. Je kunt vanaf de parkeerplaats het oosten van het park zien en wel ruim 300 meter steil naar beneden kijken. Vanaf hier zie je ook de nogal uitdagende 4WD weg die al slingerend stijl naar beneden afdaalt.


Mesa Arch - Island in the Sky District

Iets zuidelijker op de Grand View Road ligt Mesa Arch.  Loop 500 meter om deze stenen boog te zien. Deze rotsformatie vormt een prachtig kader voor het achterliggende landschap waar  canyons, butes en mesas en spitse rotsformaties zijn te zien. Ga hier heen tijdens zonsopgang en je ziet de zon prachtig door de boog opkomen net zoals op de foto bovenaan deze pagina.


Green River Overlook - Island in the Sky District

Voor een prachtig zicht over de canyon van de Green River pak je de route richting Willow Flat Campground. Vanaf hier is het een korte wandeling van zo'n 130 meter naar het uitzichtpunt.


Holeman Spring Canyon Overlook

Deze plek is te zien halverwege Upheavel Dome Road. Er is geen officiële parkeerplaats maar op dit punt is de weg iets breder waardoor het mogelijk is om aan de rand te parkeren. Dit is het enige punt op deze weg die je een weids uitzicht biedt over westen van het park waar de Green River loopt.


Candlestick Tower Overlook

Verder zuidelijk op Grand View Road is dit uitkijkpunt te vinden. Er zijn een paar parkeerplekjes waarvandaan je mooi zicht hebt op de Candlestick, een kenmerkende butte zoals je die vaak in Western films ziet. In de achtergrond zie The Maze District met de kenmerkende  in roze en wit horizontaal lagen opgebouwde rotsformaties.


Murphy Point - Island in the Sky District

Vervolg Grand View Road in zuidelijke richting en stop bij de kleine parkeerplaats van Murphy Point Overlook Trail. Over een goed begaanbaar pad kun je Murhphy Point bereiken. Het is een relatief lange wandeling van 5,5 km waar je ongeveer 2 uur voor moet uittrekken. 


Buck Canyon Overlook

Nog iets zuidelijker op Grand View Road ligt Buck Canyon Overlook. Zo'n vijftig meter verwijderd van daar is een groot uitkijkpunt waar je een mooi zicht hebt op de canyon. In de verte zie je de La Sal Mountains die vaak nog lang in het jaar sneeuw op de toppen ligt.


White Rim Overlook - Island in the Sky District

Net voor je aankomt bij het einde van Grand View Road is de parkeerplaats van White Rim Overlook. Hier kun je de auto neerzetten en als bonus gebruik maken van een overdekte picknick plek. Vanaf de parkeerplek kun je een trail volgen die je naar het uitkijkpunt leidt die zicht geeft op de White Rim. De wandeling is ongeveer 2,7 km heen en terug.


Grand View Point - Island in the Sky District

Dit is het einde van de Grand View Road. Al vanaf de parkeerplaats heb je mooi weids uitzicht op een groot deel van het park. Het uitzicht is werkelijk groots te noemen. Dat geldt ook voor het uitzicht op de trail die je vanaf hier kunt volgen. De trail is heen en terug 3,2 km lang en loopt langs de rand van de canyon en biedt verschillende prachtige vergezichten. 


Roadside Ruins - Needles District

Een paar honderd meter voorbij het Needles District Visitor Centre ligt Roadside Ruins. Iets meer dan 1000 jaar geleden leefden hier een oude Puebloan stam. Een korte wandeling van ongeveer 500 meter voert je langs een zeer goed bewaard bouwwerk uit de tijd dat de stam hier leefde. 


Cave Spring - Needles District

Een halve kilometer na Roadside Ruins neem je de afslag naar links. Vervolg de weg naar het zuiden tot je bij een tweesprong komt. Sla hier af naar links. Aan het einde van deze weg is de Cave Spring Trail. Deze rondwandeling leid je naar een oud Cowboy kamp en oude rotstekeningen.  Let op: op de route beklim je twee maal een ladder.


Wooden Shoe Overlook - Needles District

Een kleine 3 km na Roadside Ruins zie je een kleine parkeerplaats. Vanaf hier heb je prachtig zicht op een rotsformatie die als onderdeel een geërodeerd steenmassa toont in de vorm van een klomp. Het uitzichtpunt heeft de toepasselijke naam Wooden Shoe Overlook.


Posthole Point - Needles District

Posthole Point ligt weer iets verder op de weg. Via een wandeling (1km - duur ong. 1 uur) over ongelijke stenen heb je mooi uitzicht op de omgeving. Het bijzondere aan deze plek is dat in de rosten een soort gaten zijn, potholes, waar soms water in staat. Het landschap lijkt doods maar kijk je goed dan zie je dat deze omgeving vol miniatuur leven is. 


Slickrock - Needles District

Bijna aan het einde van de geasfalteerde weg is Slickrock Trail. Deze 4 km wandeling voert je over een pad waarvandaan je 360° uitzicht hebt over het park. Het is een relatief makkelijke wandeling met van tijd tot tijd een stuk pad waar de oppervlakte ongelijk is.


Big Spring Canyon Overlook - Needles District

Helemaal aan het einde van de geasfalteerde weg vind je dit uitzichtpunt. Je vind hier de meest vreemde rotsformaties en je hebt bovendien mooi uitzicht op de Needles in de verte. Het beste moment voor een bezoek is in de ochtend zodat je de zon achter je hebt staan.


foto Cave Spring - Cowboy Camp gemaakt door mksfca

Klik hier voor de website van het Visitor Center Moab, de uitvalsbasis voor een bezoek aan het park