Great Smoky Mountains National Park

Dit grote park ligt midden in de Appalachen en is het drukst bezochte park in Amerika. Het dankt de naam aan de mysterieuze mist die vaak over de bergen hangt en een betoverende sfeer creëert. In het park groeien duizenden soorten planten en leven er talloze soorten dieren. De bergen zijn bedekt met dichte bossen. Het park staat ook bekend om zijn rijke culturele geschiedenis, met talloze historische gebouwen en nederzettingen die de pioniersperiode van de regio weerspiegelen.

Over het Park

Het Great Smoky Mountains National Park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn ecologische waarde en wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Het ligt op de grens van de staten Tennessee en North Carolina in het oosten van Amerika midden in het zuidelijk deel van de grote bergketen The Appalachian Mountains.

Een populaire periode bij bezoekers is de herfst. De bladeren aan de bomen in het park kleuren dan in schitterende tinten rood, oranje en geel.
Het park bestaat uit heuvels, bergen, bossen en vele watervallen. In de maanden maart tot en met september vind je er vele wilde bloemen. De bloei van wilde bloemen kent een piek in de maand april wanneer er een ware explosie is van kleur in het park. Er zijn over 1500 soorten wilde bloemen geteld waardoor het park soms ook wel Wildflower National Park wordt genoemd.

De Amerikaanse zwarte beer is het symbool van het park. Het park kent het grootste beschermde berenhabitat in het oosten van het land. Om een beer tegen te komen is zeker mogelijk maar met naar schatting 1500 beren in het park, wat neer komt op zo'n 2 beren per vierkante kilometer, blijft dit een bijzonderheid. In het park zijn veel andere dieren te vinden, waaronder talloze vogels, reptielen, knaagdieren en verschillende soorten herten.

Jaarlijks ontvangt het park miljoenen bezoekers. Hierdoor kan het enorm druk zijn op populaire trails, belangrijke toegangswegen en verschillende parkeerplaatsen. Vroeg uit de veren biedt naast de mogelijkheid om de grote getalen bezoekers voor te zijn ook de mogelijkheid om te genieten van het wildlife in het park.

 

Toegang tot het park:

  • Sugarlands Visitor Center (in Tennessee): Deze ingang ligt dichtbij de stad Gatlinburg, Tennessee. Om hier te komen, neem je de US Route 441 (Newfound Gap Road) vanuit Gatlinburg. Dit is een populaire toegangspoort tot het park en biedt toegang tot de Sugarlands Valley en Newfound Gap.
  • Oconaluftee Visitor Center (in North Carolina): Deze ingang ligt in de buurt van Cherokee, North Carolina. Om hier te komen, neem je de US Route 441 (Newfound Gap Road) vanuit Cherokee. Deze ingang biedt toegang tot de Oconaluftee Valley en Newfound Gap.
  • Cades Cove: Als je toegang wilt krijgen tot Cades Cove, een van de meest populaire bestemmingen in het park, kun je de Laurel Creek Road nemen vanuit Townsend, Tennessee. Townsend is een kleine stad aan de rand van het park.
  • Clingmans Dome: Als je Clingmans Dome wilt bezoeken, het hoogste punt in het park, kun je de Clingmans Dome Road bereiken via de Newfound Gap Road, ongeveer halverwege tussen Gatlinburg, Tennessee, en Cherokee, North Carolina.
  • Fontana Dam (in North Carolina): Deze ingang ligt aan de westelijke rand van het park, dichtbij Fontana Dam. Je kunt hier komen via de US Route 28 vanuit Robbinsville, North Carolina.

De belangrijkste wegen in het park zijn:

  • Newfound Gap Road: Deze 50 kilometer lange weg loopt van noord naar zuid door het park en verbindt de plaatsen Gatlinburg, Tennessee en Cherokee, North Carolina met elkaar.
  • Oconaluftee Parkway: Deze 24 kilometer lange weg loopt van oost naar west door het park en verbindt de plaatsen Cherokee, North Carolina en Bryson City, North Carolina met elkaar.

 

Toegangsbewijzen en het park bezoeken met een auto

Het park is in tegenstelling tot de meeste andere nationale parken, gratis te bezoeken. Dit geldt niet voor parkeren in het park. Om te parkeren heb je een speciale vergunning nodig die je vooraf moet aanschaffen op de site van Recreation.gov. De vergunning biedt je geen gegarandeerde parkeerplek maar de mogelijkheid om langer dan 15 minuten te parkeren op een van de parkeerplaatsen in het park als je daar het geluk hebt een parkeerplekje te vinden. 
In de maanden maart tot en met oktober wordt door verschillende ondernemingen shuttle services aangeboden. Deze brengen je vanaf verschillende plekken net buiten het park het park in. De shuttles worden erkend door de NPS maar zij hebben hier zelf niets mee te maken, de organisaties werken volkomen onafhankelijk. Aan de shuttles zijn kosten verbonden. Voor meer informatie en contactgegevens kun je kijken op de site van de NPS. 

 

Het weer 

Het park kent een gematigd klimaat met warme zomers en koude winters. Er valt veel regen, wel anderhalve meter per jaar. Deze valt voornamelijk in de wintermaanden. De temperaturen kunnen verschillen per locatie. Zo kan het lekker warm en zonnig zijn onderaan de bergen en zomaar zwaar bewolkt en vele graden koeler hoog op de bergen. Het is aan te raden qua kleding je hier goed op voor te bereiden.

 

Veiligheid 

Ook al is de kans niet heel erg groot dat je zomaar een beer tegen het lijf loopt, het kan wel. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe te gedragen als je een beer tegenkomt, voor de veiligheid van jou en de beer. Kijk bij Goed te Weten voor Tips voor veiligheid bij een ontmoeting met wilde dieren.

 

Bijzondere plekjes in Great Smoky Mountains National Park

In het park is veel te zien en doen. Wandeltochten zijn het meest populair maar ook fietstochten en begeleide tochten op een paard zijn mogelijk. Het gaat te ver om de tochten die je per voet, fiets of paard kunt volgen allemaal te benoemen omdat het er zo veel zijn. Download de NPS app voor leuke wandelingen en andere bijzonderheden.
Hieronder tonen we een aantal van de vele bijzondere plekjes ter inspiratie aan de hand van een video voor een duidelijke impressie en daarnaast tonen we een link naar de ligging.

1. Cades Cove

Deze bezienswaardigheid ligt in  het meest westelijk deel van het park.


2. Clingmans Dome

Deze bezienswaardiheid ligt in het midden van het park.


3. Laurel Falls

Deze bezienswaardigheid ligt in het noordelijk deel van het midden van het park vlakbij de stad Gatlinburg.


4. Alum Cave Bluffs

Deze bezienswaardigheid ligt in het midden van het park ten zuiden van de stad Gatlinburg.


5. Newfound Gap Overlook

Deze bezienswaardigheid ligt in het mid-oosten van het park.

6. Abrams Falls

Deze bezienswaardigheid ligt in het noordoosten van het park.

7. Cataloochee Valley - Elk watching

Deze bezienswaardigheid ligt in het oostelijk deel van het park.


8. Deep Creek Trail

Deze bezienswaardigheid ligt in het meest zuidelijk deel van het midden in het park dicht bij de stad Bryson City.


9. Mountain Farm Museum

Deze bezienswaardigheid ligt in het meest zuidelijk deel van het park bij de stad Cherokee.


10. Mingus Mill

Deze bezienswaardigheid ligt in het meest zuidelijk deel van het park bij de stad Cherokee.Mooie autotochten door het park

Welke weg door het park je ook neemt, het biedt mooi uitzicht op het landschap. Een drietal scenic routes benoemen we hieronder. Aan de hand van de video's kun je ontdekken wat je onderweg tegenkomt en kunt beleven.

1. Foothills Parkway

Dit is een wat langere video maar geeft een goede impressie wat je kunt zien onderweg.


2. Roaring Fork Motor Nature Trail


3. Cades Cove Loop Road