Hieronder een overzicht van unieke plekjes. Het zijn plekjes die je kunt aandoen als je van de ene naar de andere plek reist maar sommige zijn zo leuk dat je misschien je reis hierom heen wilt bouwen. Bij elk plekje hebben we een video geplaatst om zo een goede indruk te geven wat je hier kunt zien. De lijst hieronder is natuurlijk maar een fractie van iconische en bijzondere plekjes in de VS. Het is voor ons de top 20 selectie.
N.B. Het gaat hier om plekjes die we nog niet op onze site hebben genoemd. Informatie over iconische plekjes als de Golden Gate Bridge, The White House, het Vrijheidsbeeld etc. vind je terug in de beschrijving van de grote stad waar het bij ligt.

Op de kaart kun je zien waar de plekjes zich bevinden. De nummers op de kaart komen overeen met de nummers die voor de video's staan. 

 

1

Birthplace Elvis Presley - Tupelo in Mississippi

Dit is de plek waar Elvis is geboren en zijn jonge jaren heeft doorgebracht. Op het terrein zijn verschillende gebouwen te zien waaronder het 'shotgun' huis van Elvis en zijn ouders, de kerk waar hij zong en een museum met heel veel memorabilia. 

De gebouwen hier zijn origineel maar stonden van oorsprong op een ander plekje in Tupelo.

Het landgoed werd, nadat hij vermogend werd, door Elvis gekocht en later geschonken aan de stad Tupelo. Het landgoed is de plek waar het huis, samen met meerder van dit soort huizen stond. De meeste van die andere huizen zijn vernietigd maar er zijn op het terrein kleine maquettes te zien van de oorspronkelijke straat.


2

Bonneville Salt Flats - West Wendover in Utah

De Bonneville Salt Flats zijn een uitgestrekt zoutvlaktegebied in de Amerikaanse staat Utah. Het is gelegen ten westen van Salt Lake City. De zoutkorst op de vlakte ontstaat door het opdrogen van een ondiep meer dat hier ligt.

Het gebied staat vooral bekend om de Bonneville Speedway, waar snelheidsrecords op het gebied van autoracen en motorrijden worden gevestigd. Dit trekt veel bezoekers.

Je kunt er als toerist in de zomermaanden met je auto of camper overheen rijden wat een magische ervaring is.


3

Craters of the Moon National Monument & Preserve in Idaho

Hier kun je je wanen alsof je op de maan bent. 
Het landschap van Craters of the Moon is gevormd door recente vulkanische activiteit, met uitbarstingen die zich in de afgelopen 15.000 jaar hebben voorgedaan. Het gebied bestaat uit lavavelden, spleten, kegels, grotten en andere vulkanische kenmerken.
Er zijn vele wandelpaden en een mooie scenic route die je langs alle bezienswaardigheden leiden.

Het dankt zijn naam aan de maanachtige uitstraling van het terrein, dat vaak wordt vergeleken met het oppervlak van de maan.


4

Crazy Horse Memorial - Black Hills Custer County in South Dakota

Het Crazy Horse Memorial is een enorm sculptuurproject in de Black Hills van South Dakota, Verenigde Staten. Het beeldhouwwerk is bedoeld als eerbetoon aan de Oglala Lakota-leider Crazy Horse en omvat een gigantisch beeldhouwwerk uit de berg waarbij Crazy Horse te paard wordt afgebeeld. Het project begon in 1948 en is nog steeds in aanbouw, met de ambitie om 's werelds grootste bergsculptuur te worden. Het monument is bedoeld om respect te tonen voor de inheemse Amerikaanse cultuur en geschiedenis.


5

Devils Tower National Monument Wyoming

Devils Tower is een indrukwekkende geologische formatie in het noordoosten van Wyoming, Verenigde Staten.

Het is een monolithische rotskolom die abrupt oprijst uit het omringende landschap en ongeveer 386 meter boven de Belle Fourche-rivier stijgt.
Devils Tower staat bekend om zijn unieke uitstraling, bestaande uit regelmatige kolommen van basalt die zijn ontstaan door vulkanische activiteit.

Het werd in 1906 het eerste nationale monument van de Verenigde Staten.

Devils Tower is populair bij klimmers en trekt jaarlijks vele bezoekers.


6

Frogmore Plantation - Ferriday Louisiana

Het Frogmore Plantation is een historische plantage gelegen ten westen van Natchez, Mississippi. Het is een zogemaamd living history museum dat bezoekers een kijkje biedt in het leven op een katoenplantage uit de 19e eeuw.

Het plantagecomplex omvat goed bewaarde gebouwen, zoals het landhuis, slavenverblijven en katoenverwerkingsinstallaties, en het biedt rondleidingen die de geschiedenis van de plantage, de katoenindustrie en het leven van de slaven belichten.

Frogmore Plantation is een belangrijk cultureel en educatief monument dat de bezoekers inzicht geeft in de complexe geschiedenis van het zuidelijke plantagelandschap.


7

The Gateway Arch National Park - St. Louis in Missouri

The Gateway Arch is een iconisch architectonisch monument gelegen in St. Louis. Het is 's werelds hoogste boog en is sinds 2018 een nationaal park.

De boog werd voltooid in 1965 en is ontworpen als een eerbetoon aan de westwaartse uitbreiding van de Verenigde Staten. Het heeft een hoogte van 192 meter en als bezoeker kun je de toren tot aan de top bezoeken. Boven biedt het een panoramisch uitzicht over de stad en de rivier de Mississippi.


8

Gettysburg National Military Park - Gettysburg Pennsylvania

Het Gettysburg National Military Park staat bekend om zijn historische waarde en de rol die het heeft gespeeld in een cruciaal moment in de Amerikaanse geschiedenis tijdens de Burgeroorlog.

Je kunt hier belangrijke monumenten en plekken bezoeken aan de hand van georganiseerde tours maar er is ook een self-driving scenic route die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden voert.

In het nabij gelegen Gettisburg kun je het historisch centrum verkennen waarbij je deel kunt nemen aan verschillende wandeling, onder begeleiding van een gids of aan de hand van een self-guided wandelroute. Meer info is te verkrijgen bij het Visitor Center.


9

Kennedy Space Center - Titusville in Florida

Het Kennedy Space Center ligt aan de oostkust van Florida. Het is de belangrijkste lanceerbasis van de NASA.

Het is de plek waar de Apollo-maanlandingen en de spaceshuttle-lanceringen zijn gelanceerd.

Als bezoeker kun je als je geluk hebt (van afstand) een lancering meemaken, heel veel leren over ruimtevaart op verschillende plekken op het terrein waar je kunt komen met een speciale bus die rondrijdt over het terrein en inbegrepen is in sommige van de toegangskaartjes.  

Je ziet oude raketten, een apollo capsule en allerlei andere voorwerpen die te maken hebben met de ruimtevaart. Je kunt op de foto alsof je zweeft in de ruimte maar ook een echte maansteen aanraken.

Zie hier de lanceerkalender.


10

Kinzua Bridge Skywalk - Pennsylvania

De Kinzua Bridge Skywalk bevindt zich op de locatie van de historische Kinzua Viaduct in Pennsylvania.

Eens was dit een indrukwekkende spoorbrug. Maar in 2003 werd het viaduct deels verwoest door een tornado.

Nu is er een speciaal uitkijkplatform gemaakt van glas aan het einde van het overgebleven deel van de brug. Hiervandaan heb je adembenemend uitzicht op het verwoeste deel van de brug en het omliggende Kinzua Gorge State Park.

11

Lake Tahoe in Californië

Lake Tahoe staat bekend om zijn kristalheldere, kobaltblauwe water,  omringd door pittoreske bergen.

Het gebied biedt het hele jaar door tal van activiteiten, zoals skiën en snowboarden in de winter, en wandelen, varen en strandactiviteiten in de warmere maanden. Het omliggende gebied heeft charmante stadjes, luxe resorts en een levendige amusementscene


12

Martha's Vineyard - eiland in Massachussets

Martha's Vineyard is een eiland gelegen ten zuiden van het schiereiland Cape Cod. 

Je kunt er komen met de veerboot vanaf Hyannis Port of Woods Hole. Op het eiland kun je een verschillende tours maken.

Er zijn leuke plaatsjes te bezoeken en historische plekjes waaronder de plek waar de film Jaws gedeelte is geschoten en Trinity Park waar je de meest 'popperige' huisjes ziet met een bijzondere geschiedenis. 

Het eiland is een grote bezienswaardigheid met prachtige natuur, imposante huizen, een levendige en gezellige haven en nog veel meer.

Let op: Er is maar beperkt plek voor auto's van bezoekers. Het wordt ten strengste afgeraden om met eigen auto naar het eiland te gaan. Voor wie toch met een auto het eiland wil verkennen is er de mogelijkheid om een auto te huren.


13

Mount Rushmore - Black Hills in South Dakota

Mount Rushmore is een iconisch Amerikaans monument bekend om zijn indrukwekkende sculpturen van de gezichten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln.

Het monument, voltooid in 1941, symboliseert de Amerikaanse geschiedenis en cultuur. Het beeldhouwwerk trekt jaarlijks miljoenen bezoekers vanwege zijn historische betekenis en opvallende uiterlijk tegen de achtergrond van de prachtige Black Hills.


14

Mono Lake Tufa - Lee Vining in Californië

Mono Lake Tufa is een opmerkelijk zoutmeer gelegen in het oosten van Californië ten westen van het Sierra Nevada gebergte aan de oostzijde van Yosemite National Park.

Wat het uniek maakt, zijn de kalkstenen torens, bekend als tufa's, die oprijzen uit het water. Deze tufa's zijn ontstaan door een chemisch proces waarbij calciumrijk water uit de ondergrondse bronnen van het meer reageert met carbonaatrijk water uit het meer, resulterend in de neerslag van calciumcarbonaat.

Het is een belangrijke plek voor trekvogels die je hier dan ook veel kunt zien. 

Met name tegen de avond is dit een magische plek om foto's te maken. Op dat tijdstip zie je dan ook vele fotografen van over de hele wereld dit gebied bezoeken.


15

Assateague Island National Seashore

Dit uniek stukje natuurgebied ligt aan Atlantische kust onder Atlantic City op de grens van Maryland en Virginia.

Naast dat het eiland een prachtige kustlijn heeft met mooie witte stranden waar je goed kunt recreëren, is het eiland met name bijzonder door de populatie van wilde paarden die hier wonen.

Je ziet ze overal, langs het water, in de duinen etc. 


16

Niagara Falls - Niagara Falls in New York

De Niagara Falls liggen vlakbij de stad Buffalo op de grens met Canada. De watervallen zijn van beide landen te bezichtigen.

Deze wereldberoemde watervallen bestaan uit drie delen: de American Falls, de Horseshoe Falls (op de grens met Canada) en de Bridal Veil Falls. Het water van de Niagara-rivier stort met immense kracht naar beneden, waardoor een indrukwekkende nevel ontstaat.

Er zijn verschillende uitkijkplekken maar je kunt ook een boottocht maken om van dichtbij de waterval naar beneden te zien storten en even te verdwijnen in de nevel van water.


17

Oak Alley Plantation - Vacherie in Louisiana

Oak Alley Plantation ligt aan de Mississippi-rivier in Louisiana en is een indrukwekkende historische plantage met een indrukwekkende oprijlaan geflankeerd door een dubbele rij live oak-bomen.

Het landgoed staat bekend om het prachtige antebellum landhuis, dat dateert uit 1837, en de schilderachtige omgeving.

Je kunt een rondleidingen door het landhuis volgen en het terrein verkennen. 


18

Royal Gorge Bridge - Cañon City in Colorado

Royal Gorge Bridge and Park gelegen ten zuidwesten van Cañon City in Colorado, is thuisbasis van een van 's werelds hoogste hangbruggen die zich uitstrekt over de indrukwekkende Royal Gorge.

De brug biedt adembenemende uitzicht op de omliggende bergen en de Arkansas-rivier die diep onder in de kloof stroomt.

Het park biedt diverse attracties en activiteiten, waaronder kabelbanen, een zipline, en wandelpaden.


19

Salvation Mountain - Calipatria in Californië

D

Salvation Mountain is een kunstinstallatie en een opvallende bezienswaardigheid gelegen in de buurt van Calipatria in de Sonorawoestijn van Zuidoost-Californië. De berg is gemaakt door wijlen Leonard Knight, een kunstenaar en visionair, als een eerbetoon aan zijn christelijke overtuigingen en boodschap van liefde en vrede.

De berg zelf is een heuvel bedekt met lagen gips, verf en duizenden liters milieuvriendelijke acrylverf. Het is versierd met christelijke religieuze teksten, bijbelse afbeeldingen en zeer kleurrijke, opvallende patronen. De centrale boodschap van de berg is "God Is Love."

 


20

Shoshone Falls - Twin Falls in Idaho

Deze watervallen worden ook wel de Niagara watervallen van het westen genoemd. Ze zijn zelfs hoger dan de Niagara watervallen.

De beste tijd om de watervallen te bezoeken is in het voorjaar en zomer. In het najaar drogen de watervallen langzaam op omdat er minder water door de rivier stroomt. 

Er zijn verschillende uitkijkplatforms waarvandaan je prachtig uitzicht hebt op de watervallen.