Sequoia National Park

Sequoia National Park ligt in de Californische bergketen Sierra Nevada. Het ligt ten zuiden van Kings Canyon National Park. De parken zijn onderling verbonden door de Generals Highway en vallen onder hetzelfde beheer. Sequoia National Park staat bekend om General Sherman, een boom die qua volume de grootste boom is op aarde, de bossen met gigantische bomen en de vele wandelmogelijkheden. In 1890 is het tot nationaal park benoemd om de reuzensequoia's die hier groeien te beschermen. Het schilderachtige Mineral King-gebied in het zuidelijke deel van het park werd in 1978 toegevoegd. 

Het park

Het park bestaat uit bossen, die groves worden genoemd, waar verschillende soorten naaldbomen zijn te vinden. In deze bossen vind je clusters reuzensequoia. In aantal zijn het er veel minder dan de andere boomsoorten maar door hun imposante uiterlijk vallen ze enorm op.
Aan de oostzijde van het park ligt Mount Whitney. Dit is met 4421 meter de hoogste berg van Amerika als je Alaska niet meerekent.  De westelijke helling van de berg ligt binnen de grenzen van het park. Granieten rotsen maken ook onderdeel uit van het park. Een populaire rots is Moro Rock. Vanaf deze rots heb je 360 graden uitzicht over het park.

Je vindt in het park o.a. honderden soorten vogels, vele knaagdieren, zwarte beren, salamanders en de bedreigde dikhoornschapen. Voor je de bossen intrekt is het belangrijk dat je op de hoogte bent hoe je dit veilig en goed voorbereid kunt doen. Kijk bij Veilighed en wilde dieren voor meer informatie.
Het beheer van het park is in dezelfde handen als het aangrenzende Kings Canyon National Park. Informatie over beide parken is verkrijgbaar bij de verschillende bezoekerscentra. 

 

Toegang tot het park

 

Naar het park

In Sequoia National Park is het verboden om op de meeste wegen met grote voertuigen zoals een camper te rijden. 

Om Sequoia National Park toch voor iedereen toegankelijk te houden is er een speciale shuttleservice naar het park. Deze vertrekt vanuit verschillende plaatsen in de buurt van het park. Wil je verzekerd zijn van een plekje  op de shuttle dan moet je van te voren telefonisch reserveren. 
Klik hier voor de meest actuele informatie over de verschillende vertrekpunten. Hier staat ook hoe je een plekje op de bus kunt reserveren

Wil je het park bezoeken dan is het belangrijk te weten dat toegang tot het park alleen via de westzijde van de Sierra Nevada mogelijk is. Er zijn geen wegen aan de oostzijde van de Sierra Nevada die naar het park leiden.

 

In het park

In Sequoia National Park rijden in de zomermaanden 4 gratis shuttles. Deze zijn door iedereen te gebruiken of je nu met de shuttle van buiten het park arriveert of met de auto naar het park komt. In de wintermaanden is er meestal een gelimiteerd aantal shuttles beschikbaar.  Hoeveel bussen er rijden in de winter is afhankelijk van de toegankelijkheid van de wegen en de weersomstandigheden. De bussen rijden normaal gesproken met een kwartier interval. Lang wachten om ergens naar toe te gaan of om de weg te vervolgen hoef je dus niet. De gratis shuttles stoppen bij tientallen belangrijke plekken in het park, waaronder de General Sherman, Tunnel Log en Morro Rock. Op veel van de stops starten uitgestippelde wandelingen.

Let op: De shuttles rijden niet van Sequoia National Park naar het aansluitend gelegen Kings Canyon National Park. Wil je beide parken op één dag bezoeken en gebruik maken van de verbindingsweg, de Generals Highway,  dan kan dit alleen met een normale personenauto.

 

Kaart van Sequoia en Kings Canyon National Park - klik op de kaart voor een grotere  en printversie.

Reuzensequoia

De reuzensequoia speelt Sequoia National Park een belangrijke rol. Het dankt er zelfs de naam aan.
Wat zijn nu de belangrijkste kenmerken van deze boom en hoe herken je deze?

Sequoia's worden gevonden op hoogtes van 1.400 tot 2.150 meter. Ze komen alleen nog voor in het berggebied Sierra Nevada in Californië. Ze kunnen wel een paar duizend jaar oud worden. Het zijn niet de hoogste bomen op aarde maar door hun enorme omvang behoren de oudste bomen qua volume tot de grootste op aarde. De enorme omvang van de bomen zorgt ook voor het indrukwekkende uiterlijk. De onderkant van de boom is breed en wordt steeds smaller naar boven toe. De boom draagt kegelvormige vruchten. Deze blijven lang gesloten aan de bomen hangen. 
Kenmerkend voor de bomen is de bast. Met zijn specifiek rode kleur vallen ze direct op tussen de andere naaldbomen. De bast is zacht, vezelig en kan tientallen centimeters dik worden. Je kunt met je vuist tegen de bast slaan zonder dat je hierbij je hand verwond.

Dankzij een speciale chemische stof in hun bast, tannine genaamd, is de boom beschermd tegen bosbranden. Ondanks dit probeert men de oudste bomen tijdens extreme bosbranden te beschermen door ze met speciaal brandwerend materiaal te bekleden. Bosbranden kunnen voor gevaar zorgen voor de bomen maar zijn ook van essentieel belang voor het voortbestaan van de reuzensequoia. Tijdens bosbranden drogen de kegels uit, vallen op de grond en springen open. Hierdoor komen zaadjes vrij die zich vervolgens in de omliggende bodem nestelen om zo voor nieuwe aanwas te zorgen.

Je voelt je nietig naast de  gigantische stammen van een reuzensequoia

General Sherman, de zwaarste boom op aarde wordt ingepakt met beschermend materiaal tegen bosbrand.

Visitor Centers

In de verschillende visitor centers kun je informatie krijgen over het park. Je vindt hier o.a. plattegronden, boeken, de mogelijkheid om deel te nemen aan speciale ranger programma's en nog veel meer informatie.

Foothills Visitor Center - Dit is het eerste visitor center dat je tegenkomt als je via Ash Mountain entrance station het park binnengaat. 

Giant Forest Museum - Naast dat dit een museum is functioneert deze plek ook als visitor center.  Je vindt het museum bij het Giant Forest.

Lodgepole Visitor Center - Dit visitor center is voor onbepaalde tijd gesloten i.v.m. renovaties (2022). 

Mineral King Ranger Station - Dit visitor center ligt het in het meest oostelijke deel van het park en is in de wintermaanden gesloten. 

Het park verkennen

Er zijn talloze plekjes die bijzonder zijn in het park. Zo zijn er mooie uitkijkpunten, prachtige wandelroutes en een bijzondere natuur. We lichten een paar van de plekjes uit:

 

Giant Forest

Dit is een bos met verschillende soorten naaldbomen waartussen je de grootste en hoogste concentratie reuzensequoia's vindt. Er zijn verschillende wandelpaden die je ondermeer langs de zwaarste boom op aarde voert, de General Sherman Tree. 

General Sherman Tree

Deze mag je niet missen als je naar het park gaat. Dit is de zwaarste boom die we kennen op aarde. Met zijn 83 meter hoogte (vergelijkbaar met een meer dan 30 verdiepingen tellend appartementen complex) en een omtrek van wel 31 meter bij de voet van de stam is het een reusachtige kolos. Men schat dat de boom tussen de 2300 en 2700 jaar oud is. Je kunt de boom niet aanraken. Om de wortels van deze bijzondere boom te beschermen zijn hekken rondom de boom geplaatst.

Moro Rock

Deze rots zie je al als je het park binnenrijdt. Vanaf de top van deze granieten rots heb je een spectaculair 360 graden uitzicht. Om hier van te genieten moet je wel eerst 350 traptreden omhoog klimmen. 

Giant Forest Museum

In het Giant Forest Museum leer je over de verschillende bomen in het park. Je krijgt uitleg over de verschillen tussen de bomen in het park en elders in het land en hoe je reuzensequoia herkent.  Buiten vind je een aantal mooie wandelroutes. Eén die aansluit bij het verhaal dat in het museum wordt verteld is een anderhalve kilometer wandelpad door Round Meadow. Onderweg staan borden die uitleg geven over het park.

Sequoia National Park's Tunnel Log

Rijdend over de Crescent Meadow Road in Giant Forest kom je de “Tunnel Log” tegen. In 1937 viel een boom om die midden op een pad uitkwam. Als toeristen attractie heeft men toen een gat in de boom gemaakt zodat een tunnel ontstond. Met een normale personen auto kun je hierdoor rijden.

Crystal Cave

Deze druipsteengrotten liggen ten noordwesten van het Giant Forest Museum. Je kunt hier tot 800 meter voor de ingang met de auto naar toe rijden. Het laatste stuk doe je wandelend. Het is verplicht om vooraf kaartjes te kopen. De grot bezoeken kan alleen met een gids en het is in de wintermaanden gesloten. 

Big Trees Trail

Deze nagenoeg zonder hoogte verschil kilometer lange wandeling voert je over een makkelijk te volgen houten boardwalk door het bos. Onderweg zie je veel reuzensequoia’s. De start van de wandeling ligt aan de Generals Highway, een halve kilometer na de afslag naar Crescent Meadow Road.

Hanging Rock

Vanaf de parkeerplaats en shuttlestop bij Moro Rock kun je ervoor kiezen de wandeling naar Hanging Rock te maken. Deze wandeling van 800 meter waarbij je ongeveer 30 meter de hoogte in klimt is een stuk makkelijker dan de klim naar Moro Rock maar niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht op de omgeving  waaronder op een massief rotsblok die lijkt te balanceren op helling van de berg.