Shenanndoah National Park

Shenandoah National Park ligt in de majestueuze Blue Ridge Mountains van Virginia. Het park staat bekend om zijn schilderachtige vergezichten, prachtige watervallen, weelderige bossen en overvloedige flora en fauna. Je kunt er wandelen, sterren bewonderen in een hemel zonder lichtvervuiling, of gewoon heerlijk relaxen in de mooie natuur. Door het park loopt de Skyline Drive. Dit is de hoofdweg door het park en wordt beschouwd als een prachtige scenic route met talloze uitkijkpunten.

Over het Park

Het Shenandoah National Park is 805 km² groot. Het park strekt zich vooral uit in de lengte van noord naar zuid. Het is een bijzonder smal park dat op de meeste plekken rond de 21 km breed en zelfs op enkele plekken maar anderhalf tot 3 kilometer breed is. Het ligt in de staat Virginia in de Blue Ridge Mountains die onderdeel zijn van het meest zuidelijke deel van de Apalachan bergketen. Het ligt op ongeveer een uur en kwartier rijden van Washington D.C..
Het park kenmerkt zich door heuvelachtig landschap met veel bossen en watervallen. De hoogte van de heuvels in het park varieren van 600 meter tot iets hoger dan 1200 meter boven zeeniveau waarbij het hoogste punt Hawksbill Mountain is (1235 meter).

Van noord naar zuid slingert de Skyline Drive door het park.  Deze Parkway is ongeveer 169km lang en is naast dat het een prachtige weg is om te rijden vooral een weg die je van het ene naar het andere bijzondere plekje in het park brengt. Langs de weg zijn talloze uitkijkpunten die zicht bieden op de Blue Ridge Mountains maar ook op de lappendeken van bossen, landerijen en boomgaarden aan weerszijden van het park. Gedurende de wintermaanden wordt deze weg regelmatig  afgesloten. Check voor je gaat altijd wat de situatie is, ook in het voor-, najaar en zomer.

Het park is de thuisbasis van gevarieerde flora en fauna. Kenmerkend zijn de Appalachian Apple, een inheemse appelboom die witte bloesem toont in het voorjaar, de rododendrons en  azalea's die bloeien in het voorjaar en de tulpenboom met bladeren in de vorm van tulpen. In het voorjaar is er een explosie van wilde bloemen waardoor het park in prachtige kleuren wordt gehuld. In het najaar verkleuren de vele bomen en toont het schitterende herfsttinten. Wat wilde dieren betreft kun je witstaartherten, zwarte beren, vossen, oostelijke katoenstaarten (een bijzondere inheemse konijnensoort met een opvallende pluizige staart) en otters tegenkomen.

In het park zijn verschillende campings en lodges te vinden. Alhoewel je makkelijk op een dag de scenic route over de Skyline Drive kunt rijden is het voor natuurliefhebbers een prachtige plek om wat langer te verblijven.

 

Toegang tot het park 

  Entrance stations van noord naar zuid:

   

  Het weer 

  Het park kent een zogenaamd vochtig continentaal klimaat, wat zoveel inhoud dat er warme zomers zijn en geen droog seizoen. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 31c° graden en komt het zelden onder de 19c° graden. In de wintermaanden ligt de temperatuur tussen de -3c° en 7c°. De meeste regen valt in de maanden april tot en met augustus waarbij er ongeveer 10 dagen per maand kans is op regen.

   

  Veiligheid 

  Ook al is de kans niet heel erg groot dat je zomaar een beer tegen het lijf loopt, het kan wel. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe te gedragen als je een beer tegenkomt, voor de veiligheid van jou en de beer. Kijk bij Goed te Weten voor Tips voor veiligheid bij een ontmoeting met wilde dieren.

   

  Bezoekerscentra

  Hier kun je informatie krijgen over wat je allemaal kunt doen in het park, informatie over eventueel afgesloten gedeeltes, Ranger Programs, plattegronden etc. 

  1. Dickey Ridge Visitor Center
   Dit bezoekerscentrum ligt in het noorden van het park
  2. Harry F. Byrd, Sr. Visitor Center
   Dit bezoekerscentrum ligt ongeveer halverwege het park.

   

  Watervallen

  Er zijn talloze watervallen. We noemen een drietal die redelijk eenvoudig zijn te bereiken.

  1. Dark Hollow Falls
   Trailhead ligt ongeveer 700 meter ten noorden van het Harry F. Byrd Visitor Center. De wandelpad naar de watervallen is ongeveer anderhalve km heen en terug
  2. Rose River Falls
   Een serie van watervallen gelegen op ongeveer 2,8 km ten noorden van het Harry F. Byrd Visitor Center.

   Je kunt ze bereiken via een wandeling van ongeveer 4,8 kilometer heen en terug vanaf het parkeerterrein bij Fishers Gap.

  3. Lewis Spring Falls

   Deze waterval ligt  een halve km ten zuiden van Harry F. Byrd Visitor Center en is toegankelijk via een korte wandeling van ongeveer 1,6 kilometer heen en terug vanaf de Tanners Ridge Overlook Parking.

   

  Plattegrond van het park

  Klik op de kaart voor een grotere weergave

  Bijzondere uitkijkpunten

   

  Er zijn zo'n 75 officiële uitkijkpunten langs de Skyline Drive. We noemen hier een tiental die je eigenlijk niet mag missen.

  Je vindt ze rijdend van noord naar zuid. Achter de naam van de het uitkijkpunt zie je waar het punt zich bevindt gerekend vanaf het beginpunt van de Skyline Drive.  Langs de weg staan mileposts. De eerste milepost start bij Front Royal met 0 en loopt door naar het meest zuidelijke puntje waar de laatste milepost staat met nummer 105. Als voorbeeld vind je het eerste uitkijkpunt na milepost 29 en net voor milepost 30)

   

  1. Thornton Hollow Overlook - 29.9 Miles
   Biedt adembenemend uitzicht op de vallei beneden en de Massanutten Mountain Range

  2. Mary’s Rock – 31.6 Miles
   Hiervandaan kun je een korte wandeling vanaf het parkeerterrein naar de top maken, die panoramische uitzichten biedt op de Shenandoah-vallei biedt.

  3. Little Stony Man Overlook – 39.1 Miles

   Dit uitkijkpunt biedt pittoreske uitzichten op de Shenandoah-vallei en ligt het in de buurt van het beginpunt van Little Stony Man Cliffs.

  4. Stony Man Overlook –  41.7 Miles
   Dit punt biedt uitzicht op Stony Man Mountain en het omringende gebied. Je kunt ook wandelen naar de nabijgelegen Stony Man Summit voor nog betere uitzichten.

  5. Crescent Rock Overlook - 44,5 Miles              
   Het uitkijkpunt biedt uitzicht op de vallei en Crescent Rock en staat bekend als prachtige plek om een zonsondergang te zien.

  6. Hawksbill Summit – Milepost 45.6         
   Hawksbill Mountain is de hoogste piek in het park, en biedt ongelooflijke 360-graden uitzichten.

  7. Big Meadows – 51.2 Miles
   Hier heb je uitzicht op een groot open gebied.  Het is een geweldige plek om wilde dieren te spotten en te genieten van de verschillende uitgestrekte weide-uitzichten.

  8. The Point Overlook –  55.6 Miles
   Dit punt biedt prachtig uitzicht op de Shenandoah-vallei en de Piedmont-regio daarbuiten.
  9. South River Falls Overlook – 62.7 Miles
   Dit uitkijkpunt biedt uitzicht op de South River Falls, een van de prachtige watervallen in het park.

  10. Blackrock Summit – 85.5 Miles
   Via een korte wandeling kun je een plek bereiken met veel zwarte rotsblokken, wat op zich al een prachtig zicht biedt maar waarvandaan je ook een mooi en weids uitzicht hebt op de omgeving.