Joshua Tree National Park

Ruige kale rotsen, sommigen van graniet, vormen een dramatische achtergrond voor de flora en fauna van dit park. De oostelijke helft van het park ligt in de laaggelegen Colorado Desert waar je het Pinto Basin vindt omringd door lage bergen. De Mojave-woestijn omvat het westelijke deel van het park en ligt op ongeveer 900 meter hoogte. Het klimaat kenmerkt zich door warm en buitengewoon droog weer, met hete zomers en koele winters. Veranderingen in de temperatuur zijn groot en kunnen oplopen tot wel 22 ° C op één dag. Het park dankt zijn naam aan de beschermde Joshua Tree. Een populaire plek om de plant in grote getalen te zien is Juniper Flats.

Een plant, geen boom

De Joshua Tree is, in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, geen boom. Het is een plantensoort van het geslacht Yucca en heeft de officiële naam Yucca brevifolia. De naam Joshua Tree is een bijnaam en is afkomstig uit de tijd dat Mormonen hier door het gebied trokken en deze boom veel vonden lijken op de bijbelse figuur Joshua die zijn armen uitstrekt naar de hemel. 

 

Beste tijd voor een bezoek

De beste tijd om het park te bezoeken is in het voor- of najaar. De temperaturen zijn dan aangenaam wat het prettig maakt een wandeling te maken. Winters kunnen koud zijn en de zomers zinderend heet. In de zomermaanden is het daarom niet mogelijk om op sommige van de campings te kamperen. 

 

Visitor Centers

Het park kent vier visitor centers, drie aan de noordzijde en één aan de zuidzijde van het park.

  • Oasis Visitor Center
  • Joshua Tree Visitor Center
  • Cottonwood Visitor Center
  • Black Rock Nature Center

 

Skull Rock

Joshua Tree NP tijdens een mooie zonsondergang.

Barker Dam

Plattegrond

Klik op een icoontje voor meer informatie

Interessante plekjes in het park

 

Skull Rock

Deze bijzondere rots heeft door erosie een vorm gekregen die veel doet denken aan een schedel. Je kunt je auto vlakbij parkeren op een speciale parkeerplaats. Daarvandaan loop je over een zandpad zonder veel moeite naar de de rots. In de buurt zijn meer van deze bijzondere rotsen te vinden. Deze worden Jumbo Rocks genoemd. 

 

Cap Rock

Neem de afslag Keys View Road. Direct na de afslag vind je aan je linkerkant Cap Rock. Er is een grote parkeerplaats waar je de auto kwijt kunt. Vanadaar kun je het aangelegde pad volgen waarlangs borden staan met informatie over de omgeving, vegetatie en wildlife. De route voert je rond de rots. Het is een korte wandeling van ruim anderhalve kilometer zonder hoogte verschillen die je kennis laat maken met de woestijn. 

 

Keys View

Rij vanaf Cap Rocks door over Keys View Road en je klimt langzaam het Little San Bernardino-gebergte op. Het is een rit van ongeveer 9 kilometer.Boven aangekomen kun je genieten van een spectaculair uitzicht over de omgeving.  Een verhard pad van ongeveer 150 meter voert je naar punteen met een nog mooier uitzicht. Vanaf hier heb je uitzicht op de Coachella Valley, de Salton Sea, Mt. San Jacinto, Mt. San Gorgonio en de  San Andreas Fault.

 

Barker Dam

Weer terug op Park Blv rijdend richting Joshua Tree kom je aan de rechterhand de Barker Dam Rd tegen. Neem deze weg en je komt na ongeveer 2 km een parkeerplek tegen. Vanaf hier kun je een bijna 2 km lange wandeling maken die je langs de Barker Dam voert. De enige plek in  het park waar water aan de oppervlakte is. De dam is aangelegd begin 1900 door veedrijvers uit de regio. Op deze route kun je meestal ook het beste wildlife spotten.

 

Arch Rock

Het natuurpad dat naar Arch Rock leidt loopt in een loop van een kleine kilometer.  Als tegen de klok in loopt, verschijnt de boog na slechts enkele tientallen meters. Je hoeft dus niet de hele loop te wandelen als je weinig tijd hebt. Vanaf het pad is Arch Rock nauwelijks zichtbaar. Om een beter zicht op de boog te krijgen, klauter je over de rotsen richting Arch Rock.  Start hiervoor direct achter het bordje wat naar de Arch wijst.
Voor wie naar de voet van de boog klimt wordt ruim beloond, het uitzicht vanaf daar is fenomenaal.

 

Cholla Cactus Garden 

Deze ‘tuin’ van cactee ligt langs Pinto Basin Road in het zuiderlijk deel van het park. Je vindt hier de Cholla Cactus, ook wel de Teddybear Cactus genoemd. Zover je kunt zien is het omliggende landschap bedekt met deze typerende cactus. De cactus staat bekend om zijn extreem scherpe en pijnlijke naalden. Volg het aangelegde pad die ongeveer 400 meter langs is en je kunt de cactus van dichtbij bekijken.

 

Cottonwood Spring

In een woestijnomgeving is water alles. Vanwege de schaarste is het zien van grote groene bomen in het midden van een schijnbaar kale woestenij iets bijzonders. De Cottonwood Spring heeft veel planten die gedijen in Joshua Tree omdat ze kunnen vertrouwen op deze belangrijke waterbron. Het pad naar de Cottonwood Spring Oasis is 2,5 km heen en terug. Dit gebied is populair om wilde dieren te bekijken en vogels te spotten.