New Orleans

New Orleans ligt aan de rivier de Mississippi in de staat Louisiana. De stad staat bekend om zijn French Quarter, een historische wijk waar je prachtige architectuur, jazzmuziek en een bruisend nachtleven vindt. Net voor vastentijd, in februari of maart, vindt hier altijd het iconische Mardi Gras plaats. De straten zijn dan gevuld met optochten, feesten en muziek. Kenmerkend zijn de kleurrijke kostuums en bijzondere maskers die door de feestvierders worden gedragen. Eten, beïnvloed door vele buitenlandse keukens, is een ander  belangrijk element waar de stad om bekend staat.

Vandaag:

NEW ORLEANS WEATHER

De stad

New Orleans ligt in het zuidoosten van Louisiana, vlakbij de Golf van Mexico. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Mississippi en het omringende landschap wordt gekenmerkt door vlak, laaggelegen land dat vatbaar is voor overstromingen.
De stad wordt omgeven door zogenaamde wetlands zoals moerassen waar veel verschillende dieren leven, zoals alligators, slangen en vogels. De wetlands spelen ook een belangrijke rol bij het beschermen van de stad tegen stormen en overstromingen door het water van de overstromingen op te vangen en af te remmen.
De stad ligt niet ver van de stranden van de Golf van Mexico. Ten noorden en oosten van de stad vind je bossen en glooiende heuvels.

New Orleans wordt ook wel NOLA genoemd,  wat een afkorting is van New Orleans, Louisiana
De bijnaam van New Orleans is sinds de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw ‘The Big Easy’. Deze naam wordt vaak gebruikt om de relaxte en ontspannen levensstijl van New Orleans te beschrijven maar ook om aan te geven dat de dingen in de stad op trage en ongecompliceerde manier lijken te bewegen.

De bevolking bestaat voor meer dan 60%  uit Afro-Amerikanen. De Creoolse gemeenschap, bestaande uit een mix van Europeanen en Afro-Amerikanen, maken daarnaast een belangrijk onderdeel uit van de stad ondanks dat ze niet de grootste gemeenschap zijn.

In New Orleans is voodoo een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en geschiedenis. Deze religie, afkomstig uit West-Afrika is tijdens de slavernij periode overgebracht naar delen van de Caraïben, met name Haïti en vervolgens overgewaaid naar New Orleans. Voodoo in New Orleans omvat vaak rituelen, zoals het aanroepen van geesten en voorouders, en het gebruik van amuletten en andere voorwerpen om bescherming en geluk te brengen. De stad kent verschillende voodoo-tempels en priesteressen die de traditie van de religie in stand houden.

Bijzonder zijn de begrafenissen in de stad. Deze hebben een unieke traditie die teruggaat naar de koloniale tijd van de stad. Bij een traditionele begrafenis wordt de kist van de overledene gedragen door de straten van de stad. Een processie volgt onder begeleiding van een brassband die treurige muziek speelt. Soms worden kleurrijke kostuums en maskers gedragen tijdens de optocht. Tijdens de wat meer ingetogenere processies is men voornamelijk zwart gekleed. Na een begrafenis verzamelen vrienden en familieleden zich vervolgens voor een feest om het leven van de overledene te vieren.
De overledenen worden in de meeste gevallen in graven boven de grond begraven omdat de stad erg laag ligt en een hoge waterstand heeft. Een van de beroemdste begraafplaatsen waar je prachtig versierde graven vindt is het St. Louis Cemetery dat vlakbij de French Quarter ligt. Hier liggen vele beroemde locals en andere bekende overledenen.

 

Bourbon Street in de beroemde wijk,  French Quarter

New Orleans bij zonsondergang

Mardi Gras

Een stukje geschiedenis

New Orleans is in 1718 gesticht door de Franse ontdekkingsreiziger Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville die de stad vernoemde naar Filips van Orléans, hertog van Orléans. In de beginjaren was New Orleans een belangrijke handelspost vanwege de ligging aan de monding van de rivier de Mississippi. Tijdens de 18e eeuw werd New Orleans een belangrijk centrum van de slavenhandel. De stad werd in 1803 onderdeel van de Verenigde Staten na de Louisiana Purchase. De Louisiana Purchase is de verkoop van het gebied van Frankrijk aan Amerika. Frankrijk was bang voor een oorlog in het gebied en een verkoop zou voorkomen dat Frankrijk hierin verwikkeld zou raken. 

In 1811 vond er in de stad een belangrijke opstand plaats waarbij slaven in opstand kwamen tegen hun meesters. De slaven werden echter snel overmeesterd en vele hebben bij de opstand hun leven verloren. De opstand had een grote impact op de plantage-economie in Louisiana en leidde tot strengere wetten en beperkingen op de bewegingsvrijheid van slaven. Het wordt ook als een belangrijk moment in de geschiedenis van de strijd tegen slavernij in de Verenigde Staten gezien.

In 1812 werd New Orleans door de Britten aangevallen tijdens de oorlog van 1812. De Amerikanen, onder leiding van generaal Andrew Jackson, wisten de aanval af te slaan en dit betekende een belangrijke overwinning voor de Verenigde Staten.

In de 20e eeuw groeide New Orleans uit tot een belangrijk centrum van de jazzmuziek. Bekende, in New Orleans geboren, jazzmuzikanten als Louis Armstrong en Jelly Roll Morton speelden in de clubs en bars van de stad. Nog steeds speelt Jazz een grote rol in de stad.

New Orleans kent een Hurricane Season. Tijdens de maanden juni tot en met november loopt de stad kans om getroffen te worden door een orkaan. Gemiddeld eens in de 10 jaar treft een grote orkaan de stad. In 2005 werd New Orleans hard getroffen door de orkaan Katrina, wat resulteerde in een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De stad is er echter in geslaagd om zich te herstellen en haar culturele erfgoed te behouden.

New Orleans nu

New Orleans vandaag de dag is een unieke stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is een belangrijke havenstad, de vier na grootste van het land. Het staat bekend om zijn muziek, eten en feestelijke sfeer. Het is een belangrijke toeristische bestemming vanwege zijn historische architectuur, jazzmuziek en beroemde festivals zoals Mardi Gras en het New Orleans Jazz & Heritage Festival.
Het is wel goed in de gaten houden wanneer je naar deze stad wilt reizen. De prijzen zijn tijdens de periode van Mardi Gras en het New Orleans Jazz festival een stuk hoger dan op andere momenten. Daarnaast is het dan ook enorm druk in de stad.
Vind je dit juist leuk, zorg dan dat je vroeg een reservering maakt om te voorkomen dat je niets meer vindt in de stad.
Klik hier voor alle informatie, data en festiviteiten rondom het Mardi Gras.
Klik hier voor alle informatie, data en festiviteiten rondom het New Orleans Jazz & Heritage Festival

Het is al weer een flink aantal jaren geleden dat orkaan Katrina de stad trof maar in sommige delen is men nog steeds bezig met het opbouwen van delen de stad die toen zwaar zijn getroffen.

French Quarters wordt over het algemeen als bekendste en meest bezocht gedeelte van de stad beschouwd maar New Orleans heeft nog meer mooie en interessante wijken waaronder het Garden District met zijn prachtige herenhuizen en weelderige tuinen en Tremé , een historische wijk die bekend staat als het hart van de Afro-Amerikaanse cultuur en waar je beroemde muziekclubs vindt, musea en kerken.

De verschillende wijken zijn goed te voet te verkennen. Een auto is dus niet noodzakelijk. Het openbaar vervoer is daarnaast goed geregeld. Om het helemaal leuk te maken pak je de New Orleans Streetcar. Dit is een officieel openbaar vervoermiddel dat je naar vele leuke plekken in de stad voert.

Een andere belangrijke toeristen attractie is een bezoek aan de swamps (moerassen) net buiten New Orleans. Hier kun je veel flora en fauna zien kenmerkend voor deze wetlands en meer leren over de Cajun cultuur die zo verbonden is met dit gebied.

Ook net buiten de stad zijn een aantal zeer goed bewaarde plantages te vinden waar je een kijkje kunt nemen. Een bezoek neemt je terug in de tijd,  toen slavenhandel nog onderdeel uitmaakte van Louisiana. Je kunt er het contrast zien tussen de extreme rijkdom van de plantagehouders en de armoedige en vaak mensonterende verblijven waar de slaven verbleven.

Een bezoek aan New Orleans is eigenlijk niet compleet zonder een Voodoo  of Ghost tour. Er zijn talloze organisaties waar je een tour kunt boeken. We noemen er hier een paar die goed aangeschreven staan:

 

The cable car brengt je van plek naar plek

St. Louis Cathedral

Muzikanten op Frenchman Street

Bezienswaardigheden 

Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Zie kaart onderaan de pagina voor de ligging van de bezienswaardigheden. Klik op een icoontje voor meer informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheid.

Musea Klassieke en Moderne Kunst

 • New Orleans Museum of Art
 • Contemporary Arts Center
 • Ogden Museum of Southern Art
 • Studio Be

Musea over cultuur en religie

 • Museum of the Southern Jewish Experience
 • Arnaud’s Germaine Wells Mardi Gras Museum
 • Backstreet Cultural Museum
 • Irish Cultural Museum
 • New Orleans Historic Voodoo Museum
 • Mardi Gras World
 • New Orleans African American Museum
 • The Historic New Orleans Collection
 • Mardi Gras Museum of Costumes & Culture
 • Jean Lafitte National Historical Park and Preserve French Quarter Park Headquarters

Overige Musea 

 • The Cabildo
 • The National WWII Museum
 • Confederate Memorial Hall Museum
 • New Orleans Jazz Museum at New Orleans Mint
 • Southern Food and Beverage Museum & Museum of the American Cocktail
 • New Orleans Pharmacy Museum

Leuke wijken

 • French Quarter
 • Garden District
 • Bywater
 • Mid-City
 • Tremé / Lafitte
 • Faubourg Marigny

Historische gebouwen

 • The Historic New Orleans Collection (Williams Research Center)
 • BK Historic House and Gardens
 • Longue Vue House & Gardens
 • Hermann-Grima House
 • Madame John's Legacy
 • The LaBranche House
 • The Pitot House Museum
 • 1850 House Museum & Gift Shop
 • House of Broel
 • Gallier House

Swamp Tours

 • New Orleans Kayak Swamp Tours
 • Cajun Pride Swamp Tours
 • Cajun Pride Swamp Tours
 • Airboat Adventures
 • Jean Lafitte Swamp Tour
 • New Orleans Airboat Tours
 • Honey Island Swamp Tours
 • Gray Line - Swamp and Bayou Tour
 • Gators and Ghosts: A New Orleans Tour Company
 • Louisiana Tour Company - SWAMP DOCK

Plantages in de buurt van de stad

 • Laura Plantation: Louisiana's Créole Heritage Site
 • Oak Alley Plantation
 • Houmas House and Gardens
 • Whitney Plantation
 • Destrehan Plantation
 • Ormond Plantation
 • St. Joseph Plantation Felicity Plantation
 • Madewood Plantation House

Bijzondere kerken en begraafplaatsen

 • St. Patrick's Church
 • St. Louis Cathedral
 • Saint Augustine Catholic Church
 • Touro Synagogue
 • Our Lady of Guadalupe Church & International Shrine of St. Jude
 • Lake Lawn Metairie Funeral Home & Cemeteries
 • St. Louis Cemetery No. 1
 • St. Patrick Cemetery No. 1
 • St Roch Cemetery No. 1 ~ Campo Santo

Parken en Zoo's

 • Audubon Zoo
 • City Park
 • Jean Lafitte National Historical Park and Preserve
 • Audubon Park
 • Crescent Park
 • Louis Armstrong Park

Leuk om te doen

 • Frenchmen Art Bazaar
 • Steamboat NATCHEZ
 • Vue
 • JAMNOLA
 • Café Du Monde 
 • Preservation Hall


Handige links