Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park is verdeeld in twee belangrijke gebieden: het afgelegen North Rim en het meer toegankelijke  South Rim. In het zuidwestelijke deel van de canyon bevinden zich binnen de grenzen van het Nationale Park twee indianenreservaten: de Havasupai Indian Reservation en de Hualapai Indian Reservation. Het zuidoostelijke deel van de canyon ligt binnen de grenzen van de Navajo Nation. Met uitzondering van het deel wat valt onder de Navajo Nation, bieden alle delen van de Grand Canyon faciliteiten voor bezoekers. 
De South Rim, het druktste gedeelte van het Grand Canyon National Park, wordt over het algemeen beschouwd als de beste plek om de Grand Canyon te ervaren . Op dit punt is de Grand Canyon meer dan 200 mijl lang en 11 mijl breed.

South Rim

De zuidzijde van het nationale park  is het meest bezochte deel van het park. In dit deel van het nationale park zijn allerlei voorzieningen voor de bezoeker. Zo zijn er verschillende hotels, campingplaatsen, bezoekers centra en restaurants. 
In dit deel van de Grand Canyon kun je gebruik maken van verschillende gratis shuttlebussen. In totaal zijn er 4 routes waarvan één de bezoeker van het plaatsje, Tusayan, wat net buiten het park ligt, naar het park brengt. 

Tusayan

Dit plaatsje ligt ongeveer 15 minuten rijden van het park. Je vind hier verschillende hotels en eetgelegenheden. Een overnachting hier is iets goedkoper dan overnachten in het park. Van hier kun je in het  hoogseizoen een gratis shuttle pakken naar het park.  

South Rim bekijken met de shuttlebus

Hermit Road Route

De meest populaire route is de rode lijn, de Hermit Road Route. Deze brengt je in 9 stops naar Hermit's Rest. De bus stopt bij de mooiste uitkijkpunten. Bij elke stop kun je kiezen om alleen rond te kijken en een korte wandeling te maken en dan weer de bus te pakken of je kunt er voor kiezen naar de volgende stop te lopen. Er zijn mooie wandelpaden aangelegd die je door prachtig natuurgebied van de ene naar de andere plek leiden.  
Het eindpunt is Hermits Rest, een bijzonder gebouw wat in 1914 is gebouwd door Mary Colter, een van de meest beroemde architecten van de Grand Canyon. Haar doel was een overnachtingsplek te bouwen voor reizigers op weg naar Hermit Camp. Het gebouw is zo ontworpen dat het lijkt op een oude mijnwerkers hut. In het gebouw is nu een winkel en een kleine snackbar te vinden. Ook kun je hier de enorme openhaard en wat memorabilia uit vervlogen tijden bewonderen.

Overige routes

De oranje route, oftewel de Kaibab Rim Route, brengt je naar vijf mooie uitkijkpunten en stopt bovendien bij het Yavapai Geology Museum. 
De blauwe route voert je door de Village. Deze stopt bij alle belangrijke plekjes in het dorp waaronder alle hotels en campings.
De laatste is de shuttle is de paarse route, tussen Tusayan en het park. Deze bus is vooral bedoelt om te zorgen dat er geen problemen met parkeren in het park ontstaat. 

South Rim bekijken met je auto

Hermits Road is ten tijde dat de shuttlebus rijdt afgesloten voor auto's. In de wintermaanden kun je hier wel zelf rijden. Hermits road ligt ten westen van Grand Canyon Village.
Ten oosten van de Village loopt een lange weg, Desert View Drive, die uitkomt bij de oostingang van het park. Langs deze weg zijn ook verschillende mooie uitkijkpunten. 
Net voor je bij de uitgang komt van het park vind je het Desert View uitkijkpunt. Hier staat een stenen uitkijktoren die je kunt beklimmen voor een nog beter zicht over de omgeving. Op deze plek is ook een supermarkt, een benzinepomp en een souvenirwinkel.

Hermits Rest

Desert View Watchtower

Zicht op de North Rim vanaf de South Rim

North Rim

Om de North Rim te bezoeken kun je het beste via Kanab of Page rijden. Vanaf deze twee plaatsen is het respectievelijk 1,5 uur en 2,5 uur rijden. Kom je vanuit het zuiden dan moet je rekenen op minimaal 3,5 tot 4 uur rijden gerekend vanaf Flagstaff. 

De voorzieningen aan deze zijde van het park zijn wel een stuk beperkter dan aan de South Rim. Er is een visitor center, een winkel, een lodge en een camping. Het uitzicht vanaf deze kant is prachtig. Om hier goed van te genieten moet je wel met bereid zijn te wandelen of de auto te pakken naar de wat afgelegen plekjes.
Vanaf de patio van het visitor center heb je een mooi zicht op de canyon. Wil je een grootsere kijk op de canyon dan volg je van hier het pad wat leidt naar Bright Angel Point. Deze wandeling is ongeveer 400 meter lang enkele reis.
De twee andere plekken die een aanrader zijn om met de auto naar toe te rijden zijn:

  • Point Imperial
  • Cape Royal

De weg hierna toe is een scenic route die je alleen met een auto of kleine camper mag rijden. Campers groter dan 22 foot mogen hier niet de weg op.

Bright Angel Point -NPS photo Michael Quinn.

Dieren in het park

Er zijn veel dieren in het park. Sommige daarvan zie je zonder dat je hiervoor op pad hoeft te gaan. Zo zijn er altijd kraaien en eekhoorntjes waar je ook kijkt. Elks, een groot soort hert, zie je ook waar je ook bent. Terwijl wij buiten op het terras van onze hotelkamer zaten kwam er zomaar een voor ons staan op nog geen 3 meter afstand. Toen we bij het visitor centre waren stond er plots een voor bord waar meerdere toeristen naar stonden te kijken. 
Er wordt gewaarschuwd voor de Elks. Deze lijken zo op het oog redelijk tam omdat ze je op korte afstand benaderen maar het blijven wilde dieren. Het is niet ongebruikelijk dat ze mensen zomaar aanvallen als je te dicht bij ze in de buurt komt. 
Natuurlijk is er ook ander wildlife te bewonderen. Daar moet je misschien wat meer moeite voor doen. Voor een compleet overzicht van de dieren die je hier kunt zien, klik hier.

 

Grand Canyon bij zonsopgang en zonsondergang

Gedurende de dag is het prachtig en overweldigend om de canyon te zien. Door het zonlicht zijn de kleuren alleen niet zo mooi als doet vermoeden op de vele foto's die er zijn van het natioanle park. De kleurschakering die aanwezig is in de rotsen zie je het beste tijdens zonsopgang en zonsondergang. 
Klik hier voor een overzicht van de tijden en plekjes om optimaal te genieten van het bijzondere kleurenpalet in de vroege morgen of late avond.

 

Op sommige punten kun je de Colorado River zien

Kraaien zie je overal

De zon is bijna onder en opeens is het een sprookje

The Hualapai Tribe and Skywalk

Buiten het national park is het ook mogelijk  Grand Canyon West te bezoeken. Dit stuk behoort toe aan de Hualapai Tribe. Deze stam heeft hier de Skywalk gebouwd.  De Skywalk is een groot uitkijkplatform in de vorm van een hoefijzer en heeft een glazen bodem. Naast de Skywalk zijn er nog een paar plekjes op het grondgebied van de stam waar je de canyon kunt bekijken. Ook is er een soort Western dorpje waar je aan allerlei activiteiten kunt deelnemen zoals lasso werpen en tochtjes met een huifkar kunt maken. 
Wij hebben dit gedeelte niet bezocht. We hebben ons laten leiden door de recensies. De recensies zeggen dat het bezoek aan dit gedeelte erg duur is.  Wil je iets zien dan moet je daarvoor betalen en dat kan behoorlijk oplopen. Daarnaast heeft het ten opzichte van het nationale park volgens velen geen echte toegevoegde waarde. 

De Skywalk met glazen bodem