Biscayne National Park

Biscayne National Park ligt voor 95% onder water. Met het nemen van een duik of varend met een bootje zie je het best wat dit bijzondere park biedt. Je vindt er tientallen bedreigde diersoorten, waaronder zeekoeien, krokodillen en zeeschildpadden. Het park bestaat uit zee en eilanden. Het wordt begrensd door bloeiende mangrovebossen. Het omvat ook het Florida Reef, het enige levende koraalrif in de Verenigde Staten en een van de grootste ter wereld. Zoek naar een van de vele scheepswrakken, geniet van de mooie stranden, snorkel en zie de verbluffende kleuren van de onderwaterwereld. En dat allemaal in zicht van Miami.

Algemeen

Het Dante Fascall visitor center is het enige stukje van Biscayne NP dat per auto te bereiken is. In het visitor center is een bron aan informatie te vinden over het park. Je kunt hier ook terecht voor het boeken van o.a. tochten onder leiding van een park ranger, roei-excursies naar Jones Lagoon of kanotochten rond de mangrove bossen. De stad Homestead, dat dicht in de buurt ligt, biedt in de maanden november tot april een gratis trolleytour van het centrum van Homestead naar het bezoekerscentrum.
Klik hier voor de ligging van het Visitor Center
Klik hier voor meer informatie over de Trolleytour

De overige delen van het park zijn alleen over water bereikbaar.

Grote Heldere Baai

Het water in Biscayne Bay, waar het park ligt, is bijzonder helder en dankt zijn naam hieraan. Biscayne Bay betekent namelijk ‘grote heldere baai’. Het gebied kenmerkt zich door een aangenaam klimaat. Het water in de baai is samengesteld uit zowel zoutwater uit de oceaan als zoetwater uit de Everglades. en is gemiddeld zo'n 10 meter diep. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat het een ideale omgeving is voor een florerend koraalrif. Vanaf een boot, duikend of snorkelend heb je door het heldere water mooi zicht op wat zich onderwater bevindt.

Beste tijd om het park te bezoeken

December tot april is de beste tijd om het park te bezoeken. De temperatuur is aangenaam, gemiddeld tussen de 15 en 25 graden en het orkaan seizoen is dan over. In de zomermaanden kan het flink stormen, zijn er vaak fikse onweersbuiten in de middag en muggen komen in grote getalen voor. Reis je in de zomer naar dit gebied, check dan altijd de weersverwachting.

Dieren

Zeeschildpadden, krokodillen, slangen en andere reptielen noemen Biscayne National Park hun thuis. Ook is het een thuis voor honderden verschillende vogels waaronder de bruine pelikaan. Onder water vind je talloze vissoorten, sommige met felle kleuren. Ook zie je hier de Schaus' swallowtail , een grote en felgekleurde vlinder.

Plattegrond van het park

Het park verkennen

Voor verschillende excursies, variërend van sightseeing tot snorkel en roeitochten, van een paar uur tot een hele dag, kun je terecht bij het Biscayne National Park Institute.

Andere organisatoren van excursies en locaties van verhuur van boten e.d. zijn:

 

Ecosystemen in het park

Er zijn vier ecosystemen in Biscayne National Park. Dit zijn de Coral Limestone Keys, het offshore Florida Reef, de ondiepe wateren van Biscayne Bay en het Shoreline Mangrove Swamp.

 

Coral Limeston Keys

Keys is een afgeleide van het Spaanse woord 'cayos' wat eilanden betekent. Coral Limestone Keys zijn dan ook de naam tientallen eilanden van het park. Ze liggen in het verlengde van de Florida Keys (ten noorden).
Je kunt ze al varend bereiken, met of zonder georganiseerde toer.
De twee bekendste en meest bezochten zijn:

Elliott Key 

Dit is het grootste eiland. Het was ooit het thuis van pioniers die zich bezighielden met ananasteelt en sponzen, Tegenwoordig biedt het eiland een kampeerplek en picknick mogelijkheden voor toeristen. Het is een goede plek om dieren spotten en over het midden van een eiland loopt een wandelpad van een aantal kilometers

Boca Chita Key

Dit is het meest bezochte eiland van het park. Een bijna 20 meter hoge vuurtoren domineert Boca Chita Key. De vuurtoren werkt niet maar fungeert wel als "baken" voor watersporters. Het biedt ook een prachtig uitzicht op de skyline van Miami, Biscayne Bay en de nabijgelegen eilanden. De particulier gebouwde vuurtoren dateert uit 1930 toen Mark Honeywell, oprichter van elektronicagigant Honeywell Corp., eigenaar was van Boca Chita.


Florida Reef

Het Florida Reef is het derde grootste koraalrif in de wereld. Een koraalrif ontstaat door de aanwezigheid van kleine koraaldieren, poliepen genaamd. Ze halen calcium uit zeewater en gebruiken het om komvormige uitwendige skeletten om zich heen te bouwen. Samen creëren ze fantastische vormen die lijken op bloemen, bergen of elandengeweien.
Je vindt hier zachte koralen die meebewegen in de stroming en het hele rif doen lijken alsof het beweegt. 
Het park herbergt meer dan 500 soorten rifvissen. De diversiteit aan kleuren, vormen, maten en gedragingen is verbazingwekkend.

Hoe kun je het rif verkennen?
Snorkelend - Biscayne National Park Institute organiseert verschillende tochten.


Biscayne Bay

Biscayne Bay is een ondiep estuarium. Het is een plek waar zoet water van het vasteland zich vermengt met zout water uit de zee. De baai dient als een kraamkamer voor het leven in zee. Weelderige zeegrasvelden bieden schuilplaatsen en voedsel voor een breed scala aan zeeleven. Veel vissen, schaal- en schelpdieren brengen een deel van hun leven door in de beschermende omgeving van de baai.

Hoe kun je Biscayne Bay verkennen?
Met alle soorten vaartuigen, individueel of onder leiding van een gids en snorkelend.


Mangrove Swamp

Het woord mangrove wordt gebruikt om verschillende bomen te beschrijven die gedijen in zoute omgevingen. Sommigen zijn in staat om zout van hun wortels te blokkeren, terwijl anderen overtollig zout via hun bladeren afscheiden, waardoor ze kunnen gedijen waar andere bomen zouden sterven.

De mangroven, met hun ondoordringbare wortelstelsel, helpen het parkwater schoon en helder te houden. Ze vertragen de waterstroom van het land naar de baai en laten sediment bezinken. Mangrovewortels bieden onderdak aan tal van organismen. Boomtakken bieden vogels, waaronder bruine pelikanen, een mooi gebied om te broeden en te nesten.

Hoe kun je de Mangroves verkennen?
Roeiend - je kunt zelf een boot of kayak huren of een toer onder leiding van een gids boeken. (zie park verkennen)De mens en Biscayne NP

Hoewel het park is opgericht vanwege zijn natuur, zijn overal tekenen te vinden dat hier sinds lange tijd mensen hebben verkeerd.  Op de eilanden zie je bewijs van gebruik door inheemse volkeren. In het water, op verschillende plekken, zijn scheepswrakken te vinden en je vind er zelfs huizen gebouwd midden op het water.

Scheepswrakken

In de baai van Biscayne NP liggen veel verschillende scheepswrakken onder water. Sommige liggen hier al zo'n honderd jaar. Het is mogelijk om hier te duiken of te snorkelen. De locatie van een aantal belangrijke scheepswrakken is aangegeven met een boei. Je mag hier onder water kijken naar de wrakken maar je mag ze niet aanraken.

Er zijn verschillende organisaties die excursies verzorgen. Kijk bij "Het park verkennen" voor de organisaties.

Stiltsville

Een zeer ongebruikelijke attractie is Stiltsville. Eddie Walker, alias Crawfish, bouwde in 1930 een hut op palen die hij kon gebruiken om een ​​gokoperatie uit te voeren, aangezien gokken toen slechts een mijl uit de kust legaal was. De plaats begon behoorlijk populair te worden en er verschenen al gauw meer paalwoningen. In de jaren vijftig was Stiltsville de hotspot voor het nachtleven van Miami. De gloriedagen van Stiltsville kwamen plotseling tot stilstand toen veel van de paalwoningen en boten in 1965 werden beschadigd door orkaan Betsy. Een paar van de paalwoningen overleefden de orkaan. In 2000 zijn deze onderdeel geworden van Biscayne National Park.
Je kunt een georganiseerde boottrip maken waar een gids uitleg geeft over de achtergrond van de verschillende huizen. 

 

Foto door Pallowick