Yellowstone National Park

Dit grote park, van bijna 9000 km² groot, is het oudste nationale park van Amerika. Het staat bekend om werelds grootste concentratie geisers en warmwaterbronnen. De uitgesproken levendig gekleurde bronnen zijn heel bijzonder om te zien. De natuur in het park is divers. Je vindt er naast de vele thermische activiteiten, majestueuze bergen, ruige wildernis, een overvloed aan wilde dieren en indrukwekkende watervallen. 

Toegang tot het park

Er zijn vijf toegangswegen naar het park. Het is belangrijk vooraf te controleren of de toegangsweg die je wilt nemen, open is. De enige toegangsweg die het hele jaar open is, is de North Entrance, vlakbij het Mammoth Hot Springs District.

Vervoer

Er is geen public transport in het park. Je hebt eigen vervoer nodig om het park te bezichtigen. Mocht je dit niet willen dan kun je via commerciële operators een tour boeken. Deze vind je in de dichtstbijzijnde stadjes net buiten het park.

 

Het weer 

Het park ligt in het noorden van Amerika en ligt hoog. Dat zie je terug in de temperaturen. Deze variëren van:

 • -20 tot -5 graden in de winter met regelmatig zware sneeuwval
 • 0 - 20 graden in het voorjaar en najaar met de mogelijkheid tot sneeuwval 
 • rond de 25 graden in de zomer

Wildlife 

Er leven veel verschillende dieren in het park waaronder vissen, vogels, dassen, grizzlyberen en bizons.
Het is niet ongewoon om in de file te staan omdat een kudde bizons besluit over de weg te lopen. Zo'n file wordt ook wel de Bison Traffic Jam genoemd.
Ook kun je een wolf, lynx of coyote tegenkomen. Dit is afhankelijk van het seizoen en de plek waar je bent. Vooral in de valleien kun je grote zoogdieren tegenkomen. Bij de verschillende visitor centers is informatie beschikbaar over waar de kans het grootst is om één van deze dieren te zien.
Het is belangrijk dat je weet hoe je om moet gaan met de dieren. Laat veiligheid altijd voorop staan. Kijk bij Goed te Weten voor Tips voor veiligheid bij een ontmoeting met wilde dieren.

Twee plekken in het park zijn in het bijzonder favoriet voor het spotten van Wildlife: Lamar Valley en Hayden Valley. Deze laatste zie je terug in de beschrijving bij bijzondere plekjes, hieronder. Lamar Valley ligt buiten het gebied waar de meeste bezoekers naar toe gaan. Toch is deze goed te bereiken. De vallei ligt namelijk aan de US212, een grote doorgaande weg die van de Northeast Entrance Station naar Tower Junction loopt.

 

Bijzondere plekjes in Yellowstone National Park

Yellowstone NP is groot. Het is daarom handig vooraf een planning te maken over wat je wilt zien.  Het is natuurlijk helemaal afhankelijk hoe lang je hebt om het park te bezoeken, maar volg je de Grand Loop Road, dan kom je vanzelf langs de belangrijkste bezienswaardigheden. 
Hieronder vind je een selectie van bezienswaardige plekjes langs deze route. De selectie is gemaakt op basis van populariteit. 

Tip!
De meeste mensen stoppen bij een bezienswaardigheid en blijven dicht in de buurt van hun auto of camper. Het kan dan ook heel druk worden bij bezienswaardigheid die op korte loopafstand van een parkeerplaats ligt. Loop je tien minuten of langer door, naar een bezienswaardigheid iets verder van de weg gelegen, dan zie je dat het steeds rustiger wordt. Het is dus een aanrader om even door te lopen. Vaak ben je dan de één van de weinigen tot de enige bezoeker die zich hier bevindt.

Grand Loop Road
De nummers op de kaart corresponderen met de nummers hieronder van de bezienswaardigheden die je ziet al rijdende over de grand Loop Road.
Klik op een icoontje voor meer informatie

 

Kaart van het park - klik op de kaart voor een grotere weergave

 

Entrance stations en Visitor Centers

Klik op een icoontje voor meer informatie

De Grand Loop Road 

 

1. Albright Visitor Center

We beginnen de route bij het Albright Visitor Center en rijden richting het zuidoosten over de Grand Loop Road. We volgen de weg met de klok mee.

Voor je gaat rijden kun je een bezoekje brengen aan het center en informatie meenemen zoals plattegronden, wandelroutes, etc.  Geen probleem als je dit vergeet, onderweg kom je nog regelmatig andere visitor centers tegen.

 

Albright Visitor Center


2. Forces of the Northern Range

Deze korte wandeling van een kleine kilometer over het Blacktail Deer Plateau geeft je goed zicht op het land om je heen. Tijdens de wandeling wordt er via borden uitleg gegeven over de planten en dieren die in dit deel van Yellowstone leven en wat de namen zijn van de bergtoppen die je vanaf het pad ziet. Kijk onderweg ook naar de bosjes op de omliggende heuvels. Grote kans dat je hier bizons, elanden, coyotes, gaffelbokken, beren en andere dieren ziet.

Ligging: 13,2 km vanaf het Albright Visitor Center.

 

Een gaffelbok 


3. Tower Fall  

Parkeer je auto bij de Tower General Store en volg vandaar het pad naar het oosten. Na ongeveer 80 meter arriveer je bij een uitkijkpunt waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de Tower Fall, een waterval die 40 meter hoog is. De waterval wordt omringd door grote puntige rotsen, pinakels, gevormd door erosie . Tower Fall dankt zijn naam aan deze pinakels die lijken op kleine torentjes. 

Ligging: 19,8 km vanaf Forces of the Northern Range

 

Tower Fall


4. Grand Canyon of the Yellowstone River

Yellowstone heeft zijn eigen Grand Canyon waar de Yellowstone River doorheen stroomt. Hier zijn o.a. twee bijzondere watervallen te zien, de Lower en Upper Falls. De Lower Falls zijn 94 meter hoog. De Upper Falls zijn zo'n 33 meter hoog. De Canyon zelf bestaat uit hoge rotswanden,  die bruin, geel, oranje, roze en groen gekleurd zijn. 
Er is een North en South Rim waar verschillende uitkijkpunten zijn.

Hieronder een aantal plekjes die goed zicht geven op de Canyon en de watervallen.

 

North Rim
Volg de North Rim Drive voor de volgende uitkijkpunten:

 • Lookout Point. 
  Dit is het eerste uitzichtpunt op de North Rim Drive. Volg het pad vanaf de parkeerplaats,  na ongeveer 100 meter kom je bij een uitkijkpunt. Hiervandaan kun je ook verder doorlopen naar het Lower Lookout Point via de Red Rock Point Trail waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de Lower Falls. .
 • Grandview Point
  Je kunt hier met de auto naar toe rijden maar leuker is het om vanaf Lookout Point het wandelpad te nemen. De wandeling duurt ongeveer 10 minuten en voert je langs de rand van de canyon. Aangekomen bij het Grandview Point heb je een prachtig zicht op de Canyon met zijn grillig gevormde rotsen.
 • Inspiration Point
  Rij verder op de North Rim Drive,  na ongeveer 6 minuten kom je bij de parkeerplaats van het Inspiration Point. 
  Hier heb je een prachtig zicht op de Canyon en de bijzondere kleuren.

Ligging: North Rim - 2.2.km ten zuiden van Canyon Junction

 

South Rim
Volg de South Rim Drive voor de volgende uitkijkpunten:

 • Upper Falls View
  Je bereikt dit punt nadat je de South Rim Drive inslaat en bij de tweede parkeerplaats langs deze weg parkeert. Recht tegenover de parkeerplaats vind je het uitkijkpunt Upper Falls View die je mooi zicht geeft op de waterval.
 • Uncle Tom's Trail
  Daal 328 treden af naar beneden en je komt op een bijzondere plek. Je hebt hier zicht op de waterval die door een combinatie van mist en zon (afhankelijk van de weersomstandigheden) vaak een regenboog laat zien. Terug moet je natuurlijk weer alle treden omhoog. Gelukkig zijn er heel veel bankjes onderweg waar je even kunt uitrusten als het in een keer klimmen een te grote uitdaging is.
 • Artist Point
  Waarschijnlijk het mooiste maar ook populairste uitkijkpunt van de Canyon. Je hebt hier prachtig zicht op de Lower Falls. Vooral bij zonsopgang en zonsopgang is dit een mooie plek om de waterval te bekijken en te fotograferen. 

Ligging: South Rim - 3.7.km ten zuiden van Canyon Junction

 

Upper Falls

Grand Canyon of the Yellowstone River

Grand Canyon of the Yellowstone River met de Lower Falls in de achtergrond


5. Hayden Valley

Verder rijdend naar het zuiden, kom je langs Hayden Valley. Dit is een vallei waar vroeger een meer was en nu drooggevallen is. Er zijn verschillende punten waar je kunt stoppen. Deze vallei staat er om bekend als populair gebied voor wildlife. Bizons worden hier vaak gespot.  Als je geluk hebt dan zie je hier ook grizzly's, coyotes, wolven, elanden of visarenden.

Ligging: Tussen de Grand Canyon of the Yellowstone en de Mud Volcano Trail.

 

In Hayden Valley zie je vaak bizons


6. Mud Volcano

Hier vind je zo'n 12 geothermische activiteiten, zoals mudpools en geysers. Het kan er erg naar rotte eieren stinken. De zuurtegraad van dit gebied is hoger dan in andere gebieden van het park. Dit komt door de zwavel die aanwezig is in de bodems van Mud Volcano's. Zwavel en bacteriën eten de omliggende rotsen op, waardoor modder ontstaat. Het modder borrelt en ploft, wat een interessant schouwspel biedt. Bij dit proces komt veel waterstofsulfidegas vrij. Dit gas ruikt naar rotte eieren.
De beroemdste moddervulkaan in het gebied is de Dragon's Mouth Spring, een grot die is ontstaan door erosie. Deze grot houdt stoom vast en zet de modder verder onder druk, waardoor een luid gebrul ontstaat alsof er een draak in leeft!
Volg de Mud Volcano Trail, die ongeveer 1 km lang is, om deze omgeving te herkennen. 

Ligging: 12 km vanaf de South Rim Drive

 

Dragon's Mouth Spring


7. West Thumb Geyser Basin

Deze Basin ligt aan het Yellowstone Lake.  Verschillende boardwalks leiden je langs de bezienswaardigheden die, samen met het meer op de achtergrond, een prachtig plaatje vormen.  Je vind er fel blauw gekleurde heet waterbronnen en geisers, waaronder The Abyss Pool, The Painted Pool en de Black Pool

Ligging: 32 km vanaf Lake Ranger Station (het visitorcenter gelegen bij het Lake Yellowstone Hotel)

 

Black Pool met Lake Yellowstone in de achtergrond


8. The Upper Geyser Basin

Old Faithful is een van de bekendste geisers ter wereld en ligt in het gebied van The Upper Geyser Basin. Om het uur, soms duurt het wat langer, kun je vanaf een groot platform, de stoom hoog de lucht in zien gaan. Het platform ligt recht tegenover het Old Faithful Visitor and Education Center en de parkeerplaats. Het is er doorgaans erg druk. Dit heeft mede te maken met de ligging.
In de buurt zijn meer geisers actief waar het relatief rustiger is. Bij het Visitor Center is informatie te krijgen over de tijden dat er een uitbarsting verwacht wordt . 
The Upper Geyser Basin is een gebied waar je naast actieve geisers ook warmwaterbronnen kunt zien . Verschillende wandelpaden leiden je langs de geisers en bronnen. Een populaire warmwaterbron in dit gebied is de Morning Glory Pool. Deze bron is niet groot maar heeft wel mooie uitgesproken oranje, groenblauwe kleuren. Om deze te zien volg je het fiets/wandelpad vanaf het visitor center. De bron ligt helemaal in het noorden van dit gebied.
Voor wie dat leuk vindt en wat tijd wil besparen, je kunt bij het visitor center fietsen huren.
De lengte van de verschillende paden variëren van een paar honderd meter tot iets meer dan 7 km. Het gebied is relatief vlak waardoor de wandelingen voor iedereen te doen zijn. 

Ligging: 30 km vanaf de West geyser Basin

 

Old Faithful


9. Black Sand Basin 

Net voorbij Old Faithful en aan de andere kant van de weg gelegen, vind je Black Sand Basin. Volg de trail en je komt een aantal mooi gekleurde warmwaterbronnen tegen waaronder de Emerald Pool, Rainbow Pool en Sunset Lake. De wandeling is nog geen kilometer lang.  Houd rekening met drukte, deze plek is net als bij de Old Faithful, erg populair.

Ligging: 2,6 km vanaf het Old Faithful Visitor and Education Center

 

Emerald Pool


10. Midway Geyser Basin

In dit gebied vind je net als in The Upper Geyser Basin geisers en warmwaterbronnen. De bekendste is de Grand Prismatic Spring. Deze grote bron die, afhankelijk van het lichtval, uit fel gekleurde blauwe, groene, oranje en gele kleuren bestaat, is het best te zien vanaf bovenaf. Sinds een paar jaar is er een speciaal pad dat je naar een uitkijkpunt bovenop een heuvel brengt waarvandaan je prachtig uitzicht hebt op de omgeving en de Grand Prismatic Spring. Om deze trail te volgen stop je bij de Fairy Falls Trail Parking Lot. Vandaar volg je het pad naar de Grand Prismatic Spring Overlook. Je klimt geleidelijk zo'n 32 meter omhoog.

Rij een paar km door en je komt aan bij de Grand Prismatic Spring Parking Lot. Vanaf hier heb je de mogelijkheid om de bron van dichtbij te bekijken. De kleuren zijn dichtbij minder fel als vanaf het uitkijkpunt vanaf de berg.
In het gebied zijn boardwalks  aangelegd zodat je dichtbij de verschillende bronnen en geisers in dit gebied kunt bekijken.

Ligging Fairy Falls Train Parking Lot: 6,6 km vanaf Black Sand Basin Trail
Ligging Grand Prismatic Spring Parking Lot: 2.7 km vanaf Fairy Falls Train Parking Lot

 

Grand Prismatic Spring


11. Lower Geyser Basin

De vele thermische activiteiten die te vinden zijn in het Lower Geyser Basin van Yellowstone liggen verspreid over een gebied van 8 bij ruim 2 km. Dwars door het gebied loopt de Firehole River.  Het grootste deel van het gebied ligt op een open vlakte met daaromheen heuvels. Er zijn hier verschillende clusters van thermische activiteiten te vinden, zowel op de vlakte als in de heuvels.

In dit gebied is een Scenic Drive die je met je auto of camper kunt volgen. Deze heet de Firehole Lake Drive en je vind die aan je rechterhand rijdende over de Grand Loop Road. Sla deze zijweg in om vlak langs geisers en bronnen te rijden. Je kunt regelmatig stoppen op de langs de weg aangelegde parkeerplaatsen. 

Een andere populaire plek in dit gebied is de 1 km lange Fountain Paint Pot Trail. Je komt langs een aantal spectaculaire thermische activiteiten. Eén daarvan is de Fountain Geyser. Als deze niet uitbarst dan ziet het landschap er nogal kaal uit, maar komt die tot uitbarsting dan is dit een bijzonder imposante gebeurtenis die wel tot een klein half uur aanhoud. De geiser heeft om de 8 tot 12 uur een uitbarsting.

De Fountain Paint Pot is een andere bijzondere bezienswaardigheid. Wat je hier ziet is afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar en de vroege zomer is de modder dun en koken de modderpotten. Tegen het einde van de zomer en herfst is er minder vocht en is de modder dikker, waardoor ongebruikelijke vormen en formaties ontstaan. De modderpotten hebben een bijzondere roze en grijze kleur.

Start Firehole Lake Drive (scenic drive): 3,8 km vanaf Grand Prismatic Spring Parking Lot
Ligging Fountain Paint Pots parking lot: Aan het einde van de scenic drive

 

Close up van een deel van de Fountain Paint Pots

The Clepsydra Geyser


12. Gibbon Falls

Dit is een leuke korte tussenstop. Loop vanaf de parkeerplaats naar het uitkijkpunt voor een prachtig zicht op de Gibbon Falls. Deze waterval valt 24 meter naar beneden over verschillende terrassen. 

Ligging:  21 km vanaf de Fountain Paint Pots parking lot 

 

Gibbon Falls


13. Norris Geyser Basin

Norris Geyser Basin geldt als het heetste en meest veranderlijke thermische gebied van Yellowstone National Park, waardoor het een van de meest extreme omgevingen op aarde is. Veel van de thermische activiteiten hebben een temperatuur die dicht tegen het kookpunt aan liggen.  In dit gebied vind je de hoogste geiser ter wereld, de Steamboat Geyser. Een uitbarsting van de geiser is niet te voorspellen maar wanneer deze uitbarst dan kan hij een hoogte bereiken van wel meer dan honderd meter.

Omdat dit een thermisch zeer actieve omgeving is, is het goed mogelijk dat  bij een volgend bezoek het landschap er geheel anders uitziet. Soms is dit tijdelijk maar er zijn vele voorbeelden waarbij het landschap voorgoed veranderd is.

Een ander kenmerk van dit gebied is de veelzijdigheid aan kleuren die je terugziet bij de thermische activiteiten.  Zo is hier veel zwavelhoudende grond, de kleur hiervan is geel tot fel geel. Ook is er ijzerhoudend grond, deze herken je aan de rood/oranje kleuren.  In en om de verschillende waterbronnen vind je vaak veel algen. Dit zorgt voor kleuren variërend van licht groen tot donker groen. Het gebied heeft daarnaast meer melkachtig blauwe gekleurde warmwaterbronnen dan andere geothermische plekken vanwege een hoge silicaconcentratie die is opgelost in het hete water.

Je kunt hier verschillende wandelingen maken over Boardwalks.
Blijf altijd op het pad! Het is echt gevaarlijk om hier vanaf te stappen.

Het in 1930 voltooide  Norris Geyser Basin Museum is zeker ook een bezoekje waard. Leer  meer over de geothermische activiteiten in het gebied in dit prachtige historisch pand. Je vindt het museum op zo'n 50 meter van de parkeerplaats.

Ligging:  14 km vanaf de Fountain Paint Pots parking lot 

 

Norris Geyser Basin -
photo door: Don Graham

 

Porcelain Springs in het
Norris Geyser Basin - photo door pedrik


14. Mammoth Hot Springs

Dit is de laatste stop op Grand Loop Road.

Mammoth Hot Springs ziet er uit alsof de binnenkant van een grot in de openlucht wordt getoond. Deze hydrothermische bezienswaardigheden zijn uniek in het park en zijn alleen te zien bij Mammoth Hot Springs.

Door extreem heet water onder de grond smelt het poreuze kalksteen dat in de grond zit. Het vloeibare mengsels wordt omhoog geduwd. Zodra het aan de oppervlakte verschijnt komt er kooldioxide vrij en wordt calciumcarbonaat afgezet, waardoor travertijn wordt gevormd.  Het krijtachtige witte mineraal wordt hard en zorgt voor een bijzonder fenomeen, het vormt zich tot travertijnterrassen. 

Liberty Cap is een van de populairste terrassen. Deze zijn ruim 12 meter hoog. Minerva Spring is een andere formatie die naast de grillige vormen ook uit verschillende kleuren bestaat. 

Door het gebied lopen verschillende wandelpaden. Ook kun je met je auto of camper de Upper Terrace Loop Drive volgen. Onderweg vind je verschillende plekken waar je even kunt stoppen en de buurt kunt verkennen.

Ligging:  21 km vanaf de Fountain Paint Pots parking lot 

 

Travertijnterrassen