Memphis

Deze stad aan de Mississippi River, in het meest westelijk deel van Tennessee, ademt muziek. Loop je door Beale Street dan hoor je de blues en rock 'n roll van alle kanten op je afkomen. Voor nog meer rock 'n roll ga je naar de rand van de stad. Daar ligt Graceland, het landgoed van Elvis. In de stad worden statige huizen afgewisseld door oude pakhuizen vol met graffiti. Het is een stad met contrast waar arm en rijk overduidelijk ieder een eigen leven leiden.

Vandaag:

MEMPHIS 7 dagen weersverwachting

De stad

De stad is vernoemd naar de stad Memphis in Egypte. Het ligt net als zijn naamgenoot aan een grote rivier, de Mississippi River. Deze rivier loopt langs de westzijde van de stad waarlangs een groot park ligt waar je goed kunt recreëren.

Memphis ligt op een plateau boven de rivier. Er zijn weinig tot geen hoogteverschillen waardoor de stad goed wandelend is te verkennen.

De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de bestrijding/het verleden van de slavernij. Je kunt hier nog verschillende monumenten en musea bezoeken die je vertellen over dit verleden. Memphis is ook de plaats waar Martin Luther King Jr. zijn dood vond.

Muziek speelde in het verleden en nog steeds een enorm grote rol. Memphis wordt ook wel eens de muziekstad van de wereld genoemd. Dat is niet gek als je beseft welke muzikanten hier zijn ‘geboren’ en hebben gewoond. Natuurlijk is Elvis Presley onlosmakend verbonden met de stad, maar ook Justin Timberlake, Aretha Franklin en B.B. King noemden Memphis thuis. Dit zijn maar een paar namen van de tientallen die een stempel hebben gedrukt op de stad.

Downtown bestaat voornamelijk uit oude gebouwen. Een belangrijke straat hier is Main Street met zijn grote volwassen bomen en de karakteristieke trolley tram. Veel van de oude warenhuizen en andere oude gebouwen zijn heringericht tot hippe eetgelegenheden waar net als elders in de stad veel muziek is te vinden. En dan is er nog het iconische Beale Street dat swingt van vroeg op de dag tot laat in de nacht.

Langs de rivier zie je grote luxe woningen. Dit tot schril contrast met de andere huizen in de buurt die er absoluut wat soberder uitzien. Dit geeft goed weer dat in de stad het verschil tussen rijk en arm prominent aanwezig is.

 

Main street met de trolley tram

Graceland 

Beale Street swingt ook op de dag

Een stukje geschiedenis

Geschiedenisboeken vertellen dat Hernando de Soto op 8 mei 1541 de rivier de Mississippi ergens rond de stad Memphis ontdekte. Niemand weet of dit ook echt de plek is waar Memphis nu gevestigd is. Een feit is dat Amerikaanse inheemse stammen al veel langer leefden in dit gebied en al veel langer gebruik maakten van de rivier. De Soto was wel de eerste Europese ontdekkingsreiziger die ergens in deze omgeving deze plek vond.

Tussen 1750 en 1820 was er veel onenigheid over de grond waarop Memphis staat. Destijds werd heel West-Tennessee over het algemeen als Chickasaw-territorium beschouwd, maar dat weerhield sommige Europeanen er niet van te beweren dat het land van hun was. In 1783 startte North Carolina met de verkoop van wat zij beweerde als zijnde "westers grondgebied". Deze verkoop ging over land dat zich uitstrekte vanaf North Carolina tot aan de Mississippi River. Een man genaamd John Rice kocht 5.000 acres (wat nu het centrum van Memphis is) voor 50 cent per acre.

Rice werd gedood bij een aanval door indianen. Zijn broer verkocht het land later aan Nashville-advocaat John Overton voor 10 cent per acre. Overton deed niets met het land tot 1818. Toen verwierf de Amerikaanse regering de officiële rechten van de Chickasaw Indian Nation op alles wat nu West Tennessee is.

Overton werkte vervolgens samen met James Winchester en Andrew Jackson om een ​​nieuwe stad langs de rivier de Mississippi te ontwikkelen. Ze stuurden landmeters om een ​​stad aan te leggen en noemden het Memphis, naar een stad in het oude Egypte.

Memphis werd in 1866 de provinciehoofdstad van Shelby County. Tot die tijd was Raleigh, in het midden van de provincie de hoofdstad van Shelby County.

De moord op Martin Luther King Jr. op 4 april 1968 is een van de belangrijkste gebeurtenissen die heeft plaatsgevonden in Memphis. Martin Luther King was in Memphis om steun te betuigen aan werkers van de vuilophaaldienst die een paar maanden eerder in staking waren gegaan. De staking begon in februari (vanaf dat moment werd er geen vuil meer opgehaald in de stad). Eind maart had dit en de reactie erop geleid tot rellen en de bezetting van de stad door 4.000 leden van de Nationale Garde.

In de nacht van 3 april hield King zijn beroemde toespraak in de Mason Temple, waarin hij voorspelde: " I may not get there with you, but I want you to know tonight that we as a people will get to the promised land." De volgende dag, terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel stond, werd King doodgeschoten. De moord op King leidde tot rellen in de hele Verenigde Staten.

Het Lorraine Motel, waar King werd vermoord, is nu het National Civil Rights Museum.

De sign van het motel waar Martin Luther King Jr. is vermoord.

foto van oude advertentie van Piggly Wiggly,
de eerste supermarktketen in het land - bron: genibee

De club van BB King in Beale Street

Memphis nu

Alhoewel het niet de veiligste stad is in Amerika, is het wel een geweldige stad om te bezoeken als je van muziek en overige cultuur houdt. Het heeft prachtige oude gebouwen die de stad een mooie maar ook gezellige uitstraling geeft, het is groen en je kunt er heerlijk eten. De barbecue gerechten zijn wereldberoemd.

Oude tradities worden in Memphis in ere gehouden. Dit zie je terug in The Peabody hotel. Daar leven eenden op het dak in een eigen verblijf. Dagelijks mogen ze met de lift naar de lobby om daar te zwemmen in de fontein. Aan het eind van de dag gaan ze via dezelfde lift weer naar het dakterras. Dit is al een traditie sinds 1940.

Graceland

Het landgoed van Elvis Presley ligt in het zuiden van de stad Memphis. Naast het huis van de King, vind je hier een groot terrein met verschillende musea, zijn vliegtuigen, verschillende winkels, een groot hotel en een RV campground.Elvis kocht in 1957 Graceland voor zo'n 100.000 dollar. Hij heeft hier gewoond tot aan zijn dood in 1977.
Een bezoek aan het huis start je aan de overkant van de straat, bij het entertainment center, Elvis Presley's Memphis. Daar is de hoofdingang van het complex en hier vind je ook de ticketoffice. Je wordt met een bus vervoert naar het huis. Waarschijnlijk om logistieke redenen maar het zou ook kunnen zijn dat het te maken heeft met de enorm drukke weg die je over moet steken om vanaf de ticketoffice het huis te bereiken.

Logistiek is alles heel goed geregeld. Ook al is het enorm druk, eenmaal binnen merk je daar niets meer van. Het huis bezoek je op eigen gelegenheid aan de hand van een audiotour. Deze kun je zelf afspelen op een voor jou gewenste snelheid. Wil je dus even wat langer blijven staan, geen probleem.

De bovenverdieping van het huis is afgesloten voor publiek. Niemand mag dit deel bezoeken behalve de directe familieleden zoals Priscilla en Lisa Marie Presley.

Het huis is na de dood van Elvis heringericht zoals het was ten tijde dat hij het huis betrok en Elvis hier woonde met Priscilla Presley. Toen Elvis overleed was het huis ingericht met rode meubels die te zien zijn in het museum bij het huis.

Nadat je door het huis bent gelopen vervolgt de tour zich buiten. Via een overdekt pad wordt je geleidt naar het kantoor van Vernon, de vader van Elvis. Aansluitend zie je hier een entertainment ruimte met fitness toestellen en flipper automaten, een squash ruimte en, via een pad buiten, een museum met allerlei persoonlijke spullen van Elvis en de familie.
Hierna loop je naar buiten richting de Meditation Garden waar de graven zijn te zien van Elvis en zijn familie. Net voor je hier aankomt zie je de weide met de paarden afgezet door mooie geschilderde witte hekken. Elvis was dol op paardrijden.

 

De zitkamer van Graceland met achterin Elvis's piano

Het graf van Elvis

De Jungleroom van Graceland met de gitaar van de King op de stoel

Bezienswaardigheden 

Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Zie kaart onderaan de pagina voor de ligging van de bezienswaardigheden. Klik op een icoontje voor meer informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheid.

Historische Sites

 • Sun Studio
 • Graceland Mansion
 • Victorian Village
 • Lorraine Motel

Musea Klassieke en Moderne Kunst

 • Dixon Gallery & Gardens
 • Memphis Brooks Museum of Art

Interessante plek

 • The Peabody Memphis
 • Murals in downtown Memphis
 • Elmwood Cemetery

Musea met een thema

 • Slave Haven Underground Railroad Museum
 • Stax Museum of American Soul Music
 • Memphis Railroad & Trolley Museum
 • Rock 'n' Soul Museum
 • W C Handy House Museum
 • Metal Museum
 • Pink Palace Museum and Planetarium
 • Mississippi River Museum
 • Fire Museum of Memphis
 • The Cotton Museum at the Memphis Cotton Exchange
 • National Civil Rights Museum
 • Elvis Presley's Memphis

Parken en Zoo's

 • Mud Island Park
 • Big River Parks
 • Memphis Botanic Garden
 • Memphis Zoo
 • Shelby Farms Park
 • Lichterman Nature Center

Vermaak

 • Beale Street Entertainment District


Handige links