Bijzondere gebouwen

Of je nu een oud gebouw wilt zien die je meer verteld over de geschiedenis van deze streek of dat je iets ludieks wilt zien als een majestueuze villa, het kan. Langs de route kom je er verschillende tegen.  Maar er zijn ook bizarre bouwsels  waar je verbaast over kunt zijn hoe ze bestaan of gebouwd zijn. Wie van vuurtorens houdt, komt ook ruimschoots aan zijn trekken. Vele kun je zelfs van binnen bekijken.

Musea en bijzondere gebouwen

 

Mystery Spot in de buurt van Santa Cruz

Deze plek brengt je volledig in de war. Alles wat je ooit geleerd hebt over zwaartekracht en natuurkunde brengt je hier aan het twijfelen of het wel allemaal klopt. Wat je hier bijvoorbeeld kunt ervaren:

  • Twee personen van verschillende lengte worden naast elkaar gezet. Persoon A is duidelijk de grootste. Daarna verwisselen de personen van locatie en is persoon B plots duidelijk groter.
  • Een biljartbal wordt op een boekenplank gelegd die schuin afloopt. Tegen verwachting in rolt de bal niet naar het laagste punt, maar wel naar het hoogste.
  • Men kan tegen muren oplopen zonder te vallen
  • Personen die voor een rechte deur staan, hangen schuin achterover. De hoek is zo groot dat men in principe moet vallen, maar toch is men in staat om te blijven staan.
  • Wanneer men zich optrekt aan een balk, komt het lichaam plots diagonaal te hangen terwijl het eigenlijk verticaal moet zijn.

Let op: Het komt regelmatig voor dat mensen misselijk worden tijdens een bezoek aan deze plek.
Klik hier voor de website
Klik hier voor de ligging

 

Bixbie Bridge

Komend vanuit het noorden kom je halverwege tussen Carmel-by-the-Sea en Big Sur deze iconische brug tegen. Op en rond de brug heb je spectaculair uitzicht op de omgeving.
Klik hier voor de locatie

 

La Purisima Mission State Park

Deze zendingspost toont het leven van missionarissen en overige bewoners (veelal Chumash - indianen- en immigranten met Spaanse achtergrond) uit dit gebied uit de 18de en 19de eeuw. Leer meer over de Mission en de geschiedenis hiervan door het volgen van een self-guided rondleiding.
Klik hier voor de website
Klik hier voor de locatie

 

Nitt Witt Ridge

Dit bijzarre huis is gebouwd door een voormalig kunstenaar. Hij heeft alle mogelijke materialen die hij her en der vond verwerkt in het huis. Hij heeft gaandeweg steeds meer verdiepingen en terrassen aangebracht die hij 'versierde' met allerhande curiosa. Het huis is in privé bezit maar kun je bezoeken. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. 
Klik hier voor meer informatie
Klik hier voor de ligging

 

Hearst Castle

William Randolph Hearst, de invloedrijke krantenmagnaat uit de vorige eeuw, erfde ooit dit stuk grond van zijn ouders. In 1919 begon hij hier aan de bouw van Hearst Castle, wat een weelderig paleis moest worden. Sinds de vakanties uit zijn jeugd en zijn huwelijksreis door Europa had hij ervan gedroomd een huis te bouwen waarin alle kastelen en paleizen in alle stijlen werden weerspiegeld. Bijna dertig jaar lang werkte hij samen met architect Julia Morgan om deze fantasie te verwezenlijken. Toen Hearst vanwege zijn fragiele gezondheid de afgelegen locatie moest verlaten, was het landgoed nog niet voltooid. Hij heeft het uiteindelijke resutlaat van het 165 kamers tellende huis en de tuinen, terrassen, zwembaden en looppaden, allemaal gebouwd volgens de specificaties van Hearst, niet gezien. Het huis kent een legendarische kunstcollectie. Vanaf de veranda en de zwembaden heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de Grote Oceaan.
Parkeer je auto bij het bezoekerscentrum onderaan de berg, vandaar rijdt een bus die je naar Hearst Castle brengt.
Klik hier voor de website
Klik hier voor de locatie

 

Big Sur Lighthouse  

Bixbie Bridge

Morro Bay Skateboard Museum

Van het allereerste begin in 1930 tot nu, alles wat je altijd al heb willen weten over skateboards kun je hier zien. Er zijn vele verschillende skateboards te zien. Je krijgt uitleg over de techniek en de verschillende vormen.
Klik hier voor de website
Klik hier voor de locatie

 

Adamson House and Malibu Lagoon Museum

The Adamson House en het museum geeft een kijkje in het leven van de vorige eeuw. De stijl en architectuur is typisch van toen. De inrichting is in zeer uitstekende staat waardoor je je echt waant in het begin van de vorige eeuw. Omdat veel Spaanse en Moorse elementen zijn toegepast is het een kleurrijk huis om te zien met veel mozaïk en bijzonder houtsnijwerk. De ligging is ook bijzonder, aan een bekende surfbeach met prachtig uitzicht. 
Klik hier voor de website
Klik hier voor de ligging

 

The Getty Villa

Halverwege de vorige eeuw kocht J. Paul Getty een stuk grond waar hij een villa liet bouwen om zijn grote verzameling oude Griekse en Romeinse kunst, Franse meubelen en Europese Meesters uit te stallen. De villa is gebaseerd op de grondplannen van Villa dei Papiri uit Italië en heeft hierdoor een sterk Romeinse uitstraling. Sinds 1974 is de villa open voor het publiek. Het museum is dagelijks, met uitzondering van dinsdag, te bezoeken. 
Klik hier voor de website 
Klik hier voor de ligging

 


Vuurtorens

 

Point Pinos Lighthouse

De oudste nog functionerende vuurtoren van de westkust in de VS. Dagelijks, m.u.v. disndag en woensdag, geopend in de middaguren.
Klik hier voor de website
Klik hier voor de ligging

 

Point Sur State Historic Park & Lighthouse

Op een schierieland gelegen verzameling van historische gebouwen waaronder een vuurtoren. In het weekend en op de woensdag worden speciale rondleidingen verzorgd van ongeveer 3 uur. Let op: het te overbruggen hoogteverschil tijdens de rondleiding is ongeveer 110 meter waarbij 2 maal een trap (de langste heeft 61 treden). 
Klik hier voor de website
Klik hier voor de locatie

 

Piedras Blancas Light Station

Een vormalige vuurtoren en bijgebouwen die qua setting in een prachtige omgeving liggen. Het is mogelijk een rondleiding te volgen op de dinsdag-, donderdag- en zaterdagmorgen.
Klik hier voor de website
Klik hier voor de ligging

 

Point San Luis Lighthouse

Deze vuurtoren en bijgebouwen stamt uit 1890 en is nog steeds in functie. Op de woensdagen en zaterdagen worden speciale rondleidingen georganiseerd. Je kunt onder leiding van een gids de vuurtoren bezoeken of door middel van de speciale trolley (ouderwetse tram). Ook worden hier soms speciale diners georganiseerd zoals murder mystery diners. Check the site of deze er zijn en wanneer.
Klik hier voor de website
Klik hier voor de locatie