Miami

Zon, zee, strand en heerlijke temperaturen, Miami, de stad in het zuiden van Florida. Het swingt, het beweegt en is hip. Lekker luieren of sporten op het strand, eten in de lekkerste restaurantjes, een beetje cultuur snuiven in de wijken, mooie Art Deco gebouwen bewonderen, winkelen tot je er bij neer valt of tot diep in de nacht je laten meeslepen in een van de vele nachtclubs. Voor wie van musea houdt, Miami heeft een grote selectie musea waar je kunst maar ook vele andere dingen kunt bewonderen. 

Vandaag:

MIAMI 7 dagen weersverwachting

De stad

Miami ligt aan de Atlantische Oceaan. Naast dat een groot deel van de stad op het vaste land ligt, zijn er ook een aantal wijken die op een eiland liggen. Deze zijn allemaal verbonden met het vaste land met grote bruggen. Er zijn geen hoogte verschillen.  De enige heuvels die je hier vindt zijn een paar duinen. Ook in de omliggende omgeving zijn geen heuvels of bergen te vinden.

In Downtown en de wijken langs de kust zie je voornamelijk hoogbouw. In de overige gebieden verandert dit naar laagbouw. Het achterland is vooral drassig grasland. De stad ligt tegen het Everglades Nationale Park aan. 

Miami staat bekend om zijn Art Deco district. Deze vind je op het schiereiland Miami Beach. Een bekende boulevard hier is Ocean Drive, een stukje weg dat langs het strand loopt en waar dure hotels,restaurants en nachtclubs zijn te vinden. Het leeft hier dag en nacht. In tegenstelling tot de rest van Florida, zie je in dit deel van Miami mensen veel jonge mensen flaneren.

Veel inwoners van Miami hebben een Latijns Amerikaanse achtergrond. Die invloeden zie je terug in de stad. Wees niet verbaast als men alleen Spaans spreekt.  Spaans is voor velen de eerste taal en omdat deze Spaanstalige samen in een wijk wonen komt het voor dat het ze gewoonweg nooit of nauwelijks in aanraking komen met het Engels.

 

Skyline van Miami

Miami Beach met een kenmerkende Baywatch Tower

Prachtige Art Deco gebouwen in Miami Beach

Een stukje geschiedenis

De stad Miami werd in 1896 gesticht. Van een paar duizend inwoners aan het einde van de 19de eeuw groeide stad al snel uit tot een stad met meer dan 60.000 inwoners midden jaren twintig van de 20ste eeuw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel militairen opgeleid in Florida. Veel van deze militairen besloten na de oorlog zich definitief te vestigen in Miami. De stad telde als gevolg hiervan al gauw een half miljoen inwoners in de jaren 50.

In de jaren vijftig tot zeventig zijn veel Cubanen naar Miami getrokken. Speciale wetten hebben er voor gezorgd dat veel van de immigranten, legaal of niet, konden blijven. In 1980 trokken nog zo’n 125.000 Cubanen naar Miami. Deze ontvluchtte Cuba in eerste instantie vanwege de economische crisis. Ondanks dat de komst van de grote hoeveelheid aan immigranten voor problemen zorgden in Amerika zijn maar weinigen het land uitgezet.

In de jaren tachtig werd Miami een van de grootste overslagpunten van cocaïne uit Zuid-Amerika. De geneesmiddelenindustrie begon ook te floreren in de stad. Het geld dat werd verdient in de drugshandel en farmaceutische industrie zorgden dat er luxe autodealers, vijfsterrenhotels, appartementencomplexen, chique nachtclubs, grote commerciële ontwikkelingen en andere tekenen van welvaart ontstonden. Dit bracht echter ook een periode van gewelddadige misdaad die tot het begin van de jaren negentig aanhield.

Het begin van de 21ste eeuw stond in het teken van de bouw van grote en hoge appartementen complexen. Het moest groter en hoger. Dit heeft ertoe geleid dat Miami nu wordt beschouwd als de stad met een van de grootste skylines in de Verenigde Staten.

 

Miami nu

Miami is een moderne stad met veel Latijns Amerikaanse invloeden. Er zijn een aantal oude gebouwen te vinden die een uitgebreide historie vertellen maar de meeste gebouwen zijn aan het eind van de vorige eeuw en begin deze eeuw gebouwd. En dit gaat nog steeds door. Waar je kijkt, overal zie je hijskranen en bouwactiviteiten.

De stad kent wijken met een heel eigen karakter. Om er een paar te noemen:
Zo is er het mooie Coral Cables met zijn prachtige villa's en met bomen omlijste wegen. Het artistieke Wynwood is een wijk die van grote armoede door een geïnitieerd kunstproject omgetoverd is tot een zeer populaire wijk waar je de mooiste muurschilderingen en gezellige eethuisjes vindt. En dan is er natuurlijk ook Miami Beach met zijn prachtige Art Deco gebouwen en mooie boulevard. Voor een wijk waar de invloed vooral Cubaans is ga je naar Little Havana. Hier vind je ook de vele sigarenmakers die je live aan het werk kunt zien.

De stad heeft vele, zeer grote, winkelcentra, van Outlet tot reguliere winkels. 

Het verkeer in de stad is erg druk.  De grote wegen staan bekend om de vele files. Rond spitsuur is het niet ongewoon om lange tijd vast te staan of stapvoets te moeten rijden. 

 

De wijk Wynwood, met de Wynwood Walls

De wijken zijn verbonden met grote bruggen

"'Design' Parkeergarage in het Design District

Musea

De stad kent vele musea. Er zijn een aantal zeer toonaangevende kunstmusea te vinden maar ook veel andere musea met een speciaal thema. 

Stranden

Langs de oostzijde van Miami zijn mooie witte zandstranden te vinden. Je kunt hier bijna overal strandbedden en parasols huren. Deze zijn redelijk prijzig. Op Key Biscayne zijn een tweetal parken te vinden waar de stranden iets smaller zijn maar waar het iets voordeliger is om een bed en parasol te huren. 

Natuur

De stad wordt omringd door natuur. Landinwaarts vind je het Everglades National Parks. Net ten zuiden van de stad ligt Biscayne National Park

Bezienswaardigheden 

Op de kaart hieronder vind je de meest toonaangevende bezienswaardigheden van de stad. Klik op een icoontje voor meer informatie. Indien de bezienswaardigheid een eigen website heeft dan vind je hier ook de link naar de betreffende site. 

 

Uitleg iconen:


Handige links

 

Tags - kijk voor ligging op de kaart:

beach, Bal Harbour, Bill Baggs Cape Florida State Park, Crandon Park, Haulover Park, Hobie Island Beach Park, Miami Beach, North Shore Open Space, Oleta River State Park, Sunny Isles Beach, Surfside Beach, Virginia Key Beach Park, The Barnacle Historic, Charles Deering Estate, The Ancient Spanish Monastry, Villa Vicaya, Wynwood Walls, Holocaust Memorial, Cauley Square Historic Village, Marlins Park, Jungle, Island, Versailles Restaurant Cuban Cuisine, Venetian Pool, Zoo Miamii, Miami Seaquarium, Botanical Garden, Monkey Island, Everglades Alligator Farm, Fairchild Tropical Botanic Garden, MDC, Art and Design, Perez Art, Museum, Institute of contemporary  art, The Bass, Rubell Museum, Lowe Art, Art deco, Doral Castle, Wolfonian, FIU, World erotic , HistoryMiami, Phillip and Patricia Frost, Haitian Heritage, Cubaocho, American Museum of the Cuban Diaspora, Historic Black Police Precinct Courthouse and Museum, Jewish, Gold Coast Railroad, Miami Military, Lincoln Road Mall, Dophin Mall, Sawgrass Mills Mall, Cocowalk, Miracle Mile, Merrick Park, The Falls, Aventura, Dadeland, Design District, Wynwood, Little Havana, Coral Gables, Coconut Grove, Miami Beach, Downtown