Flagstaff

Flagstaff  ligt op zo’n 2135 meter hoogte. Door de bergen in de omgeving  is het een populaire wintersport plaats.  Het ligt op iets meer dan een uur rijden van Grand Canyon NP. In de nabije omgeving zijn nog meer nationale parken en monumenten te vinden. Hierdoor is het een stad die in elk jaargetijde interessant is te bezoeken. 
Midden door de stad loopt Route 66 met de zo kenmerkende diners. Flagstaff kent ook een aantal musea en attracties die gewijd zijn aan Flagstaff's Indiaanse cultuur en oude westerse erfenis.
Leuk te weten...  Wist je dat hier de (voormalige) planeet Pluto is ontdekt?

Bezienswaardigheden

Flagstaff Visitor Centre 

Het bezoekerscentrum van Flagstaff is waar je reisinformatie, gratis gidsen, kaarten en brochures kunt krijgen. De cadeauwinkel heeft een groot aantal Flagstaff-souvenirs te koop. Op het parkeerterrein is een groot Route 66 sign geschilderd op de straat. Leuk voor een selfie. 
Klik hier voor de ligging

 

Historic Downtown

Flagstaff kent een rijke geschiedenis. Route 66 loopt midden door het centrum. Hier kun je nog veel gebouwen zien die in de hoogtij dagen van Route 66 zijn neergezet. Ook zijn er nog veel van de typische signs te zien die zo horen bij Route 66. Om de stad optimaal te verkennen kun  je dit het beste lopend doen. 
Klik hier voor een aantal leuke wandelroutes door de stad.

 

Lowell observatory  

In 1930 werd in het Lowell Observatory de (intussen voormalige) planeet Pluto ontdekt. Nog steeds is dit planetarium geheel toegewijd aan astronomisch onderzoek. Je kunt een bezoek brengen aan het planetarium en via  multimedia shows en interactieve tentoonstellingen meer leren over de  wondere wereld van ons universum. Bij het Steele Visitor Center kun je je aanmelden voor een rondleiding. 
Klik hier voor meer informatie.

 

Mother Myth of Route 66

In flagstaff zijn verschillende indrukwekkende murals te vinden maar deze springt er wel uit. Zeker omdat het 't verhaal verteld van Route 66. Voor de oplettende kijker, het verhaal wordt weergegeven van rechts naar links. In de mural zitten ontelbare kleine details. Je vindt de mural aan East Phoenix Street, direct aan de achterzijde(zuidzijde) van Lumberyard Brewery op 5 South San Francisco Street.  

Western Hill Motel neon sign 

Geen grootse bezienswaardigheid, maar leuk als je toch langs rijdt. Deze typische Route 66 neon sign is het beste te zien in de avonduren. Stop even op de parkeerplaats bij het motel en kijk naar de voeten van de paarden die de wagen trekken, die bewegen. 
Klik hier voor de ligging.

 

Dog House 

Wie de song kent van de Eagles "Take it easy" , is waarschijnlijk ook bekend met de volgende tekst: ​ 

Well, I’m a standing on a corner in Winslow, Arizona,
Such a fine sight to see
It’s a girl, my Lord, in a flatbed Ford
Slowin’ down to take a look at me 

De inspiratie voor deze tekst komt van deze plek, Dog House, wat vroeger Der Wienerschnitzel heette. Alhoewel de tekst aangeeft dat dit allemaal in Winslow afspeelt, is volgens de mensen in Flagstaff het tegendeel waar. Het gebouw is nog steeds hetzelfde als toen Jackson Brown,  de tekstschrijver van dit lied, deze plek bezocht. Het is niet moeilijk voor te stellen dat hier een truck door de Drive-through rijdt met een mooi meisje achter het stuur. ​
Klik hier voor de ligging

Riordan Mansion State Historic Park

Riordan Mansion is een van de beste voorbeelden van architectuur in Amerika. Riordan Mansion is ontworpen door de architect van het indrukwekkende El Tovar Hotel in de Grand Canyon, Charles Whittlesey. De mansion werd gebouwd in 1904 voorzien van sanitair binnenshuis, warm en koud stromend water, centrale verwarming en elektrische verlichting, alles volgens de modernste technologie van die tijd.
Timothy en Michael Riordan waren prominente pionier Flagstaff-ondernemers die een succesvol houtkapbedrijf hadden opgebouwd, de Arizona Lumber and Timber Company. Tim en Mike trouwden met de zussen van Metz, Caroline en Elizabeth. De vrouwen waren neven van de gebroeders Babbitt, een andere invloedrijke familie Flagstaff. De twee hechte families bouwden een groot herenhuis bestaande uit twee afzonderlijke huizen verbonden door een gemeenschappelijke ruimte die bekend staat als de biljartkamer. 
Klik hier voor de ligging
Klik hier voor meer informatie.

 

Museum of Northern Arizona 

Dit museum heeft naast een vast collectie regelmatig wisselende tentoonstellingen. De focus ligt op de geschiedenis van dit deel van Arizona in de breedst mogelijke zin, van archeologie, tot hedendaagse kunst. Een van de permanente exhibities is 'Native Peoples of the Colorado Plateau', een tentoonstelling over de verschillende indianen stammen die in deze buurt wonen of gewoond hebben. 
Klik hiervoor de ligging

Bijzondere natuur net buiten de stad

Je hoeft niet ver te rijden om de wonderen van moeder natuur te zien als je in Flagstaff verblijft.
Hieronder de parken die je vanuit hier kunt bezoeken, in volgorde van afstand:

 1. The Coconino National Forest – Flagstaff ligt midden in dit natuur gebied . 
  klik hier voor meer info
 2. Walnut Canyon National Monument - Ongeveer 15 km ten oosten van de stad. 
  klik hier voor meer info
 3. Sunset Crater Volcano – 35 Kilometer ten noorden van de stad. 
  klik hier voor meer info
 4. San Francisco Peaks – o.a. Wintersport gebied half uur tot uur ten noorden van de stad. 
  klik hier voor meer info
 5. Oak Creek Canyon - Ongeveer 46 km ten zuiden van de stad. 
  klik hier voor meer info
 6. Barringercrater - Ongeveer 55 km ten oosten van de stad
  Klik hier voor meer info 
 7. Wupatki National Monument – 62 Km ten noorden van de stad. 
  klik hier voor meer info
 8. Grand Canyon National Park – 130 Km ten noorden van de stad. 
  klik hier voor meer info