Scotts Bluff National Monument

Ergens in de middle of nowhere in de staat Nebraska ligt dit bijzonder monument. Als je vanaf het noorden naar Denver rijdt, of vice versa, dan is dit een leuke tussenstop. De wegen door het landschap in deze omgeving zijn redelijk saai. Het land is vlak met uitgestrekte velden. Na een paar uur is het leuk om iets meer te zien dan een oneindige horizon.  Deze horizon verandert als je het plaatsje Gering nadert. Daar zie je een aantal bijzonder gevormde rotsformaties, Scotts Bluff genaamd. Hier kun je niet alleen van het landschap genieten maar ook kennismaken met een stukje markante geschiedenis van de VS.

Over Scotts Bluff

Historie

Scotts Bluff is een formatie van een aantal opvallende rotsformaties. Het werd door kolonisten als oriëntatiepunt gebruikt. Tot de aanleg van de Transcontinental Railroad in 1869 werden de wegen rondom Scotts Bluff door vele reizigers gebruikt. Zowel degenen die de noordelijk gelegen Mormon Trail volgden als degenen die de zuidelijk gelegen Oregon Trail volgden. De duizenden huifkarren van de reizigers lieten duidelijke sporen achter op de verschillende trails. Na de aanleg van de spoorlijn werd er aanzienlijk minder gebruik gemaakt van de wegen rondom Scotts Bluff. De trein was een veel comfortabelere, snellere en veiligere manier om te reizen. Lees meer over de reizigers in het document Road Through Scotts Bluff.

Geologie

De steile rotswanden bestaan uit een formatie van zandsteen, siltsteen, vulkanische as en kalksteen met daaroverheen een kapsteen, of 'deksel', van harde kalksteen die ervoor zorgt dat het niet erodeert. Vanaf de noordzijde van de bluff heb je goed zicht op de ononderbroken geologische lagen die een tijdsperiode beslaan van 33 - 22 miljoen jaar geleden tot nu. 

De naam

De plek kreeg zijn naam nadat Hiram Scott, een bonthandelaar, op zijn reis richting St. Louis, nabij de rots overleed. Hij was nog maar 23 jaar oud en maakte deel uit van een grotere groep handelaren. Scott was ziek geworden en werd ervaren als ballast door zijn medereizigers. Die zagen op hun pad gevaar van een andere groep reizigers. Om zichzelf te redden lieten ze Scott achter.  De resten van Scott werden pas een jaar later ontdekt op een plek een kleine honderd kilometer van waar hij door zijn reisgenoten was achtergelaten. Als eerbetoon aan deze jonge man kreeg de bluff zijn naam.

Het weer

Met name in de maanden januari en juli/augustus is de wind hier enorm sterk, zo rond de 40 mph, oftewel windkracht 8. De overige maanden is de gemiddelde winkracht ongeveer tussen de 3 en 4 beaufort. De rustigste maand is juni. Dan is de windkracht meestal niet meer dan windkracht 2. Regen valt het meest in de maand mei met ongeveer een max van 8 dagen in die maand. De overige maanden zijn relatief droog met maar een paar dagen regen per maand.
De temperatuur is in de winter tussen de 0 en -4 graden met regelmatig sneeuwval. In de zomer wordt het hier aangenaam warm met een gemiddelde van 24 graden.

De vijf verschillende rotsen van Scotts Bluff

Scotts Bluff bestaat uit een formatie van 5 verschillende opmerkelijke rotsformaties. Ze behoren tot de grootste alleenstaande landmassa in Nebraska. De rotsen lopen parallel aan de The North Platte River. Elke rots heeft zijn eigen kenmerk.

Dome Rock - 1339 meter boven zeeniveau

De rots heeft zijn naam gekregen omdat het qua vorm veel weg heeft van de koepel het State Capitol Building in Washington. Zie je de rots op een afstand dan lijkt het meer op een graansilo.


Crown Rock - 1388 meter boven zeeniveau

De naam van de rots refereert aan de top van de rots die iets weg heeft van een kroon.


Sentinel Rock - 1338 meter boven zeeniveau

Deze zuidelijk gelegen rots werd gebruikt als uitkijkpost. De bult op de rots is een prachtige plek om de weidse omgeving in de gaten te houden. Sentinel vertaald in het Nederlands betekent schildwacht. 


Eagle Rock - 1366 meter boven zeeniveau

Eagle Rock vormt de noordkant van Mitchell Pass waar duizenden emigranten met hun huifkarren door reden en Pony Express-rijders galoppeerden om post te bezorgen.

Saddle Rock - 1420 meter boven zeeniveau

De twee uitstulpende rotsen op de top van de rots vormen de suggestie van een zadel, vandaar de naam Saddle Rock. Hier loop de Saddle Rock Trail die start bij het Visitor Center.


Wat kun je doen in het park? 

Rij de Summit Road

Een 2.5 km lange weg voert je naar de top van Scotts Bluff. De weg is smal en bochtig. Het is de enige verharde weg in Nebraska met tunnels.
Je kunt zelf rijden met je auto of je kunt de parkshuttle pakken. Met een RV of elke auto met aanhanger en/of langer dan 25 foot is het verboden om deze weg te volgen. 
Onderweg heb je schitterend uitzicht op de omgeving. Eenmaal boven kun je een aantal korte trails volgen. Eén voor één trails die prachtig zicht geven op het omliggend landschap.

Bezoek het Visitor Center

Het Scotts Bluff National Monument Visitor Centre is een nationaal historisch gebouw. Het gebouw is in fases in fases gebouwd. De eerste steen werd in 1935 gelegd en de laatste grote toevoeging werd voltooid in 2020.
Het Visitor Centre bestaat uit drie tentoonstellingsruimten, de History Room, de William Henry Jackson Room en de Landmark Room. In het Centre kun je de grootste verzameling schetsen, schilderijen en foto’s zien van William Henry Jackson zien. Deze vooraanstaande artiest (1843-1943) heeft er onder ander voor gezorgd dat Yellowstone tot eerste Nationale Park werd benoemd.


Wandelen en fietsen

Er zijn 5 wandelroutes en een fietsroute in het park. Op de plattegrond staan de routes aangegeven.

De wandelingen zijn relatief kort. M.u.v. de Saddle Rock Trail zijn de wandelingen redelijk makkelijk met weinig hoogte verschil. De Saddle Rock Trail kent een hoogte verschil van meter waarvoor je enige conditie moet hebben om de klim te voltooien. The North en South Overlook Trails starten bovenaan de summit. Om deze te volgen moet je met de auto of bus eerst naar de top rijden. Voor de sportievelingen en mensen met een goede conditie is het ook mogelijk om naar de summit te klimmen via de Saddle Rock Trail.

  

  • The North Overlook Trail - 800 meter over asfalt (Heen en terug 1,6 km)

  • The South overlook Trail - 650 meter over asfalt ( Heen en terug 1,3 km)

  • Saddle Rock Trail - 2,6 km over asfalt (Heen en terug 5,2 km)

  • Prairie View Trail - 1,9 km over asfalt (Heen en terug 3,8 km)
    Deze route is ook te maken met een fiets.

  • Oregon Trail Pathway - 800 meter over asfalt en gravel (Heen en terug 1.6km)
    Op deze route zie je replica's van huifkarren gebruikt door de reizigers over deze route. De gravel secties van deze route markeren de originele weg die de reizigers aflegden.