Olympic National Park

Olympic National Park ligt in het meest noordwestelijke deel van de staat Washington, op korte afstand van de stad Seattle. Het is een van de grotere nationale parken van Amerika. Olympic National Park onderscheidt zich van de andere Amerikaanse nationale parken door de enorme variatie. Je vindt er bergen, ruige kust, regenwouden, rivieren en meren, Het park kent een enorme diversiteit aan planten en dieren. Dankzij deze unieke (bio)diversiteit is het park zowel een internationaal biosfeerreservaat als een UNESCO-werelderfgoed.

Biosfeerreservaat

Een biosfeerreservaat is een natuurgebied waarbinnen het ecosysteem beschermd wordt. Volgens de website van Unesco worden deze gebieden onder meer beoordeeld op vlakken als natuurbehoud, betrokkenheid van de gemeenschap en integratie van culturele en biologische diversiteit.

Het Park

Samen met een aantal State Parks en het Olympic National Forest  ligt Olympic National Park midden op het schiereiland Olympic Peninsula in de staat Washington. Het park bestaat uit een lange kuststrook en, meer naar het midden gelegen, een regenwoud en alpengebied.

Het park ligt ongeveer twee uur rijden van Seattle. De afstand is een beetje afhankelijk van welk deel je bezoekt.

Het park is 4046 km² groot. Als je nagaat dat de provincie Utrecht 1560 km² groot is dan begrijp je dat het een heel groot park is. Een dagje bezoeken is leuk maar je ziet dan maar een heel klein deel. Zeker als je beseft dat het park een grote diversiteit aan natuur bevat. Wil je een goede indruk krijgen van het park en optimaal genieten van alle elementen die dit park te bieden heeft dan heb je zeker een aantal dagen nodig. 

Naast dat het een verscheidenheid heeft aan vegetatie is hier ook een zeer grote verscheidenheid aan wildlife te vinden, van vogels tot slakken, van beren tot walvissen. Er woont hier ook een dier dat nergens anders ter wereld leeft, de Olympic marmot. De Olympic marmot is een knaagdier ter grootte van een huiskat met een lange, borstelige staart. Volwassenen kunnen 8 kilo of meer wegen voordat ze in september of begin oktober in winterslaap gaan. Ze zijn vaak bruinachtig van kleur, maar kunnen geel of geelbruin gekleurd zijn als ze in de lente uit de winterslaap komen, en bijna zwart in de herfst.

Het klimaat

In de zomer ligt de temperatuur rond de 20°C. In de maanden juli tot en met september is het ook vaak zonnig weer.  In de herfst wordt het koeler en valt er ook aanzienlijk meer regen. Mist komt dan vaak voor. In de winter zijn de temperaturen gematigd op de lagere vlaktes. In de bergen wordt het erg koud met veel sneeuwval.

Op dagen dat de weersverwachtingen mooi weer voorspellen is het goed om altijd iets van regenkleding mee te nemen. Het is namelijk niet ongewoon dat het weer zomaar omslaat.

Toegang tot het park

Je kunt het park op verschillende manieren bereiken, over de weg of over water

Met de auto over de weg

Via Olympia, Aberdeen of Tacoma volg je de weg naar het noorden. Je zult daarna uitkomen op Highway 101. Deze weg loopt in het lus vanuit het oosten, naar het noorden en verder naar het westen van het park. Het is de toegangsweg naar alle delen van het park.

Met de auto en de veerboot

Er zijn verschillende veerdiensten beschikbaar die je via Puget Sound toegang geven tot het Olympisch schiereiland. Zodra je aankomt op het schiereiland volg je de borden richting Port Angeles. Kort daarvoor zul je al over Highway 101 rijden die toegang geeft tot het park.

Vanuit Port Angeles gaat ook een veerboot naar Vancouver eiland (Canada). Je kunt dus vrij makkelijk deze twee gebieden combineren.

 

Highway 101 Loop

De adembenemende Highway 101 Loop is meer dan 480 km lang.  De weg wordt gezien als één lange scenic route. Je rijdt langs leuke kustplaatsjes, plekken om een mooie boswandelingen te maken, je ziet hoge bergtoppen en heldere meren en ruige oceaanstranden. Onderweg kom je verschillende afslagen tegen die je naar nog meer natuur en bezienswaardigheden brengen. 
Wil je deze route volgen en zoveel mogelijk zien dan is het advies om hier een paar dagen voor uit te trekken. Onderweg zijn er verschillende mogelijkheden om te overnachten, zoals campings en lodges.

Hoog in de bergen nabij Hurricane Ridge Visitor Center

Het groene regenwoud van het park

Wilde bloemen in de zomer op de alpenweides

De verschillende regio's

Het noorden van het park

In dit deel vind je een aantal bijzondere delen. Het hoge berggebied waar in de winter mogelijkheid is voor skiën, meren en bossen. Hier zijn ook een tweetal Visitor Centers te vinden. 

Dit deel geeft ook makkelijk toegang met de auto tot Hurrican Ridge. Deze plek ligt hoog in de bergen en geeft prachtig uitzicht op het park. 

Interessante plekjes in dit deel:

 • Olympic National Park Visitor Center
 • Hurricane Ridge Visitor Center
 • High Ridge Trail Viewpoint
 • Sunrise Point
 • Mount Angeles
 • Mount Storm
 • Lake Crescent
 • Marymere Falls
 • Sol Duc Falls

Het regenwoud

Dit is zonder uitzondering het natste gedeelte van het park. Er valt enorm veel regen in de maanden oktober tot en met april wat bijdraagt aan een groen bladerdak van zowel naald- als bladverliezende soorten bomen. Mossen en varens die de oppervlakken bedekken maken het tot een haast sprookjesachtige omgeving. Door het gebied stroomt de Hoh River waarlangs een van de populairste wandelpaden loopt.

Interessante plekjes in dit deel:

 • Hall of Mosses
 • Lake Quinault
 • Wereld hoogste Sitka Spruce (spar)

De kust

De kust bestaat uit zandstranden met soms grote rotsblokken in zee en op het strand. Bij eb onstaan op sommige plekken getijdepoelen. Hier komen dan normaal onderwaterliggende rotsblokken bloot te liggen. Soms zie je dan anamonen en zeesterren op de rotsen.  Kenmerkend voor de stranden is het 'driftwood', oftewel aangespoeld hout.  Samen met de rotsen in het water en het opspattende water als de golven tegen de rotsen aanbeuken, geeft dit een ruig aanzicht van de stranden. 

Interessante plekjes in dit deel:

 • Cape Flattery
 • Shi Shi Beach
 • Rialto Beach
 • Hole-in-the-Wall
 • First Beach
 • Second Beach
 • Third Beach
 • Ruby Beach

Staircase regio

Dit in het zuiden gelegen deel van het park is alleen via een onverharde weg te bereiken die geopend is van mei tot oktober. Het komt regelmatig voor dat de weg ook in de zomermaanden wordt afgesloten vanwege slecht weer. Check dus vooraf altijd de toegang. In deze regio vind je bossen met verschillende wandelpaden en de Staircase Rapids, stroomversnellingen in de rivier die je alleen ter voet kunt bereiken..


Interessante plekjes

Op de kaart hieronder staan een aantal bijzondere plekjes ingetekend per regio. Ook zie je hier een selectie van de eenvoudige vaak populaire wandelingen. Klik op een icoontje voor meer informatie over deze plek.