Great Sand Dunes National Park

Great Sand Dunes is een van de kleinere nationale parken. Het ligt in de staat Colorado op een wat afgelegen plek. Wil je hier naar toe dan moet je dit echt plannen. Wat het park bijzonder maakt zijn de hoge duinen die liggen tegen de achtergrond van de hoge bergen van de Sangre de Cristo Mountains. Het park bestaat verder uit wat bossen, toendra landschap, water en een aantal bergen van bijna 4000 meter hoogte. In het park leven verschillende dieren waaronder herten en zwarte beren. 

Over Great Sand Dunes

Hoe zijn de duinen ontstaan?

Miljoenen jaren geleden stroomde water van de smeltende gletsjers van de omringende bergketens naar het dal. Hierdoor ontstond het meer van Alamosa. Met het water werd zand meegevoerd. Na verloop van tijd droogde het meer op en liet het zand achter. De wind speelde met het zand tot zich duinen vormde. Het resultaat is het huidige imposante duinlandschap. Twee waterstromen, Medano en Sand Creeks, afkomstig uit de bergen, blijven zand aanvoeren aan het huidige duinlandschap. Hierdoor blijven de duinen, alhoewel uiterst traag, groeien.

 

Geschiedenis van het park

In 1932 werd het gebied van de zandduinen verklaard tot National Monument. In 2004 werd het samen met omliggend landschap benoemd tot National Park. Het omliggend landschap omvat bergen, weilanden, toendra velden, bossen en bergmeren. 

 

Temperaturen

In het voorjaar kan er  nog regelmatig sneeuw vallen. De temperaturen variëren dan van rond het vriespunt tot op zonnige dagen 15 C°. In de zomer wordt het gemiddeld zo'n 21 C°. Een aangename temperatuur maar de zon zorgt ervoor dat het zand een veel hogere temperatuur krijgt dan de lucht temperatuur. Het zand kan dan een temperatuur bereiken tot wel 65 C°. Het wordt daarom aangeraden de duinen in de vroege morgen te bezoeken. De herfst biedt aangename temperaturen van tegen de 20 C° op de dag. Dit is dan ook een goede tijd om het park te bezoeken als je een wandeling in de duinen wilt maken. De winter is hier koud. De temperaturen dalen tot heel ver onder het vriespunt. Het biedt wel spectaculaire beelden met vaak de bergtoppen en duinen gehuld in sneeuw.

 

Het park is voornamelijk wandelend te bezoeken

 

Het park in de wintermaanden

 

Er zijn speciale rolstoelen te huur

 

Toegankelijkheid

Het park is eigenlijk alleen wandelend te bezoeken. Er zijn een aantal plekjes waar je mag komen met een 4WD. Voor de echte sportieveling zijn er ook speciale fietsen te huur die je mag gebruiken op speciaal daarvoor aangewezen paden. Voor mensen die slecht ter been zijn is er een mogelijkheid om een speciale rolstoel te huren waarmee je in de duinen kunt rijden. Ook zijn er speciale kinderwagens te huur. Voor de huur van een rolstoel of kinderwagen is het wel verstandig vooraf een reservering te maken. Let op: Je hebt iemand nodig om de rolstoel/kinderwagen te duwen. Dit is een redelijk zware aangelegenheid.

Wat kun je doen in het park?

Zoals in alle nationale parken kun je in het park je best een paar dagen vermaken. Er zijn talloze wandeltochten te maken. Maar dit is echt voor de 'die hard' wandelaar. Wil je genieten van het bijzondere landschap van het park dan heb je eigenlijk maar een paar uur nodig. Er zijn een aantal plekken waar je relatief snel kunt komen om van het prachtige uitzicht te genieten en te ervaren wat dit park je heeft te bieden.

Parkeer en wandel

Het is niet mogelijk om met een gewonen auto het park te verkennen. Verkennen doe je met een 4WD of ter voet. Er is een ingangsweg die je naar het Visitor Center brengt. Bij het Visitor Center vind je een parkeerplaats en een paar honderd meter verderop zijn nog een tweetal parkeerplaatsen, een aan de voet van de duinen en een bij het Amfitheater. Vandaar kun je het park verder ter voet verkennen. 


Visitor Center

Bezoek het Visitor Center voor informatie over het park. Er zijn verschillende exposities, geregeld wordt hier een film vertoond en er is informatie beschikbaar over de verschillende wandelingen die je in het park kunt maken.  Vanaf het Visitor Center kun je ook een korte wandeling van een kleine half uur maken waarbij je uitleg krijgt over het omliggende landschap via borden langs de kant.


Sandsledding en sandboarding

Een populaire bezigheid in het park is het zogenaamde sandsledding en sandboarding. Met speciale slee's (een gewone sneeuwslee werkt niet) en speciale boarden kun je van de duinen af glijden. Je kunt ze op verschillende plekken buiten het nationale park huren.


Klim en geniet van het uitzicht

Wandel over het zand naar de eerste rij duinen, de zogenaamde first ridge. HIervandaan heb je prachtig uitzicht over het duinlandschap en het omliggende berglandschap. Dit is een wandeling waar je door zand loopt. Allereerst over een vlak stuk en vervolgens beklim je de zandduinen naar een hoogte van ongeveer 213 meter. 


Zwemmen en spelen in water

Ben je hier in de maanden tussen april en juni dan is het mogelijk te zwemmen of te spelen in  Medano Creek. In de overige maanden is de Creek droog. 
Let wel op of het veilig is om het water in te gaan. Informeer hiernaar vooraf bij het Visitor Center.

 


Geniet van de natuur

In het park kun je het hele jaar door Elk zien. Maar niet alleen Elk zijn te bewonderen. Je kunt o.a. ook de zwarte beer tegenkomen, eekhoorns, mountain lions, andere hertsoorten en vele vogelsoorten waaronder valken, kolibries en bluebirds. In het vroege voorjaar zie je veel gekleurde bloemen in de velden. In de late zomer wordt het park geel gekleurd door de prairie sunflowers.