Black Canyon of the Gunnison National Park

Black Canyon of the Gunnison Nationaal Park ligt in het westen van Colorado. In het park bevinden zich enkele van de steilste kliffen en oudste rotsen van Noord Amerika. Door de canyon stroomt de Gunnison rivier. Deze heeft in twee miljoen jaar tijd samen met weersinvloeden de hoge verticale kloof gevormd. Het aantal bezoekers aan dit park is relatief laag. Zelfs in de zomermaanden zie je hier niet massaal toeristen waardoor het een heerlijk park is om naar toe te gaan als je van rust en natuur houdt.

Het Park

Er wordt wel gezegd dat Black Canyon of the Gunnison NP een kleinere, minder drukke versie van de Grand Canyon is. De overeenkomst is natuurlijk dat beide parken diepe kliffen hebben en dat er een rivier door stroomt. Het kleurenpalet van beide parken is echter heel verschillend. 
Het park heeft de naam Black Canyon gekregen omdat de canyon op sommige plekken zo smal is dat delen hiervan slechts een half uur zonlicht per dag krijgen. De rest van de dag ligt de canyon in de schaduw en dat zorgt ervoor dat de rotswanden zwart lijken.
Net als in de Grand Canyon kun je langs de rand van de kliffen wandelen en genieten van een adembenemend mooi uitzicht.  
Ben je een ervaren wandelaar en kijk je niet op tegen een flinke uitdaging dan kun je  via speciale trails afdalen naar de rivier. Het is ook mogelijk om in het park aan Rock Climbing te doen of deel te nemen aan een white water rafting ervaring. 

Hier zie je goed waar de canyon zijn naam aan heeft te danken

 

Overal vind je mooie uitkijkpunten

 

Gigantische steile wanden omringen de rivier

 

Het park verkennen

Openingstijden

De South Rim is het hele jaar door geopend, met uitzondering van de South Rim Drive. Afhankelijk van het weer is deze in de wintermaanden niet toegankelijk. De North Rim kun je alleen in de zomermaanden bezoeken. Voor de exacte opening van de North Rim kun je de site van de NPS raadplegen.  Over het algemeen is de North Rim vanaf eind april tot eind november bereikbaar.

 

Hoe lang heb je nodig om het park te verkennen?

Afhankelijk wat je van het park wilt verkennen kun je zeggen dat je zowel voor de South Rim als de North Rim niet meer dan een halve dag nodig hebt om het park te verkennen. In die tijd kun je met de auto langs alle belangrijke punten rijden en her en der een mooie wandeling maken. Hou je ervan om uitgebreid te hiken en ga je een uitdaging niet uit de weg dan zal je bezoek wel wat meer tijd in beslag nemen.

 

South Rim Visitor Center

Voor je het park gaat verkennen is het een goed idee om naar het Visitor Center te gaan. Daar kun je van de parkrangers horen wat op dat moment een mooie plek is om naar toe te gaan of welke activiteiten er verder zijn in het park. Je kunt hier ook kijken naar een film om meer te weten te komen over het park. Als je klaar bent met je bezoek kun je de verschillende gratis brochures en plattegronden van het park meenemen.

 

Volg de South Rim Drive

Rij je over de US50 naar het park dan kun je vanaf hier de South Rim van het park bezoeken. Nadat het park bent binnen gereden is het mogelijk om met de auto simpelweg van overlook naar overlook rijden over de South Rim Drive en daarvandaan kennis maken met het park. Laat in het voorjaar gaat de South Rim Drive open voor auto's. Vanaf dan tot het einde van de herfst kun je deze weg met je auto of camper rijden. Je komt onderweg 12 uitkijkpunten tegen die ieder prachtig zicht geven op de Canyon.

 

Volg de North Rim Drive

Kom je vanuit het noorden, rijdend vanaf Crawford, dan kun je de noordzijde van het park bezoeken. De weg is een gravelroad, oftewel ongeasfalteerd. De noordzijde geeft zicht op de enorme steile wanden die nagenoeg loodrecht naar beneden gaan. In het park volg de je kronkelende weg die je langs 5 psectaculaire uitkijkpunten voert, waaronder een die prachtig uitzicht geeft op Painted Wall. Deze granieten wand is de hoogste klif in Colorado en toont mooie lijnen van mineralen waaraan de klif zijn naam dankt.

 

Painted Wall - Je ziet hier goed de lijnen van mineralen in de granieten rots.

 

Gunnison River

 

Een mooie blik op de steile wanden van de canyon

 

East Portal

Ooit was aan de oevers van de Gunnison een nederzetting gevestigd. Deze had de naam East Portal. Je kunt de plek vanaf de South Rim met de auto in de zomermaanden bereiken. Het is een geasfalteerde weg maar erg steil en kronkelig die je helemaal naar de diepte van de canyon leidt. Het is verboden om met voertuigen die langer zijn dan 6,70 meter over deze weg te rijden. 

De weg is alleen in de zomermaanden geopend. 

Eenmaal beneden zie je de canyon met zijn steile wanden en heb je een prachtige blik op de Gunnison River. Vissers kunnen hier hun hart ophalen met het vissen op grote forellen. Op deze plek is ook een brede waterval te zien.

Voor wie wil wandelen zijn hiervandaan een tweetal trails te volgen over niet geasfalteerde, primitieve wandelpaden. Deze leiden je rechtstreeks de wildernis in.

Aan de hand van verschillende borden die in East Portal staan krijg je uitleg hoe de mensen hier ooit woonden en werkten. Ook wordt uitgelegd hoe zij de historische Gunnison Tunnel tussen 1901-1909  hebben aangelegd. Deze was ooit de langste irrigatie tunnel ter wereld. Het staat nu op de lijst van historische bouwwerken van Amerika en is nog steeds in gebruikt. In de zomermaanden is er ook vaak een parkranger die activiteiten organiseert en je meer uitleg geeft over de plek.

 

De brede waterval bij East Portal

 

Kort filmpje over de historische Gunnison Tunnel