Monument Valley

Dit plaatje heb je vast al eens gezien.  Het immens iconische landschap is gebruikt in vele (Western) films en verschillende tv-commercials. Grote majestueuze rotsformaties rijzen op vanuit de woestijn. Sommige zijn wel 300 meter hoog. Door het gebied loopt een hobbelige stoffige onverharde weg die, met droog weer,  goed begaanbaar is. Geen zin om je auto hier aan bloot te stellen, er zijn verschillende excursies beschikbaar in het park onder leiding van een gids. Het is goed te weten dat dit park niet behoort tot NPS. Monument Valley is in volledig beheer van de Navajo Nation Tribe. Een aparte entree fee is hier van toepassing.

Monumenten in het park

De Butes en Mesas en een aantal andere rotsformaties in het park, worden monumenten genoemd.
Het verschil tussen een Bute en een Mesa is eigenlijk heel simpel. Beiden hebben een vlakke bovenkant maar een Bute is altijd hoger dan breed, een Mesa altijd breder dan hoog. Daarnaast is het kenmerkende van beiden dat het lijkt of ze zomaar uit het niets uit de grond komen.  
Ondanks dat een paar van deze kenmerkende monumenten herkenbaar overkomen en hier al op deze wijze eeuwen staan is dit toch niet helemaal het geval. De formaties zijn onderhevig aan erosie. Dit zorgt ervoor dat, ook al zie je dit niet direct met het blote oog, het uiterlijk van de monumenten langzaam over de jaren verandert.

 

Het weer

Het weer is bijzonder in dit park. Door het dorre en droge uiterlijk verwacht je niet dat het hier sneeuwt. Maar niets is minder waar. In de winter kan het hier helemaal wit worden. Wind is een ander ding. Waaien doet het hier als nergens anders. Het rode stof van de grond zorgt ervoor dat het zicht op de omgeving totaal geblokkeerd wordt. De harde windvlagen worden afgewisseld met plotselinge windstilte waardoor je opeens prachtig zicht hebt op de monumenten.
De beste tijd om het park te verkennen is vaak vroeg in de morgen. Statistisch gezien waait het dan het minst.

 

Welke tijd hanteert Monument Valley?

Monument Valley ligt zowel in Arizona als in Utah. Ondanks dat het grootste gedeelte in Arizona ligt hanteert Monument Valley in tegenstelling tot Arizona zomertijd. Dat betekent dat vanaf de tweede zondag in maart tot en met de eerste zondag in november het een uur later in Monument Valley is dan in Arizona. Monument Valley en Utah hanteren dezelfde tijd.

Foto's: De twee foto's hierboven zijn genomen op dezelfde dag binnen een uur tijd. Dit toont dat het weer behoorlijk wisselend kan zijn.

 

Het park verkennen

Je kunt het park maar op twee manieren zelfstandig verkennen, met de auto de Valley Drive te volgen of door een wandeling te maken over de Wildcat Trail. Het is niet toegestaan om je buiten deze aangegeven paden te begeven. Wil je graag meer zien van het park dan is dit alleen mogelijk onder leiding van een gids.

 

Valley Drive

Een self-drive tour van ongeveer 27 kilometer over een onverharde hobbelige weg, voert je langs de belangrijkste monumenten. Als het weer goed is kun je met een reguliere niet al te laag liggende personenauto deze tocht maken. Let wel op dat je bij de meeste autoverhuurders niet over dit soort wegen mag rijden. Check vooraf of je deze rit mag maken. Op de kaart hieronder zie je hoe de route loopt en wat je onderweg tegenkomt.

Plattegrond van Monument Valley

Klik op een icoontje voor meer informatie

Wildcat Trail

Er is één uitgestippelde hike in het park, de Wildcat Trail. Deze redelijk eenvoudige tocht die ongeveer 2 uur in beslag neemt is de enige wandelroute in het park. 
Via Alltrails.com kun je zien hoe de route loopt. 

Excursie onder begeleiding van een officiële Navajo gids

Voor wie graag meer wil zien dan wat de Valley Drive biedt of liever niet met de huurauto de hobbelige weg op gaat is er de mogelijkheid om een excursie te boeken bij een van de vele aanbieders in en om  het park.
Hieronder een selectie van aanbieders. 

Monument Valley Visitor Center en andere faciliteiten

Het Visitor Center biedt alle informatie over het park. In hetzelfde gebouw vind je ook een grote souvenirwinkel, een restaurant, een viewing platform en hotel.  Vanaf het viewing platform heb je geweldig zicht op de monuments. 
Het hotel is heel bijzonder. Vanuit elke kamer heb je net als vanaf het viewing platform prachtig zicht op de omgeving.
Het is geen goedkoop hotel maar wel een die elke dollar waard is. De kamers zijn luxe en de lobby is zeer indrukwekkend.
Bovendien kun je vanaf je balkon het kleurenspektakel wat ontstaat door de zonsopgang en ondergang in alle rust ervaren.

 

Goulding’s Trading Post Museum

Aan de andere zijde van T163, richting het westen, recht tegenover de inrit naar het Visitor Center van Monument Valley, ligt Goulding's Lodge. Je vindt hier naast een hotel en restaurant, een museum en theater die iedereen gratis kan bezoeken. Dus ook als je hier niet overnacht. Goulding's Lodge werd in vroegere tijden gebruikt door  filmcrews als overnachtingsadres. Het museum heeft veel spulletjes die gerelateerd zijn aan deze tijd. Naast deze memorabilia is er informatie over hoe vroeger handel en dergelijke werd gedreven in dit gebied. Je vind er veel foto's en meubels uit lang vervlogen tijden. Het museum is gratis maar men verwacht wel dat je een donatie doet in de daarvoor bestemde box in het museum. Klik hier voor meer informatie.
Vanaf deze plek heb je ook prachtig uitzicht op Monument Valley. Het is dan weliswaar in verte, het uitzicht is nog steeds indrukwekkend.

 

Het echtpaar Goulding, de oorspronkelijke eigenaren van de lodge

Een oude postkoets bij Goulidngs Lodge met Monument Valley op de achtergrond

Een levensgrote foto van John Wayne bij het museum.