Petrified Forest National Park

200 Miljoen jaar geleden vond je in dit gebied grote Sequoia bomen en andere vegetatie. Na een vulkaan uitbarsting werd alles geheel bedolven onder een flinke laag lava. In de miljoenen jaren daarna begon het landschap te eroderen. Door weer en wind sleet langzaam de bovenlaag weg en werden de tot kwarts versteende boomstronken onthuld. Deze kun je nu zien in dit park. Maar naast deze versteende boomstronken is er nog meer te zien waaronder overblijfselen van menselijk leven en vele fossielen. In het meest noordelijk deel van het park kun je kennismaken met een stukje van de Painted Desert, een gebied met gekleurde lagen heuvels die vooral tijdens zonsondergang een prachtig kleurenpalet tonen. 

Het landschap

Het park lijkt zo op het oog doods. Het landschap is kaal met hier en daar wat kleur en velden met oude versteende boomstronken. Het doet denken aan een maanlandschap. Door extra goed te kijken naar de gesteentes om je heen begint het landschap iets magisch te krijgen. Je ziet verschillende kleuren die schitteren in de zon of daglicht. De patronen die dan zichtbaar zijn in de geërodeerde zachte sedimentaire gesteenten zijn voornamelijk afkomstig van hematiet (rood), limoniet (geel) en gips (wit). De kleuren zijn vooral opvallend bij zonsondergang. Het is daarom aan te raden om zeker dan een bezoek te brengen aan het park. 

 

Uitzicht op de Painted Desert vanaf Tawa Point in het noordelijk deel van het park

Prachtige kleuren van de versteende boomstronken

Uitizicht op Blue Mesa van bovenaf

Flora en Fauna

In het prairielandschap met zijn grassen zijn vele verschillende planten te vinden die van tijd tot tijd bloeien.  Veldbloemen bloeien met name in de maanden april en mei. De meesten dieren die hier leven zijn nachtdieren. Omdat het park voor verkeer gesloten is gedurende de nacht kun je deze het best waarnemen op de vroege uren als het park opent of net voor de sluiting van het park.

 

Al rijdend het park ontdekken

Door het park loopt een 45 kilometer lange weg die je langs alle belangrijke delen voert. Er zijn langs de route verschillende ruime parkeerplaatsen waar je even kunt stoppen om de omgeving op je in te laten werken of waarvandaan je een wandeling kunt maken. Je kunt de route starten bij zowel de North Entrance als bij de South Entrance van het park. 

 

Zicht op de Melkweg

Als de nacht valt dan openbaart zich een ander fenomeen, de sterrenhemel. Bij een heldere nacht heb je prachtig zicht op de Melkweg. Helaas is het park 's nacht gesloten voor verkeer. Voor wildcampeerders is het mogelijk om in het park te overnachten en de bijzondere sterrenhemel te zien. 

 

De Melkweg die te zien is op een mooie heldere nacht in het park.

Het weer

Er valt weinig sneeuw in de winter maar het kan wel koud worden, ver onder het vriespunt. In de zomer is het niet ongebruikelijk dat de temperaturen tot 38 graden Celsius oplopen. Temperaturen kunnen flink schommelen op een dag. Het is belangrijk om je hierop voor te bereiden.

Bijzondere plekjes in het park

Je hebt op twee plekken toegang tot het park:
North Entrance - Bereikbaar via Route 66
South Entrance
- Bereikbaar via US180 tussen Holbrooke en St. johns

 

Hieronder beschrijven we een paar bijzondere plekjes, weergegeven van noord naar zuid,  die de moeite waard zijn te bezoeken. Al rijdend over de weg die door het park loopt kom je deze plekjes tegen. Let op de bewegwijzering langs de weg.

Painted Desert Visitor Center

Dit Visitor Center vind je bij he North Entrance.  In het gebouw is een restaurant, kun je allerhande informatie krijgen over het park, je kunt hier een korte film bekijken en een korte wandeling maken die je meer leert over wat je kunt zien in het park.

foto door Glenn Scofield Williams  


Painted Desert Inn National Historic Landmark

Dit historische gebouw is meer dan 100 jaar geleden gebouwd en heeft sindsdien vele veranderingen ondergaan. Het gebouw is o.a. gemaakt van versteende boomstronken afkomstig uit het park. In de Inn is een restaurant en je kunt er informatie krijgen over het park. Vanaf hier heb je ook spectaculair uitzicht over de omgeving.


Route 66

Petrified Forest is het enige park waar Historic Route 66 doorheen loopt. De route is goed gemarkeerd. Langs de weg kun je nog een oude verroeste Studebaker zien uit vervlogen jaren. Route 66 is sinds lang verlegd naar I40. De oorspronkelijke Historic Route 66  is te herkennen aan de lange rij elektriciteitspalen in het par die de oude weg markeren.


Puerco Pueblo

De Puerto Pueblo  is een site overblijfselen van een gebouw met meer dan 100 kamers waar het Pueblo volk zich in de 13de eeuw vestigden. De locatie was door het volk gekozen omdat hier een grote rivier liep. Het is de grootste opgraving binnen het park.

foto door David Fulmer


Newspaper Rock

Een verzameling van rotsen met verschillende rotsschilderingen die over een groot aantal eeuwen zijn achtergelaten door de volkeren die hier leefden. Sommige zijn wel 2000 jaar oud.


Blue Mesa

Deze kleurrijke heuvels vormen een prachtig landschap. Je kunt de scenic drive rijden met de auto. Deze 5,6 km lange loop geeft een mooi beeld van de prachtig gekleurde heuvels.


Agate Bridge

Op deze plek kun je een ruim 33 meter lange versteende log zien die over een geul is gevallen en nu lijkt op een natuurlijke brug.


Jasper Forest

Op deze plek is een hoge concentratie te zien van allemaal versteende boomstronken.  Je kunt vanaf de hoofdweg rijden naar een uitkijkplatform waarvandaan je een goed zicht heb op het veld met boomstronken.


Rainbow Forest Museum

Verschillende tentoonstellingen geven een indruk van de fossielen die in het park zijn gevonden. Bij het museum is ook een korte wandeling te maken die je langs kleurrijke grote boomstronken voert. In het museum kun je ook algemene informatie krijgen over het park.


Agate House

In de dertiger jaren van de vorige eeuw vonden werkers bij een opgraving de resten van een Pueblo huis, gemaakt van versteende boomstronken. Men besloot het huis te restaureren waardoor je nu een goede indruk hebt hoe zo'n huis van de Pueblo's er uit zag.

foto door Marine 69-71


Gemarkeerde wandelingen

Hieronder een overzicht van wandelingen in het park die gemarkeerd zijn. Bij de Visitor Centers kun je speciale brochures krijgen die uitleg geven over de routes. Bij deze Centers is ook informatie beschikbaar over wandelingen/hikes die zonder markeringen zijn te volgen.

Painted Desert Rim Trail

Lengte: 1.6 km
Deze wandeling over een onverharde weg loopt over een heuvelachtig terrein. Onderweg heb je prachtig uitzicht over de Painted Desert. Je kunt de wandeling starten bij de Painted Desert Inn of bij Tawa Point.
Klik hier voor de ligging

Blue Mesa Loop

Lengte: 1.6 km
Een verhard pad voert je langs en door de blauwachtig gekleurde heuvels. Het begin van de wandeling is stijl, daarna is het redelijk egaal.
Klik hier voor de ligging

Crystal Forest Loop

Lengte: 1.2 km
Deze korte wandeling voert je langs vele versteende boomstronken met prachtig gekleurde kristallen. 
Klik hier voor de ligging.

Long Logs Loop 

Lengte: 1.6 km
Langs het pad vind je de hoogste concentratie versteende boomstronken van het park. De eerste helft van de route is verhard, de andere  helft is onverhard, smal en bochtig
Klik hier voor de ligging, 

Agate House Trail

Lengte: 3.2 km
Dit pad voert je naar het Agate House en kruist de Long Logs Loop. Beide wandelingen kunnen worden gecombineerd. De wandeling is dan 4.2 km lang.
Klik hier voor de ligging.