Cabrillo Highway

Sommige zeggen dat het de mooiste weg is in de Verenigde Staten, Cabrillo Highway, ook wel Stateroute 1.
De weg die een stukje boven San Francisco start en doorloopt door tot net onder Los Angeles is zeker één grote bezienswaardigheid. Prachtige vergezichten, grillige rotsformaties, mooie stranden, zeehonden, walvissen en andere dieren, op deze route zie je het allemaal. Je rijdt van het ene State Park naar het andere. Halverwege is het zelfs mogelijk met wat geluk de bedreigde Califonische Bald Eagle en Condor te zien.

Tip

Alhoewel je deze weg kunt volgen vanaf San Francisco naar Los Angeles en vice versa, is het aan te raden om vanuit het noorden naar het zuiden de weg te volgen. Al rijdend naar het zuiden is er meer dan genoeg parkeergelegenheid om even te stoppen en te genieten van  het uitzicht. Rijd je naar het noorden dan is het wat lastiger te stoppen onderweg.

Natuur 

Op de route liggen veel State Parks. De natuur is overweldigend en afwisselend. Je vindt er bossen, grote ruige open vlaktes en woeste oceaan afgewisseld door romantische strandjes. Je kunt er al rijdend vanuit de auto genieten van het uitzicht maar een wandeling door de bijzondere natuurgebieden behoort zeker ook tot de mogelijkheden. Bovendien vind je onderweg een aantal pittoreske dorpjes die zeker een stop waard zijn. 
Klik hier voor een overzicht van de verschillende State Parks en bijzondere natuur onderweg.

 

Stadjes langs de route

Langs de route liggen een aantal leuke stadjes. Van echte Californische strandplaatjes tot pittoreske dorpjes, allemaal even charmant en gezellig. Het is verrassend hoe ze verschillen van elkaar. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat je er een gezellig drankje kunt doen en heerlijk kunt eten. In sommige van de stadjes kun je ook heerlijk winkelen of kunst bekijken.
Klik hier voor een overzicht van een aantal leuke stadjes.

 

Wildlife

Als je ergens walvissen of orka's wilt zien dan is dit de streek waar je moet zijn. Het hele jaar kun je ze spotten. Sommige touroperators geven een garantie af dat je hoe dan ook een walvis gaat zien tijdens tour. Zie je ze niet dan mag je gratis op de volgende trip mee. Een ander dier wat je overal tegenkomt langs de kust is de zeehond en zeeleeuw. Met honderden liggen ze op rotsen in het water. Meer geïnteresseerd in vlinders? De Monarchvlinder zorgt in oktober voor prachtige plaatjes in de speciale vlindertuinen. Wil je iets heel unieks zien dan is het mogelijk om een tour te boeken om de bedreigde Californische Condor te zien. 
Klik hier om te zien op welke plekken je het beste de dieren kunt zien.

 

Bijzondere gebouwen

Het is niet alleen natuur wat de klok slaat op deze route. Onderweg kom je een aantal bijzondere musea tegen. Daarnaast zijn er ook heel veel mooie vuurtorens die zeker een bezoekje waard zijn. Wil je echt iets aparts zien, ga dan naar Hearst Castle of naar de Getty Villa. 
Klik hier voor een overzicht van de musea en andere bijzondere gebouwen.

 

Twee bijzondere restaurants

Onderweg kom je twee bijzondere restaurants tegen. Net onder San Francisco vind je  The Moss Beach Distillery. Het verhaal gaat dat hier het spook, the blue lady, rondwaard.
Klik hier voor het verhaal en de website van het restaurant.
Klik hier voor de ligging.

In de buurt van Big Sur ligt een juweeltje van een restaurant, Nepenthe's Restaurant. Niet goedkoop maar wel één met een spectaculair uitzicht en een bijzondere uitstraling. Absoluut een bezoekje waard. Geen zin in eten hier? Geen probleem, er is een hele leuke souvenirwinkel en een snackbar met een terras gelegen op een lager niveau met beiden ook prachtig uitzicht op de omgeving.
Klik hier voor de website van het restaurant
Klik hier voor de ligging.

 

Check voor je gaat rijden of de weg open is

De weg is prachtig gelegen langs de kust met aan de andere kant veelal hoge heuvels. Deze  zorgen nogal eens voor schade aan de weg door 'landslides' of lawines van puin. Gevolg is een tijdelijk afsluiting. Dit gebeurt helaas vaker dan leuk is. Het is daarom verstandig om vooraf te checken of de weg open is. Dit kun je doen bij Caltrans, het Californische departement voor vervoer. 
Is de weg afgesloten overweeg dan toch het stukje te pakken wat nog open is. Tijdens onze rit over deze weg was de weg afgesloten net na Big Sur. We hebben toch het stukje weg gepakt tot de afsluiting. Zijn vervolgens teruggereden tot de afslag naar de 'normale' snelweg door het binnenland. Vandaar hebben we na een tijdje de afslag kunnen pakken richting  Cabrillo Highway, het stuk na de afsluiting. Al met al heeft ons dit een extra twee uur gekost. Iets wat zeker de moeite waard was.