Palm Springs

Palm Springs, een oase midden in de woestijn, geflankeerd door hoge bergen van het Mt San Jacinto State Park en op nog geen anderhalf uur rijden van Los Angeles. Voor sterren van het witte doek was en is Palm Springs een toevluchtsoord tussen de drukke draaidagen door. Je vindt er luxe woningen, de Walk of the Stars, en een leuk historisch centrum. Jaarlijks vinden hier ook een aantal gerenommeerde muziek en filmfestivals plaats.

Vandaag:

PALM SPRINGS 7 dagen weersverwachting

De stad

De stad heeft de naam Palm Springs gekregen vanwege de warmwaterbronnen die hier zijn te vinden.

Palm Springs ligt in de Coachella-vallei , aan de voet van de berg San Jacinto, die 3.293 meter hoog is. Het wordt verder omringd door woestijn landschap. Het ligt op een kleine twee uur rijden van Los Angeles en San Diego.

Vooral de wintermaanden zijn erg populair in Palm Springs als vakantiebestemming. De temperatuur is dan zeer aangenaam. De zomermaanden zijn minder geschikt voor een bezoek aan de stad. Het wordt er dan extreem warm.

De stad bestaat uit mooie villa's met bijzondere architectonische bouwstijlen, grote resorts en een ruim aanbod aan winkeltjes en uitgaansgelegenheden. 

 

Een stukje geschiedenis

Oorspronkelijk werd Palm Springs bewoond door indianen stammen. Deze konden hier een goed bestaan opbouwen omdat er natuurlijke bronnen aanwezig zijn in dit gebied waardoor een weelderige vegetatie en water aanwezig is.

In 1853 onderzocht de regering of er een weg kon worden aangelegd naar Palm Springs. De uitkomst was de aanleg van een route door de San Gorgojnio-pas. Twintig jaar later besloot de regering de Southern Pacific Railroad een stuk van de stad en het omliggende land te schenken zodat de spoorlijn naar de Pacific Coast kon worden voltooid. Het land werd door de regering verdeeld tussen de indianen en de spoorwegmaatschappij.

Eind negentiende eeuw trok John Guthrie McCallum, een rechter uit San Francisco, naar Palm Springs in de hoop dat het droge klimaat de tuberculose van zijn zoon zou genezen. Hij zorgde voor wat aanpassingen in het gebied waardoor een eerste nederzetting kon worden gebouwd.

Kort daarna bouwde Dr. Welwood Murray als eerste een hotel in 1886 in Palm Springs.  Deze werd in 1909 al weer gesloten. Dit was echter wel het begin van het bouwen van resorts want de familie Coffman opende in hetzelfde jaar een kuuroord met de naam Desert Inn. Deze is uiteindelijk in 1967 ook gesloten. Op het terrein van dit eerste kuuroord staat nu een winkelcentrum. Na de bouw van deze hotels volgden vele anderen. Palm Springs werd synoniem voor een aangename en luxe vakantiebestemming.

Niet alleen bezoekers op zoek naar een aangenaam klimaat en luxe resorts bezochten de stad. Het was en is ook zeer populair bij sterren uit Hollywood. In het begin van de filmindustrie in Hollywood mochten acteurs en actrices tussen de opnames door zich even ontspannen op een locatie naar keuze, zolang het maar binnen twee uur rijden lag van de stad. Palm Springs voldeed aan die eis. Het aangename klimaat zorgde ervoor dat vele beroemdheden uit de filmindustrie Palm Springs bezochten tussen de opnames door. Zij verbleven in de luxe resorts of bouwden zelfs hun eigen huis.  

Het centrum van Palm Springs

Standbeeld van Sonny Bono

De kabelbaan, aerial tramway, naar Mt San Jacinto State Park

Palm Springs nu

Palm Springs is nog steeds een toevluchtsoord voor vele Hollywood sterren. Velen trekken hier jaarlijks naar toe en hebben of hadden hier zelfs een huis. Denk aan sterren als Marilyn Monroe, Frank Sinatra en Sonny Bono (van Sonny & Cher), maar ook hedendaagse sterren als John Travolta, Ron Howard, Halle Barry en Leonardo DiCaprio.

Niet alleen filmsterren bezochten en bezoeken Palm Springs. Naast de 'gewone' toerist en sterren bezochten ook mensen als Albert Einstein en voormalig presidenten Eisenhouwer en Reagan regelmatig de stad.

Je kunt in de stad een tour boeken om de plekjes te zien waar al deze beroemdheden verbleven. Ook is het mogelijk om sommige huizen te bezoeken waaronder het huis van Elvis Presley. Klik hier voor meer informatie over een tour.

In de binnenstad vind je de Walk of Stars, een variatie op de Hollywood Walk of Fame. Een maal per week, op de donderdag, vindt hier het Village Fest plaats, een happening met een markt, muzikanten en andere artiesten. 

Palm Springs staat bekend om zijn bijzondere architectuur. Je vindt hier vooral moderne architectuur uit het midden van de twintigste eeuw die ook wel Desert Modernism wordt genoemd. Een belangrijke architect van deze stijl is Albert Frey. Naast dat er een mooi museum is over architectuur  zijn er verschillende tours te boeken die je langs de architectonische hoogstandjes voeren. Wil je zelf langs de huizen rijden? Dat kan, op dit lijstje staan een aantal toonaangevende gebouwen.

Een groot windmolenpark trekt al gauw de aandacht als je de stad uit rijdt. Het park is te bezoeken en je mag er met een audiotour of onder leiding van een gids de windmolens van dichtbij bekijken.

 

Een voorbeeld van Desert Modernism

Het grote windmolenpark net buiten de stad

Grote palmbomen in Indian Springs, een natuurgebied vlakbij de stad.

Natuur

Rondom de stad zijn een aantal prachtige natuurgebieden met veel wandelroutes die een goede kijk geven op de bijzondere woestijn vegetatie.

Een uurtje vanaf de stad ligt het Joshua Tree National Park waar je o.a. de beroemde Joshua Trees in grote getalen kunt zien.

Palm Springs is een groene oasis in een woestijn. Het wordt omringd door natuur die een groot onderling contrast tonen. Zo is er een immense dorre vlakte die grenst aan Salton Sea. De temperaturen zijn hier zo hoog dat het meer langzaam opdroogt. Aan de andere zijde van de stad ligt het hoog gelegen Mount San Jacinto State Park waar je voor een groot deel van het jaar sneeuw vindt. Hieronder  twee filmpjes die het contrast illustreren.

 

De droogte van het gebied rondom Salton Sea

Het waterrijke en koude park Mount San Jacinto SP

Festivals

In Palm Springs vinden regelmatig evenementen en festivals plaats. We lichten hier een drietal wereldwijd bekendstaande uit:

Bezienswaardigheden 

Op de kaart hieronder vind je de meest toonaangevende bezienswaardigheden van de stad. Klik op een icoontje voor meer informatie. Indien de bezienswaardigheid een eigen website heeft dan vind je hier ook de link naar de betreffende site. 

 

Bijzondere gebouwen

 • Sunnylands Center & Gardens
 • Cabot's Pueblo Museum
 • Elvis Honeymoon HIdeaway
 • Palm Springs Historical Society
 • Frey House II

Musea

 • Palm Springs Art Museum
 • Palm Springs Art Museum Architecture and Design Center
 • Palm Springs Air Museum
 • Faye Sarkowsky Sculpture Garden
 • Coachella Valley History Museum
 • Agua Caliente Cultural Museum

Interessante plek

 • Walk of Stars Palm Springs
 • Backstreet Art District
 • Palm Springs Aerial Tramway
 • Palm Springs Windmill Tours

Parken en Zoo's

 • The Living Desert Zoo and Gardens
 • Moorten Botanical Garden
 • Coachella Valley Preserve
 • Agua Caliente Tahquitz Visitor Center
 • Indian Canyons
 • Mount San Jacinto State Park


Handige links