Mesa Verde National Park

Mesa Verde werd ooit 700 jaar lang bewoond door Pueblo Indianen. Zij bouwden woningen bovenop het plateau en in de nissen van de kliffen. Vandaag de dag zijn hier nog steeds veel overblijfselen van te zien. Het park herbergt duizenden archeologische vindplaatsen. Dit maakt dat het park vooral in het teken staat van cultuur. Maar naast de culturele bezienswaardigheden in het park beschikt het ook over prachtige natuur. Het park ligt hoog waardoor je op veel plekken prachtig uitzicht hebt over de omliggende omgeving.

Oude cultuur

Rond het jaar 600 na Christus trok een groep mensen van de Pueblo indianen stam naar de streek die nu Mesa Verde National Park is. Ze bouwden huizen en woonden hier tot ongeveer 1300 n.C.. Rond deze periode verlieten ze het gebied.  

Sinds 1906 is het park een National Park. Door de bezondere culturele geschiedenis van het park is het zelfs in 1978 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.

De naam

Mesa Verde betekent 'groene tafel' in het Spaans. De naam kreeg het omdat het gebied op een hoog plateau ligt waar veel groen voorkomt.

Over het park

Natuur

Het park ligt op een 210 vierkante kilometer groot gelegen plateau. Het ligt meer dan 2600 meter boven zeeniveau. Miljoenen jaren heeft het gebied bloot gestaan aan erosie die diepe kloven in het plateau hebben gesleten. Door watererosie werden in de kloven nissen gevormd. 
De grond op de toppen van het plateau bestaat voornamelijk uit vruchtbare löss. Jeneverbesbossen en alsem (een kruidachtige) behoren tot de hedendaagse karakteristieke vegetatie.  
Je ziet regelmatig elanden in het park. Beren en poema’s zijn hier ook gespot maar ze zijn een stuk zeldzamer. Slangen, hagedissen en vogels zijn er in overvloed.

 

Een overzicht van een deel van het park

 

Cultuur

In de 6de eeuw n.C. trokken Pueblo Indianen naar Mesa Verde en begonnen met de bouw van half ondergrondse huizen bovenop het plateau. De vruchtbare grond werd gebruikt om verschillende gewassen te verbouwen. Een paar eeuwen hierna begonnen ze met de bouw van geheel bovengrondse huizen op de toppen van de Mesa. Ze bouwden de huizen in de vorm van rijtjeswoningen met voor de huizen zogenaamde kiva’s, ondergrondse kuilen die gebruikt werden voor ceremoniële doeleinden. Pas in de 12de eeuw n.C. begonnen de Pueblo klifhuizen te bouwen in de nissen van de verschillende kliffen in het park. Waarschijnlijk omdat de Pueblo's ontdekt hadden dat de wanden aangenaam verwarmd werden door de zon en dit een positief effect had op het klimaat in de woningen. Men verhuisde naar de binnenzijde van de kliffen maar op de top van de mesa bleef het volk gewassen verbouwen.

Cliff Palace is de grootste nog overgebleven klifwoning in het park. Hier konden maar liefst 250 mensen wonen.
In het park zijn veel woningen gevonden. Vele zijn echter klein, geschikt voor een aantal mensen. Door het grote aantal gevonden woningen heeft men het vermoeden dat in de hoogtij dagen wel 5000 mensen woonden in wat wij nu Mesa Verde National Park noemen.

Sommige sites zijn alleen via trappen en ladders te bereiken.

 

Cliff Palace van een afstand. Hier zie je goed hoe er gebruik is gemaakt van de nissen in de grotten

 

Interessante plekjes in het park

 

Park Point 

Een plek met panoramisch uitzicht op de omliggende omgeving. Vlakbij het uitkijkpunt kun je de auto parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het, afhankelijk welk pad je volgt, honderd tot tweehonderd meter lopen tot Park Point Lookout en Park Point North Overlook.

 

Spruce Tree House uitkijkpunt

Door instabiele rotsformaties kun je deze klifwoning niet bezoeken. Vanaf het Chapin Mesa Museum heb je wel prachtig uitzicht op de constructie.

 

Far View Sites

Midden in het park gelegen verzameling van Mesa top huizen. Vanaf de parkeerplaats kun je een 1.2 km lange wandeling maken langs de verschillenden bouwwerken.

 

Cliff Palace Loop Road

Al rijdend over de 10 km lange rondweg heb je zicht op verschillende oude woningen en prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Gedurende deze tocht kun je een stop maken om een korte 2 km lange wandeling te maken naar de Soda Canyon Overlook waarvandaan je mooi uitzicht hebt op Balcony House. Tijdens de rit kom je langs de Cliff Palace Overlook. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op Cliff Palace.

 

Mesa Top Loop Road

Een 10 km lange scenic drive die je langs verschillende opgegraven dorpen bovenop het plateau voert. Tijdens deze tocht krijg je een inkijkje in de 700 jaar dat de Pueblo Indianen hier hebben gewoond.  De route voert je langs Sun Temple. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op het grootste bouwsel in het park, Cliff Palace.

Wetherill Mesa Road 

Deze bijna 20 km lange weg voert je door het rustigere deel van het park en is alleen geopend in de maanden mei tot en met oktober. 

Let op: De weg kent veel bochten en steile hellingen. Het is niet toegankelijk voor voertuigen die langer zijn dan 25 foot (7,62 meter).  

 

Step House

Via een verhard pad met een lengte van 1.6 km kun je zelfstandig Step House, een klifwoning, bezoeken.

 

Chapin Mesa Museum

In dit in zandsteen gebouwde nationale historische monument is het park museum gevestigd. Het heeft een permanente tentoonstelling van culturele objecten afkomstig van de Pueblo Indianen die in dit gebied hebben gewoond.

Far View House - een woning boven op het plateau met daarvoor een Kiva

 

Pithouse Archeologische Site

 

Af en toe kun je een zwarte beer zien in het park

 

Excursies

Wandeling - Onder leiding van een Parkranger

Er zijn verschillende tours te boeken naar plekjes die je niet zelfstandig mag of kan bezoeken. Je moet vooraf een ticket kopen via Recreation.gov. Er wordt aangeraden om dit bijtijds te doen, vooral als je in het zomerseizoen reist. Het is mogelijk om te reserveren 14 dagen voordat de tour start. Dus wil je op bijvoorbeeld 14 augustus de tour doen, dan kun je vanaf 1 augustus hiervoor boeken. Jaarlijks wordt het aanbod aan tours aangepast.

Let op: Bij sommige wandelingen klim je via ladders naar boven. Dit wordt wel altijd duidelijk vermeld voor je een tour boekt.

 

Bustour - Introduction to Mesa Verde Tour

Deze tour duurt ongeveer 2,5 uur waarbij je in de bus naar verschillende plekjes gaat terwijl de gids je uitleg geeft over de achtergrond van het park.

Klik hier om te reserveren.

 

Bustour - 700 Years Tour

Een bustour waarbij je een algemeen historisch beeld van de architecturale, tuinbouwkundige, culturele en religieuze dimensies van de Ancestral Puebloans leert kennen.  De tour duurt tussen de 3 tot 4 uur en is inclusief een aantal korte wandelingen.

Klik hier om te reserveren.