Islamorada

Islamorada bestaat uit een zestal eilanden. Vier van die eilanden, Plantation Key, Windley Key, Upper en Lower Matecumbe Key, zijn verbonden door bruggen. De andere twee , Indian Key and Lignumvitae Key, zijn alleen bereikbaar per boot. Islamorada staat bekend als de Fishing Capitol of the World. De naam is afkomstig uit de tijd dat William Krome, hoofdbouwingenieur van de Florida East Coast Railway, deze plek de naam ‘Townsite of Islamorada’ gaf. Deze naam werd langzamerhand wijdverspreid overgenomen. Pas in 1998 heeft deze eilandengroep echter de officiële naam gekregen 'Islamorada, Village of Islands’. Islamorada wordt ook wel de 'Fishing Capital of the World' genoemd. Naast het vissen kun je hier heerlijk genieten van de zee, strand en natuur. Zin in een museum of wil je de vissen voeren? Ook dat kan op de eilandengroep.

 

Wat te zien en doen

Windley Key Fossil Reef Geological State Park

Dit park is te vinden langs de Overseas Highway, op Windley Key. Hier kun je een stukje cultuurgeschiedenis ontdekken maar ook prachtige natuur. Hier werd begin vorige eeuw koraal gewonnen voor de bouw van de spoorweg. Ben je geïnteresseerd in mijnbouw dan is dit park een bezoekje waard. Het is geen groot park en ook niet erg indrukwekkend in vergelijking met de andere parken op de Keys. 
Klik hier voor meer informatie

 

Indian Key State Park

In het begin van de 19de eeuw woonden hier een handjevol mensen die hun brood verdienden met het redden van boten die vastliepen op de riffen. In de jaren hiervoor werd het eiland bewoond door een indianen stam. Later in de 19de eeuw werd het eiland steeds vaker gebruikt door de Navy maar ook particulieren bouwden hier een onderkomen. Uiteindelijk vertrokken alle bewoners.  Nu is het eiland,  met een grootte van 11 hectare, een spookstad waar je over de wegen van het oorspronkelijke dorp kunt lopen en de ruïnes van voormalige gebouwen kunt zien.
Het eiland is alleen toegankelijk per boot. Het is een populaire kayak bestemming.

Klik hier voor meer informatie

 

Lignumvitae Key Botanical State Park

Zoals de naam al doet vermoeden ligt dit park op het Lignumvitae Key. De naam Lignumvitae is afkomstig van de boomsoort, met de naam Lignum Vitae, die op het eiland te vinden is. Het park is alleen bereikbaar per boot. William Matheson, een scheikundige uit Miami, heeft in 1919 het eiland gekocht en een windmolen en een regenwaterreservoir laten bouwen, zodat er een elektriciteits- en watervoorziening op het eiland zou zijn. Ook liet hij een huis bouwen voor de caretaker van het eiland.  In dit huis is nu het Visitor Center te vinden. Op het eiland zijn meerdere wandelpaden waar je tal van bedreigde planten, beschermde insecten en vogels kunt zien. Een ander wat minder leuk verschijnsel is de vele muggen die hier met name in de zomerperiode voorkomen. Zorg dus dat je iets als een muggenspray mee neemt om jezelf hiertegen te beschermen. 
Klik hier voor meer info.

 

San Pedro Underwater Archaeological Preserve State Park

In dit park kun je onderwater de San Pedro zien die hier in 1733 is gezonken. Deze boot, gebouwd in Nederland, maakte deel uit van de West-Indische vloot. Het park is onderwater gelegen en is daarom alleen per boot of duikend/snorkelend te bezoeken. Rondom het wrak zijn o.a. oceaansponzen, talrijke soorten koraal, gele pijlstaartroggen, krab, zeeschildpadden, maanvissen, en bottle nose dolfijnen te bewonderen.

Klik hier voor meer informatie

 

Theater of the Sea

In dit park leven dolfijnen, zeeleeuwen, papegaaien, zeeschildpadden, haaien, pijlstaartroggen en alligators.  Er worden shows gegeven met de dieren en er zijn rondvaarten waar je dicht bij de dolfijnen en ander zeeleven komt. Voor wie heel dichtbij de dieren wil komen zijn er verschillende programma's beschikbaar zoals zwemmen met de dolfijnen of een ontmoeting met een alligator. Tussendoor kun je relaxen aan het strand waar je lekker in de zon kunt liggen en kunt zwemmen tussen de tropische vis.
Klik hier voor meer info

 

Keys History & Discovery Center. 

In dit museum zijn een aantal vaste tentoonstellingen te vinden die allemaal iets te maken hebben met de geschiedenis van de Florida Keys.  Naast (interactieve) exposities zijn er ook een drietal aquaria te vinden die het unieke koraalrifecosysteem laten zien. In de bioscoop worden verschillende documentaires getoond. Op de bovenste verdieping van het pand zijn de wisselende tentoonstellingen te vinden.

Klik hier voor meer informatie

 

History of Diving museum

In dit museum krijg je het verhaal te zien hoe internationaal pogingen zijn gedaan de zee te verkennen en welke methodes hiervoor zijn gebruikt. Naast het internationale aspect wordt ook de speciale rol van de Florida Keys uitgelicht.

Klik hier voor meer info

 

Alligator Reef Light House

Alligator Reef Lighthouse wordt beschouwd als een van de beste duik- en snorkellocaties in alle Florida Keys. In 1825, tijdens een missie tegen piraten voor de kust van Islamorada, zonk de USS Alligator in ondiep water. Om te voorkomen dat het 86 voet lange schip door de piraten zou worden geborgen, blies de bemanning haar op en belandde ze in twee stukken op de oceaanbodem. Dit was het begin van het grote koraalrif dat nu de thuisbasis is van meer dan 500 soorten vissen en ander zeeleven.
Klik hier voor meer informatie

 

Dagje vissen

Voor een dagje vissen zit je op Islamorada goed. Er zijn talloze tours te boeken bij verschillende operators. Er zijn er teveel om op te noemen.

Voor een selectie van verschillende operators, klik hier 

 

Rain Barrel Village

Hier vind je een verzameling van kunstenaars die kunst en souvenirs maken en verkopen. Het geheel is neergezet in een setting van een subtropische tuin waar je ook iets lekkers kunt eten en drinken.
Klik hier voor meer info

 

Robbie's

Waarschijnlijk het meest bekende restaurant van Islamorada. Natuurlijk kun je hier eten en wat drinken maar er is hier veel meer te zien en doen. Zo kun je de tarpon vis voeden, een boottocht boeken, vissen en shoppen.
Klik hier voor meer info