Huntsville

Huntsville wordt ook wel Rocket City genoemd. Deze bijnaam heeft het gekregen omdat de stad een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het ruimtevaart programma in de Verenigde Staten.  Het was de eerste Engelstalige stad van Alabama.  De stad heeft ook een rol gespeeld in de Amerikaanse Burgeroorlog. Herinneringen hieraan zijn vandaag de dag nog steeds terug te vinden in de stad.

Vandaag:

HUNTSVILLE 7 dagen weersverwachting

De stad

Huntsville is gelegen in de uitlopers van de Appalachian Mountains. Met name aan de oostzijde vind je bergen en heuvelachtig gebied. Ten zuiden van de stad vind je de Tennessee River. Huntsville staat bekend om zijn goed bewaarde huizen uit de tijd voor de Amerikaanse Burgeroorlog. Je vindt een concentratie van deze oude huizen in de wijk Twickenham Historic District.

 

Midden in de stad vind je het Big Spring International Park. Het park en de stad zijn gebouwd rondom de oorspronkelijke waterbron, genaamd "Big Spring", Een deel van de bron maakt nog steeds deel uit van het park. Het park heeft over de jaren een aantal geschenken ontvangen waaronder 60 Japanse kersenbomen, een iconisch rode Japanse brug en een marmeren leeuw.

 

Een stukje geschiedenis

De stad werd gesticht in 1805 nadat Leroy Pope de grond van de federale regering had gekocht. Leroy was een verre verwant van de beroemde Engelse dichter Alexander Pope. Hij gaf de stad de naam Twickenham, naar de geboortestad van Alexander Pope.  Vanwege het anti-Britse sentiment werd in 1811 de naam van de stad veranderd in "Huntsville". ter ere van een lokale pionier, John Hunt.

In 1844 werd Huntsville de eerste hoofdstad van Alabama. De status van hoofdstad werd daarna overgedragen naar de steden Cahawba , Tuscaloosa en tenslotte naar de huidige hoofdstad, Montgomery.

Verkoop van katoen en handel, voortvloeiend uit de spoorwegindustrie, zorgden voor de aanvankelijke groei van de stad in de 19de eeuw. De katoenhandel bleef een grote rol spelen tot het begin van de 20ste eeuw.  

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Huntsville uitgekozen als plek om chemische munitiefaciliteiten te bouwen. Het gebied waar deze gebouwd werden kreeg de naam Huntsville Arsenal (later hernoemd tot Redstone Arsenal).

Na de oorlog was er geen behoefte meer aan de productie van munitie. Huntsville heeft toen enorm gelobbyd om nieuwe industrie naar de stad te trekken. Uiteindelijk is dit gelukt. De stad ging een grote rol spelen in de Amerikaanse ruimtemissies.

De eerste grote Amerikaanse ballistische raket, de Redstone, werd in Huntsville ontwikkeld. Op 31 januari 1958 bracht ABMA, Army Ballistic Missile Agency,  Amerika's eerste satelliet, Explorer 1 , in een baan om de aarde.  Dit vond plaats met behulp van een Jupiter-C draagraket, een afstammeling van de Redstone. Dit bracht nationale aandacht voor Redstone Arsenal en Huntsville. Men erkende het brede belang van de geavanceerde technologie ontwikkeld in Huntsville. 

Vandaag de dag speelt technologie en ruimtevaart nog steeds een zeer grote rol in Huntsville.

U.S. Space & Rocket Center

Harrison Brothers Hardware

Huntsville Botanical Garden

Huntsville nu

Een bezoek aan het U.S. Space & Rocket Center is een absolute aanrader. Ruimtevaart is zo verbonden met Huntsville dat je hier gewoonweg niet onderuit kunt.  Zowel binnen als buiten is er veel te zien en doen.

Je kunt van dichtbij een levensechte replica van The Pathfinder bekijken. Grote raketten sieren het terrein. Verschillende exposities, sommige permanent, anderen tijdelijk, geven een inkijkje in het Amerikaanse ruimtevaart programma. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van de ruimtevaart in relatie tot de stad Huntsville. En voor wie wil weten hoe het is om in de ruimte te reizen, er zijn verschillende simulators waar je dit kunt ervaren.

Maar ruimtevaart is niet het enige waar het om draait in Huntsville. De stad kent een rijk verleden. Dit zie je onder andere terug aan de monumentale panden die in bepaalde wijken goed bewaard zijn gebleven.

 

We lichten een aantal plekjes uit:

 • Een bezoekje aan het Alabama Constitution Village laat je ervaren hoe het was om te leven in het begin van de 19de eeuw. Je kunt al wandelend kennis maken met verschillende oude ambachten, een praatje maken met de 'bewoners' (acteurs) en de rustige sfeer van weleer opsnuiven.
 • Boven op de heuvels rond de stad ligt Burrit on the Mountain. Dit is een bijzondere huis met prachtig uitzicht over de omgeving. Bij het huis horen mooie tuinen, een verzameling van een zestal andere historische huizen en een boerderij uit de 19de eeuw.
 • Het Huntsville-depot aan de Norfolk Southern Railway-lijn in het centrum van Huntsville is het oudste nog bestaande spoorwegdepot in Alabama en een van de oudste in de Verenigde Staten. Het depot, voltooid in 1860, diende als het hoofdkwartier van de oostelijke divisie voor de Memphis en Charleston Railroad. Nu is deze plek een museum.

 

Huntsville Depot

Alabama Constitution Village

Binnen in een van de historische huizen - Weeden House

Natuur

Wil je genieten van de natuur dan kan dat midden in de stad in het Big Spring Park. Ook heeft Huntsville een mooie botanische tuin. Liever echt de ongerepte natuur ontdekken, dat kan ook. Breng dan een bezoekje aan het Madison County Nature Trail met zijn vele kilometers lange wandelpaden.

Bezienswaardigheden 

Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Zie kaart onderaan de pagina voor de ligging van de bezienswaardigheden. Klik op een icoontje voor meer informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheid.

 

Historische Sites

 • Burrit on the Mountain
 • Constitution Hall Park
 • Huntsville Depot Museum
 • Weeden House Museum and Garden

Musea

 • Huntsville Museum of Art
 • U.S. Veterans Memorial Museum

Interessante plek

 • Harrison Brothers Hardware
 • Lowe Mill ARTS & Entertainment
 • U.S. Space & Rocker Center

Shoppen

 • Bridge Street Town Centre
 • Parkway Place

Parken en Zoo's

 • Big Spring Park
 • Huntsville Botanical Garden
 • Madison County Nature Trail
 • Monte Sano State Park


Handige links