Capitol Reef National Park

Capitol Reef National Park dankt zijn naam aan de grote witte rotsformaties die doen denken aan het Amerikaanse Capitool in Washington . Het park bestaat uit veelkleurig zandsteen, omgeven door groene rivieroevers en woestijnvegetatie. Miljoenen jaren geleden is een grote plooi in  het zuidelijk deel van Utah in de aardkorst ontstaan die ook wel de Waterpocket Fold wordt genoemd. In Capitol Reef worden de spectaculaire geërodeerde verzamelingen van kleurrijke rotsen, canyons en bogen, ontstaan door de Waterpocket Fold, beschermd. 

Het park bekijken

Vooral het noordelijk gedeelte van Capitol Reef is goed te bereiken met een auto. Er lopen twee belangrijke verharde wegen door het park waarlangs, op verschillende plekken, parkeerplaatsen zijn aangelegd. Hiervandaan kun je wandelingen maken en bijzondere plekjes bezoeken. Daarnaast zijn er nog een aantal onverharde wegen die je naar de meer afgelegen gebieden van het park leiden. Hiervoor is een 4WD nodig. Omdat de meeste toeristen geen 4WD hebben, beschrijven we de bezienswaardigheden langs deze wegen niet. We benoemen hieronder wel de plekjes die goed met de auto of wandelend bereikbaar zijn.

 

Bezienswaardigheden in het park

Zoals gezegd is het gedeelte van het park wat goed begaanbaar is, niet groot. Hierdoor kun je in een dag een goede indruk krijgen van het park. Wil je zo veel mogelijk wandelingen maken dan is het aan te raden wat meer tijd uit te trekken.

Hieronder zie je een selectie van bezienswaardigheden rijdend van west naar oost. Op  de kaart zie je de precieze ligging. Er is absoluut meer te zien en doen. Hiervoor verwijzen we je naar het Visitor Center.

 

Klik op een icoontje voor meer informatie

Highway 24

Deze zeer mooie weg loopt vanuit het westen via Torrey. dwars door het noordelijk deel van het park, naar het gehucht Caineville in het oosten. De weg voert je langs immense rotsformaties. Zodra je Fruita nadert, opent het landschap zich en zie je een vallei vol boomgaarden en historische gebouwen. Verder naar het oosten slingert de weg langs de Fremont River, grote domes en cliffs van witte Navajo-zandsteen.

foto door Andrew Smith


Chimney Rock

Langs Highway 24. start een trail die je langs Chimney Rock voert. De wandeling is niet makkelijk. Je moet onderweg een aantal keer flink klimmen en het pad is niet altijd egaal. Voor wie goed ter been is beloont deze wandeling je met geweldig zicht op een prachtige omgeving en Chimney Rock.

Foto door Chris Roundtree in opdracht van de NPS


Panorama Point

Vanaf de parkeerplaats loop je 250 meter naar het zuiden tot je aankomt bij het Panorama Point. Hier wordt met borden uitleg gegeven over de uitzonderlijk schone lucht in het park die bijdraagt aan het ongelooflijke uitzicht wat voor je ligt.  Het is niet moeilijk voor te stellen waarom dit punt zijn naam heeft gekregen.


Goosenecks Overlook

Dit is een zeer korte wandeling van ongeveer 200 meter naar een geweldig uitzichtpunt  Je bereikt de start van de korte trail via een onverharde weg die als het droog is goed te berijden is met een normale auto. Het uitkijkpunt biedt prachtig zicht op de Sulphur Creek Canyon en op de in de verte gelegen rotspartijen die bestaan uit verschillende lagen zandsteen en kalksteen.

foto door Famartin


Sunset Point

Sunset Point biedt ook mooi zicht op het landschap. Met uitzicht op het oosten en een verhoogde ligging is dit bij uitstek een plek om van de ondergaande zon te genieten. De  wandeling begint bij de Goosenecks Overlook parkeerplaats. Je loopt via een pad langs een kronkelende, 150 meter diepe kloof van Sulphur Creek Canyon naar het uitkijkpunt bovenop een rode rots. Totale lengte van het pad is ongeveer 650 meter lang.

Foto door Frank Kovalchek


Petroglyphs

Langs Highway 24 kun je via een boardwalk deze en andere panels zien waar zeer mooi bewaarde Petroglyphs zijn te bewonderen, gemaakt door mensen die in deze regio leefden in de periode van 300-1300 jaar.


Hickman Bridge

Via een route van 1.4 km, waar je ongeveer 122 meter naar boven klimt bereik je het eindpunt van de Hickman Bridge Trail. Vandaar loop je dezelfde route weer terug. De route start langs Highway 24. Het voert je door een landschap met canyons met als laatste stop Hickman Bridge, een formatie die ruim 40 hoog is en op natuurlijke wijze is gevormd tot brug. 


Viewpoint Capitol Dome

Deze witte zandsteenformatie doet denken aan het Amerikaanse Capitool. Het park is deels vernoemd naar deze bezienswaardigheid. Het ligt in het Noordelijk deel van het park dat alleen is te bereiken met 4WD. Vind je het niet erg om deze berg van een afstandje te bekijken, stop dan op Highway 24 bij Viewpoint Capitol Dome.  


Behunin Cabin

In de late 17de eeuw vestigde de eerste groep mormonen in het park, waaronder Eljijah Cutler Behunin. Hij bouwde een woning die nog steeds staat en in de jaren zestig van de vorige eeuw door de NPS is gerenoveerd. De familie Behunin leefden hier maar voor één jaar. Door een dreigende overstroming vluchten Behunin, zijn vrouw en 13 kinderen naar het nabij gelegen Fruita. Het huisje is een mooi voorbeeld hoe pioniers leefden in die tijd.


Fruita

Deze plaats is opgericht door Mormonen in 1880 en staat vooral bekend om zijn grote boomgaarden midden in een woestijn. Het werd ook wel The Eden of Wayne County genoemd. De Mormonen leven hier inmiddels niet meer maar de plaats met zijn boomgaarden wordt gezien als een ‘historisch landschap’ en als zodanig onderhouden door de NPS. Als toerist mag je gratis fruit plukken. Naast de boomgaarden zijn hier enkele historische gebouwen te bewonderen.


The Scenic Drive

De Scenic Drive is bijna 13 km lang en voert je door het imposante landschap van het park. Langs de route kun je van het bijzondere uitzicht genieten of een wandeling maken. De NPS heeft een beschrijving van de route op hun site waarin je kunt lezen wat je onderweg kunt zien en doen. Trek voor het volgen van de route minimaal twee en een half uur uit.


Capitol Gorge Trail 

Bij deze wandeling volg je tijdens de eerste anderhalve km een kloof die op sommige plaatsen maar ongeveer 3 meter breed is. Onderweg kom je het Pioneer Register tegen. Verder lopend is een zijpad die leidt naar The Tanks, een verzameling geërodeerde spleten die regenwater opvangen. Dit pad is ongeveer 300 meter lang. De totale wandeling is ongeveer 7 km heen en terug. De Capitol Gorge track was jarenlang de hoofdroute door Capitol Reef, totdat UT 24 in 1962 werd aangelegd.


Pioneer Register

Als je de Capitol Gorge Trail volgt dan kom je na een paar honderd meter Pioneer Register tegen. Heb je geen zin in een lange 7 km wandeling maar wil je wel Pioneer Register zien, volg dan de Capitol Gorge Trail tot dit punt en keer weer terug.
Pioneer Register is een verzameling van namen die door reizigers over dit pad tussen 1800 en begin 1900 in de rotsen zijn gegraveerd.