Saguaro National Park

Saguaro National Park ligt midden in de droge en zinderend hete Sonorawoestijn in het meest zuidelijk deel van Arizona. Het lijkt zo op het oog een plek waar je weinig leven vindt. Niets is minder waar.  Er is veel bijzondere flora en fauna te vinden waaronder de gigantische Saguaro cactus, de plant waar het park naar is vernoemd.
Het park is opgesplitst in twee delen die ongeveer 50 km uit elkaar liggen. Eén deel ten oosten van Tuscon en het andere deel ten westen van de stad. Elk deel heeft zo zijn eigen karakter en zijn een bezoekje waard.

De reuzencactus, Saguaro

Je hebt ze vast wel eens gezien in een Western, die grote cactussen waar de cowboys langs rijden op hun paarden. Hierdoor lijkt het dat deze plant, de Saguaro, door heel Amerika is te vinden is maar dat is zeker niet het geval..  Ze komen alleen in het meest zuidelijk deel van de Verenigde Staten voor en met name in het Saguaro NP. 

Het zijn zeer langzame groeiers. Na 70 jaar krijgt de plant haar eerste vertakking en als de plant 150 jaar oud is kunnen ze een hoogte bereikt hebben van wel 20 meter. Het is een merkwaardige en opvallende plant, met vertakkingen die de meest vreemde vormen aan kunnen nemen.

De plant kan makkelijk een jaar zonder water. Tijdens een regenbui slaan ze het water op in de stam waar ze vervolgens heel lang mee kunnen doen. Een volwassen cactus kan zo’n 6 ton of meer wegen als deze gevuld is met water.

De grote, volwassen Saguaro’s dragen in het voorjaar bloesem en later in het jaar eetbare vruchten met rood vruchtvlees en naar noten smakende zaden. Deze worden vaak verwerkt in sappen, siroop, jam, wijn of azijn.

De Saguaro’s bieden nestgelegenheid voor de Gila-specht en de Californische grondspecht. Ook kleine zoogdieren huizen in deze giganten.

De Saguaro kan vreemde vormen aannemen.

Saguaro National Park

De bloesem van de Saquaro - foto door Renee Grayson

Beste tijd om te reizen

De maanden oktober tot april zijn de meest populaire maanden om het park te bezoeken omdat de temperaturen dan het meest aangenaam zijn. Van mei tot september is het heel heet. Gemiddeld zijn de temperaturen zo rond de 40 graden. Mocht je het park willen bezoeken in deze periode dan wordt aangeraden in de vroege ochtend of tegen de avond het park te verkennen.  In welke periode je ook reist, neem altijd een aantal liter water mee.

 

Het oostelijk deel van Saguaro NP - Rincon Mountain District 

Het Rincon Mountain District is uitgestrekt en voor een groot deel niet makkelijk begaanbaar. Het deel dat wel goed toegankelijk is kent een scenic drive en verschillende mooie wandelroutes. Hieronder vind je meer informatie. 
Voor wandelingen en bezienswaardigheden in het meer onherbergzame deel van het park of die onder de categorie grotere uitdaging vallen verwijzen we je door naar de officiële site van het park.

Plattegrond

Klik op een icoontje voor meer informatie

Scenic Drive - Cactus Forest Drive

Deze Scenic Drive voert je al slingerend door het lager gelegen deel van de het Saguaro NP Oost met uitzicht op de Rincon Mountains en een oud Satuaro bos. De weg is verhard en er zijn op verschillende plekken parkeerplaatsen voor reguliere auto's. Helaas is voor de grotere auto's en campers geen parkeerplek langs de route.  

Foto door Brendan Bombaci


Rincon Mountain Visiter Center

In dit bezoekerscentrum kun je meer informatie vinden over de wandelingen die je in dit deel van het park kunt maken. Rangers geven uitleg over de bijzonderheden van het park. Van tijd tot tijd worden ook speciale activiteiten georganiseerd door de Park Rangers.


In de bocht van East Speedway Blv

Vanaf dit punt kun je verschillende wandelingen maken. De wandelingen lopen in elkaar over waardoor je zelf kunt bepalen hoe lang je hier wilt wandelen. De wandelingen variëren in lengte van 5.3 tot 10,5 km.


East Broadway Blv - start Cactus Forest Trail

Ook hier zijn verschillende wandelingen te maken. Ze variëren in lengte van 3.1km tot 8.2 km. Omdat de wandelpaden elkaar kruisen zijn ze goed te combineren.


Freeman Homestead Trailhead

Dit pad voert je langs een oude boerderij, een bos met grote saguaro's. Onderweg is het mogelijk dat je de grote gehoornde uilen kunt zien die hier leven. Het pad is voorzien van borden met uitleg over de geschiedenis en het plantenleven die je onderweg kunt zien. Lengte 1.8 km


Desert Ecology Trail

Dit pad voert je langs een oude boerderij, een bos met grote saguaro's. Onderweg is het mogelijk dat je de grote gehoornde uilen kunt zien die hier leven. Het pad is voorzien van borden met uitleg over de geschiedenis en het plantenleven die je onderweg kunt zien. Lengte 1.8 km


Het westelijk deel van Saguaro NP - Tucson Mountain District

De volgende plekken geven een goede indruk van het Westelijk deel van het Nationale Park. De wandelingen die we hier beschrijven zijn voor iedereen die goed ter been is goed te doen.
In het park zijn nog veel meer uitdagendere wandelingen, Deze zijn veelal langer van lengte en voor de geoefende wandelaar. Voor meer informatie m.b.t. deze wandelingen verwijzen we naar de het bezoekerscentrum voor meer informatie.

Plattegrond

Klik op een icoontje voor meer informatie

Scenic Drive - Bajada loop

De ruim 9 km lange Scenic Drive start bij het Red Hills Bezoekerscentrum. Na een korte rit begint de loop die je o.a. door een dicht Saguaro bos voert. De weg is onverhard die je zonder probleem met een normale auto of kleine camper kunt volgen als de weersomstandigheden goed zijn. Er zijn verschillende parkeerplaatsen langs de route. Het aantal plekken is echter heel beperkt.


Red Hills Bezoekerscentrum

Hier kun je informatie krijgen over wat er te zien en doen is in het park. Bij het bezoekerscentrum zijn ook een tweetal korte wandelingen te maken. Eén door de Cactus Garden en de ander die rondom het bezoekerscentrum loopt, de Desert Wash Trail.


Desert Discovery Nature Trail

Op dit punt kun je een korte wandeling maken over een betonnen pad. Hierdoor is deze route ook geschikt voor minder validen. Onderweg staan bordjes met uitleg over de planten/cactussen die je hier ziet. De route is ongeveer 600 meter lang. 
Houd rekening met het feit dat hier maar een paar parkeerplekken zijn.


Valley View Overlook Trail

Deze wandeling is 1.6 kilometer lang en ligt op de Scenic Drive route. Het laatste deel van deze trail beklim je een kleine heuvel waarvandaan je een spectaculair uitzicht hebt over de Avra Valley en de Picacho Peak. Je loopt heen en terug over het zelfde pad.


Wild Dog Trail

Ook deze route wandel je heen en terug over het zelfde pad. Je passeert veel verschillende planten. Deze trail is goed te doen maar van tijd tot tijd een beetje ongelijk doordat er stenen op het pad liggen.

Foto gemaakt door John Fowler


Signal Hill Trail

Heen en terug is deze wandeling zo'n 500 meter lang. Bij de  uiteindelijke bestemming, Signal Hill, is een grote verzameling aan Petroglyphs te bewonderen. De meeste rotstekeningen zijn gemaakt door de prehistorische Hohokam