Kings Canyon National Park

Kings Canyon National Park ligt in de Sierra Nevada. Het ligt tussen Yosemite National Park en Sequoia National Park. Net als in deze parken vind je In Kings Canyon National Park reuzensequoia's maar ook  een diepe canyon, mooie hooggelegen weidegronden, rivieren en prachtige watervallen. Het park bestaat uit twee delen en valt onder hetzelfde beheer als Sequoia National Park dat via een verbindingsweg rechtstreeks vanuit het park te bereiken is. 

Toegang tot het park

Kings Canyon kun je met zowel een auto of camper bezoeken. Je kunt alleen vanuit het oosten het park bereiken via de CA-180 E.  Je komt dan binnen via de Big Stump Entrance. Een andere weg die toegang geeft tot het park is de Generals Highway die vanuit Sequoia National Park naar Kings Canyon National Park loopt. Deze weg is niet geschikt voor campers. 

 

Visitor Centers

In de visitor centers kun je informatie krijgen over het park. Je vindt hier o.a. plattegronden, boeken, de mogelijkheid om deel te nemen aan speciale ranger programma's enz.

Kings Canyon Visiter Center - Dit visitor center ligt net ten noordoosten van de Big Stump Entrance.

Cedar Grove Visitor Center - Dit visitor center ligt bijna aan het einde van de Kings Canyon Scenic Byway. Het is gesloten in de wintermaanden.

 

Kaart van Sequoia en Kings Canyon National Park- klik op de kaart voor een grotere  en printversie.

Het park

Kings Canyon ligt in Californië, midden in de Sierra Nevada, samen met een tweetal andere nationale parken en verschillende national forests.

Toeristen laten dit park vaak links liggen als ze op bezoek gaan bij de twee andere zeer populaire parken in de buurt, Yosemite National Park en Sequoia National Park. In deze laatste twee parken is het aanbod aan bezienswaardigheden en activiteiten groter dan in Kings Canyon National Park maar Kings Canyon doet qua natuur en vergezichten absoluut niet voor ze onder. Een bijkomend voordeel is dat je Kings Canyon National Park zonder hordes toeristen kunt bezoeken.

Het park bestaat uit twee delen. Het in het westen gelegen Grant Grove, en het in het oosten gelegen Cedar Grove. Tussen deze twee delen ligt het Sequoia National Forest. De Kings Canyon Scenic Byway verbindt de twee delen.

Kings Canyon dankt zijn naam aan de Kings Canyon waardoor de Kings River stroomt. De canyon in het park is op het diepste punt bijna 2500(8200 foot) meter diep. Dat maakt dat het de diepste canyon in Amerika is. Daarnaast is het de plek waar je de op een na zwaarste boom ter wereld vindt, de General Grant.

Grant Grove is het drukst bezochte stukje van het park. Het toont wat betreft het landschap veel overeenkomsten met het in het zuiden aansluitend gelegen Sequoia National Park. Je kunt hier veel oude en grote reuzensequoia’s zien. Vanuit dit deel loopt ook de Generals Highway die je met een personenauto (campers met een lengte langer dan 22 foot mogen hier niet rijden,) rechtstreeks naar Sequoia National Park brengt. In Grant Grove vind je ook de toegangspoort tot het nationale park, Big Stump Entrance. Deze bereik je door vanuit Fresno de CA-180 E te volgen.

In Grant Grove zijn verschillende voorzieningen waaronder een visitor center en verschillende campings en lodges.

Cedar Grove ligt 55 km ten oosten van Grant Grove.  Het landschap van Cedar Grove vertoont veel overeenkomsten met Yosemite National Park. Dit deel is het meest rustige deel van het park. Het biedt een breed scala aan prachtige natuur. Het gebied staat bekend om zijn torenhoge kliffen, massieve bomen, watervallen en rivieren.

In de wintermaanden zijn sommige wegen in het park gesloten. Wil je meer weten over de toegang tot delen in het park? Kijk hier voor de meest actuele informatie.

 

 

Reuzensequoia

De reuzensequoia speelt net als in Sequoia National Park een belangrijke rol. 
Wat zijn nu de belangrijkste kenmerken van deze boom en hoe herken je deze?

Sequoia's worden gevonden op hoogtes van 1.400 tot 2.150 meter. Ze komen alleen nog voor in het berggebied Sierra Nevada in Californië. Ze kunnen wel een paar duizend jaar oud worden. Het zijn niet de hoogste bomen op aarde maar door hun enorme omvang behoren de oudste bomen qua volume tot de grootste op aarde. De enorme omvang van de bomen zorgt ook voor het indrukwekkende uiterlijk.

Kenmerkend voor de bomen is de bast. Met zijn specifiek rode kleur vallen ze direct op tussen de andere naaldbomen. De bast is zacht, vezelig en kan tientallen centimeters dik worden. Je kunt met je vuist tegen de bast slaan zonder dat je hierbij je hand verwond.

Dankzij een speciale chemische stof in hun bast, tannine genaamd, is de boom beschermd tegen bosbranden. Ondanks dit probeert men de oudste bomen tijdens extreme bosbranden te beschermen door ze met speciaal brandwerend materiaal te bekleden.

De onderkant van de boom is breed en wordt steeds smaller naar boven toe. De boom draagt kegelvormige vruchten. Deze blijven lang gesloten aan de bomen hangen.

Bosbranden kunnen voor gevaar zorgen voor de bomen maar zijn ook van essentieel belang voor het voortbestaan van de reuzensequoia. Tijdens bosbranden drogen de kegels uit, vallen op de grond en springen open. Hierdoor komen zaadjes vrij die zich vervolgens in de omliggende bodem nestelen om zo voor nieuwe aanwas te zorgen.

 

De bijzondere rode bast van de reuzensequoia

De gigantische brede onderkant van een reuzensequoia

Een bosje reuzensequoia's bij elkaar

Kap van bomen

Laat in de 19de eeuw heeft men in dit deel van de Sierra Nevada een fllink aantal reuzensequoia's gekapt. Het gebied was makkelijk bereikbaar en men had het idee had dat het hout van die grote bomen geschikt zou zijn voor woningbouw. Helaas werd al gauw bekend dat bij de kap de bomen versplinterd op de grond vielen en totaal niet sterk genoeg zijn om te gebruiken in de bouw. Toen dit duidelijk was is men met de kap gestopt.

Na het binnenkomen in het park, via Big Stump entrance, kun je overblijfselen zien van de kap uit die tijd. 

Het park verkennen

Er zijn vele mooie plekjes in het park. Rondom Grant Grove is een grote variëteit aan wandelingen te maken. In dit gebied vindt je het bos met de hoogste concentratie Sequoia's ter wereld.

Informatie over wandelingen in het park zijn te verkrijgen bij de Visitor Centers van het park. 

Strikt genomen behoort het Sequoia National Forest niet tot dit nationale park maar omdat je nu eenmaal niet zonder hier door te rijden van het ene deel naar het andere kunt komen, nemen we de belangrijkste bezienswaardigheden die je hier vindt, rijdend over de Scenic Byway, mee in het overzicht hieronder.

Bijzondere plekjes

 

Kings Canyon Scenic Byway

Deze weg slingert langs de Kings River.  Onderweg zijn er veel plekken om te stoppen en het indrukwekkende landschap op te nemen. Je hebt o.a. spectaculair zicht op de steile canyon maar er zijn ook watervallen, een druipsteen grot en verschillende wandelingen te maken. De route gaat heen en terug over dezelfde weg. Kijk op de kaart voor hoe de route loopt.

 

General Grant Tree

Dit is de een na grootste boom op aarde. Het heeft een hoogte van 81,5 meter en bij de grond is de omtrek bijna 33 meter. Het heeft als bijnaam The Christmas Tree. Lees hier het verhaal hoe het aan deze naam is gekomen.
Je vindt de boom in Grant Grove. 

 

Mark Twain Stump

Vlak nadat je het park via Big Stump Entrance binnengaat vind je de Big Stump Basin. Hier zie je o.a. de gigantische stronken die zijn overgebleven na houtkap aan het einde van de negentiende eeuw. De bekenste stronk hier, de Mark Twain Stump, kun je beklimmen en zo ervaren hoe groot deze stronken zijn.

 

Kings Canyon Overlook

Kings Canyon overlook ligt aan de General Highway. Vanaf hier heb je door de bomen, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, geen uitzicht op Kings Canyon National Park maar op het Sequoia National Forest.  Wat dit punt extra bijzonder maakt is de rotshelling die bedekt is met gestapelde rotssculpturen die cairns worden genoemd. 

 

Panoramic Point

Dit uitkijkpunt ligt aan het einde van de Panoramic Point Road. Deze vind je aan je rechterhand net nadat je Grant Grove rijdend naar het noorden verlaat.  Vanaf de parkeerplaats is het een kleine 800 meter lopen naar het uitkijkpunt waarvandaan je prachtig uitzicht hebt op een met pijnbomen begroeide vallei, het Hume Lake en de hoge toppen van de Sierra Nevada.

 

Hume Lake

Niet lang nadat je de op de Scenic Byway rijdt is er een afslag naar rechts om naar Hume Lake te rijden. Dit stuwmeer is ooit gecreëerd voor industriële doeleinden. Vandaag de dag is het vooral in gebruik als recreatiegebied. Er zijn verschillende stranden. Het meer wordt omringd door prachtig berglandschap. Bij het meer zijn verschillende voorzieningen zoals een camping, een tankstation, winkels, restaurants en bootverhuur. 

 

Junction View Overlook

Dit is een van de vele uitkijkpunten die langs de Scenic Byway zijn te vinden. Vanwege het prachtige uitzicht is dit ook direct de drukstbezochte plek langs de weg. Je hebt hier geweldig zicht op het bijzondere berglandschap en de canyon. Vanaf hier is ook goed de splitsing van de Kings River beneden in de canyon te zien.

 

Boyden Caverns

Deze in particulier bezit zijnde druipsteengrotten liggen in het Sequoia National Forest. Je komt ze ongeveer halverwege de Scenic Byway aan je rechterhand tegen. In de zomermaanden worden hier geregeld rondleidingen georganiseerd. 
Kijk voor meer informatie op de website van Boyden Caverns

 

Grizzly Falls

Weer iets verder rijdend over de Scenic Byway zie je deze waterval. Het ligt op nog geen 60 meter vanaf de parkeerplaats. De waterval heeft een hoogte van ruim 20 meter en is meestal het hele jaar door te zien. De beste tijd is het voorjaar. Dan is de waterval op z'n volst. In het najaar na een hete zomer kan het zijn dat de waterval minder spectaculair is.

 

 

Zumwalt Meadow

Bijna aan het einde van de Scenic Byway vind je Zumwalt Meadow. Deze vlakte biedt prachtige wandelingen over goed aangelegde paden waarbij je geweldig uitzicht hebt over het grasland, de groene omgeving, granieten bergen en langzaam stromende rivieren.