Het beste van de Everglades

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 13:26

De Everglades zijn immens groot dus om een goede indruk te krijgen van het park mag je hier best meer dan een dag voor uittrekken. Van de drie verschillende plekken in de Everglades waar je bezoekerscentra vindt zijn er wat mij betreft twee plekjes die er uitspringen. Beiden heel anders maar absoluut een bezoekje waard.

 

Een Airboat Ride door de mangrovebossen bij Everglades City

In een eerdere blog hebben we het al gehad over het gebied rondom het Ernest F. Coe Visitor Center en het Flamingo Visitor Center. Dit ligt in het meest oostelijk en zuidelijk gedeelte van de Everglades. Een mooi gebied maar wij vonden het minder indrukwekkend dan het gebied in het midden, bij het Shark Valley Visitor Center en het gebied helemaal in het westen, bij Everglades City. 

De omgeving van Shark Valley

Shark Valley ligt in het midden van het park, een kilometer verwijderd van de US41. Op deze weg vind je ook allemaal organisatoren van Airboat Rides die tochten maken over de grote grasvlaktes.

 

De tram die je door het gebied van Shark Valley voert

Vanaf het Shark Valley Visitor Center loopt een pad voor wandelaars en fietsers die je naar de Shark Valley Observation Tower leidt. Deze is een kleine 25 km lang. Te doen, zou je zeggen. Maar in de zinderende hitte, zonder schaduw, is dit best een opgave. We besloten daarom tijdens ons bezoek aan dit gebied voor het gemak te gaan en gebruik te maken van de tram. Deze volgt hetzelfde pad en is het enige gemotoriseerde voertuig dat hier mag rijden (naast parkranger voertuigen). Klinkt wat suf, zo’n tram, maar dat is het echt niet.

In de tram zit een bestuurder die onderweg probeert alle dieren te spotten. Naast de bestuurder zit een ranger die je vertelt over het gebied en de verschillende dieren die je onderweg ziet. Ze stoppen daar waar wat te zien is. En heb je geluk, dan zie je heel veel. Halverwege de rit is de Shark Valley Observation Tower. Vanaf de toren kun je kilometers ver zien. Rondom de toren zijn wat bomen en een poel met water. Hier zie je standaard alligators.

 

Wij hebben de tocht twee keer gedaan. De eerste keer hebben we enorm veel dieren gezien, alligators in alle maten van baby tot supergroot, schildpadden, prachtige vlinders en vogels. De tweede keer hebben we de tocht gedaan omdat het geen straf is om hier nogmaals naar toe te gaan en omdat Frans per ongeluk al zijn foto’s van de eerste tocht had gedeletet van zijn camera. Hij wilde een tweede kans. Tja… We hebben toen iets minder gezien maar het was weer heel leuk.

Tijdens onze tweede tocht hebben we wel iets heel bijzonders meegemaakt. In het gebied van Shark Valley leven voor zover bekend vier krokodillen en talloze alligators. De krokodillen worden hier eigenlijk nooit gespot door bezoekers. Laat het nu gebeuren dat wij er wel een zien. Hij lag gewoon naast de weg, samen met een alligator. De ranger ging geheel uit zijn dak. Hij had dit in als zijn jaren nog nooit meegemaakt. 

 

Links de alligator en rechts de krokodil - heel bijzonder

Bijzondere routes over onverharde wegen

Naast het Shark Valley Visitor Center, op Highway 41, rijdend vanaf Miami, begint de looproad, die ook wel bekend staat als County Road 94. Dit is voor iedereen die van wildlife houdt een echte aanrader. De weg is merendeels onverhard maar goed begaanbaar. Het ligt eigenlijk niet in Everglades NP maar in Big Cypress National Reserve. Een onderdeel van de Everglades maar niet van het Nationale Park.
In eerste instantie vraag je je af wat er bijzonder is aan deze route. Langs de weg staan hoge bomen, de weg is van zand en er is niet veel te zien. Maar dan kom je plotseling over een van de eerste vele bruggetjes. Daar staan natuurlijk even geen bomen en heb je zicht op de mangrovebossen. In het water, de bomen en langs de kant zie je tal van prachtige vogels. Bij elke brug zijn alligators te vinden die je heel comfortabel vanaf de brug kunt zien zonder dat je het risico loopt te dicht bij te komen. Je vindt er prachtige schildpadden die zonnen op takken in het water. Absoluut schilderachtig. De weg wordt niet veel gebruikt dus je bent hier meestal helemaal alleen. Als je stil bent dan hoor je alleen het ritselen van de bladeren en de fluitende vogels. Soms kom je een alligator tegen die een beetje boos is op zijn omgeving en hard gebrul laat horen. Een prachtige ervaring.
Aan de overkant van Highway 41 ligt nog een looproad, de Turner River / Wagonwheel / Birdon Roads Loop Drive.  Iets korter dan County Road 94 maar zeker net zo mooi. Het gebied is hier meer open en ook hier is veel te wildlife te zien. 

 

Everglades City

Helemaal in het westen van de Everglades NP ligt Everglades City. Een heel klein dorpje wat het startpunt is van tochten in dit bijzondere gebied van de Everglades. Kenmerkend is dat het hier wat meer bebost is en aan de Golf van Mexico ligt. Je vind hier het prachtige gebied Ten Thousand Islands wat, zoals de naam al zegt, bestaat uit duizenden eilandjes.
Je kunt hier een boottocht maken die je langs de eilanden voert. Onderweg zie je dolfijnen, allerlei vogels waaronder het Amerikaanse nationale symbool, de Bald Eagle en de als schuw bekend staande  witte pelikanen. Deze laatste vind je vooral op zandplaten in de zee. Hun prachtige voorkomen samen met het blauwe water en, als je mazzel hebt, een felblauwe lucht zorgen voor een sprookjesachtig plaatje.

 

Pelikanen op een zandplaat bij Ten Thousand Islands

 

Een tocht met een Airboat Ride in Everglades City is ook mogelijk. In tegenstelling tot de tochten in het midden van de Everglades gaan deze door mangrove bossen. De tocht is vooral leuk om te doen en om de mooie natuur van dit deel te ervaren. Verwacht geen spectaculair wildlife onderweg. Alhoewel wij wel een paar alligators hebben gezien en een nieuwsgierige wasbeer. Een aanrader is Speedy Airboat Tours. Zij varen alleen met kleine airboats. Je zit er max met 4 tot 6 personen in en de bestuurder kijkt echt naar wat jij wilt zien en beleven.

 

Een wasbeertje op de oever

Everglades City als plaatsje is niet indrukwekkend. Het oogt als een slapend stadje waar het verder wel goed toeven is. Het dorpje ziet er netjes onderhouden uit. Er zijn een paar restaurantjes en een enkel eenvoudig winkeltje waar je de hoogst noodzakelijke boodschappen kunt doen. Waar je rekening mee moet houden in dit gebied is dat het er stikt van de muggen. En denk je, daar heb ik geen last van, vergeet het maar. Ze maken voor niemand een uitzondering. Zorg dus dat je een goede muggenspray hebt anders geniet je dagen van onaangename jeuk.
Ontbijten doe je bij Nely’s Corner. Althans. dat is onze mening. Hier kun je het meest geweldige ontbijt krijgen die je je kunt bedenken. Alles wordt vers gemaakt en het menu is lekker uitgebreid. Daarnaast is de locatie uniek te noemen. De negen tafeltjes die hier staan zijn onderdeel van een shop waar je alles kunt krijgen wat te maken heeft met de vissport.

 

Shark Valley en directe omgeving en Everglades City zijn de twee plekjes die ik hoog op mijn lijstje zou zetten als je Everglades National Park bezoekt. Ze geven een geweldige indruk van dit bijzondere park.