Architectuur in een kleine 4 uur

Gepubliceerd op 10 maart 2022 om 08:00

Na een dagje natuur is het weer tijd voor wat cultuur. Ondanks dat we al vele malen in Miami zijn geweest heb ik nog nooit de officiële route gevolgd langs alle mooie Art Deco gebouwen waar Miami Beach zo om bekend staat. Daar gaan we nu maar eens verandering in aanbrengen.

 

Ocean Drive

Het hotel waar we verblijven verzorgt geen ontbijt. Nou ja, niet helemaal waar, ze verzorgen het niet in het reguliere restaurant maar als gast mag je elke ochtend een tasje met wat voor ontbijt moet doorgaan ophalen bij de receptie. In het tasje zit een yoghurtje,  een rare koek, een flesje water en een appel. Geen ontbijt voor mij. Dat is dus elke dag zoeken naar een plekje waar we een gezond en voedzaam hapje kunnen vinden om de dag mee te starten.
Zo ook nu. In de buurt van ons hotel zijn wel wat plekjes maar die vallen allen onder de fastfood categorie. Maak je mij niet blij mee. We besluiten daarom om iets te zoeken in Miami Beach, onze bestemming van vandaag. Dat zal zeker aan de prijs zijn maar, ach, één keer maakt dat niet uit.

Leuk maar met een prijskaartje

We komen aan in Miami Beach en proberen een parkeerplekje te vinden. Als je het hebt over aan de prijs zijn dan is dit ook wel iets om te vermelden. De parkeerplekken zijn superduur. We kiezen daarom voor de meest gunstig gelegen parkeergarage waar we voor 4 uur 50 dollar mogen betalen. Kom je 5 minuten na die 4 uur bij je auto, dan mag je nogmaals 50 dollar betalen. Dat wordt snel eten, de Art Deco bekijken en voor dat de 4 uur verloopt weer bij de auto zijn. Een kleine uitdaging, maar iets anders bedenken zit er niet in.

 

Ocean Drive op een rustig moment

We lopen richting Ocean Drive waar het Art Deco museum ligt. We gaan daar naar binnen en vragen om een plattegrond met uitleg over de wandeling langs de beroemde gebouwen. Die krijgen we. We besluiten i.v.m. tijdgebrek niet het museum te bezoeken. Dan gaan we het allemaal niet redden binnen de 4 uur die we hebben. We gaan weer naar buiten en worden net als tijdens onze eerdere bezoeken getroffen door de bijzondere sfeer, overal vrolijke mensen, gezellige muziek en volle terrasjes. De zon schijnt, mensen zijn aan het joggen, richting de zee aan het lopen en genieten allen zichtbaar. Ook wij lopen even richting het strand en zien de vrolijk gekleurde baywatch gebouwtjes en de vele zonaanbidders. We houden het kort want we moeten nog ontbijten, beter gezegd brunchen, want het is al over tienen.

Een van de vrolijk gekleurde Baywatch gebouwtjes

We gaan weer terug naar Ocean Drive. We zien een terrasje waar ontbijt wordt geserveerd. En, vooral belangrijk, er is een tafeltje vrij. Ik trek Frans die richting uit maar hij houdt me tegen. De vorige keer dat ik dat op Ocean Drive dit deed belandde we op een terrasje waar een alcoholvrije cocktail ons 30 dollar kostte. Frans besloot dat overkomt me niet meer, eerst de prijs checken. Ik heb honger maar volg braaf zijn advies op. We kijken naar het menu met prijzen en die vallen erg mee. Oké, het vrije tafeltje is van ons. Het ontbijt is heerlijk en we kunnen de dag met een lekkere volle maag op een geweldig plekje beginnen.

Daarna is het strakke planning gezien de beperkte tijd die we hebben om de Art Deco gebouwen te gaan zien. We beginnen vanaf ons ontbijtadres en volgen daarvandaan een van de wandelingen zoals op de kaart staat aangegeven. Al snel stuiten we op een hoop vrolijkheid van muziek, klappende en dansende mensen bij Palace. Deze plek hebben we al eens eerder ervaren. Ja, ervaren, want dat doe je hier, en niet alleen maar zien. Palace is een mega populaire drag bar waar drag queens van ’s ochtends tot midden in de nacht optreden. Het terras is altijd vol, iedereen danst en zingt mee met de prachtig uitgedoste queens en de opzwepend dansende obers met hun voor Palace zo karakteristieke waaiers die op de maat mee klappen. De straat staat vol met mensen door gebrek aan een plekje op het terras. Ze deinen met zijn allen vrolijk mee op de muziek. Het is elke keer weer een ware happening hier. We blijven daarom, ondanks dat dit onze tijd die we hebben niet ter goede komt, staan voor de belevenis van een paar nummers.

 

Een korte impressie van Palace - Miami Beach
Excuses voor de kwaliteit, het was zo druk bij Palace dat ik niet rustig kon filmen.

Iets verderop komen we aan bij het huis van Versace. Het is er rustig. Ik kan zomaar op de foto bij de ingang zonder tientallen andere toeristen om mij heen. In de avonduren is dat wel een ander verhaal, dan staat het hier vol met mensen die met het gebouw op de foto willen.

 

Het is stil voor de deur bij Versace

We pakken nu de kortste route van de wandeling want de langere gaat echt niet meer lukken binnen de tijd. De gebouwen zien er stuk voor stuk prachtig uit met vrolijke pastelkleuren. Art Deco lijkt gemaakt te zijn voor een zonnige omgeving, door het zomerse licht komen de kleuren extra mooi uit. Ben je een fan van architectuur of vind je het leuk om mooie gebouwen te zien dan is de Art Deco wandeling een echte aanrader. Je valt van de ene ‘oh’ in de andere.

 

Een paar van de vele mooie Art Deco gebouwen

Voor we het weten zijn de 4 uren bijna voorbij. We moeten rennen naar de garage. We hadden nog zoveel meer willen zien en doen maar dat wordt het niet vandaag. We bewaren het maar voor een volgende keer. Het was een heerlijk bezoek aan het duurste maar ook meest vrolijke gedeelte van Miami.