Bye Bye LA, Hello Denver

Gepubliceerd op 9 januari 2021 om 18:15

De kogel is door de kerk, we gaan dit voorjaar niet naar Amerika. Het Corona virus is als een malle om zich heen aan het grijpen in het Zuidwesten. Naar Californië en Arizona reizen in april is dus geen goed idee. Daarnaast is het maar de vraag of we dan  überhaupt mogen reizen.  Tijd dus om een aantal stappen te nemen. Stap één, onze geplande reis in april annuleren, stap twee, een nieuw reisplan maken voor later in het jaar. 

Zo gezegd, zo gedaan. De reis is geannuleerd, het nieuwe plan gemaakt. De eerder geplande reis doen we nog wel een keer in de toekomst.

We  hebben besloten rond de tweede week van september naar het Mid- en Noordwesten af te reizen. We starten in Denver en vandaar maken we een rondje waarbij we allerlei National Parks, National Monuments en State Parks gaan bezoeken.
De keuze voor dit gebied was niet moeilijk. Die hadden we al lang op de planning staan voor een reis in het najaar.  Waarom? Nou, om deze redenen:

  • de herfstkleuren op deze route zijn prachtig
  • we kunnen een langgekoesterde wens om Moab aan te doen in vervulling laten gaan
  • een bezoek aan Yogi Bear Park is mogelijk
  • in deze tijd vindt de beroemde Buffalo Roundup plaats
  • Het geeft een mooi kijkje in de geschiedenis van Amerika

Allereerst even dit, Yogi Bear Park heet natuurlijk niet in het echt zo. Het is de naam die we bij ons thuis gebruiken voor Yellowstone NP. Hoe dat zo is gekomen weet ik niet meer precies. Het heeft vast iets te maken met de vele tekenfilms die we over Yogi Bear hebben gezien in het verleden.

De Grand Prismatic Spring in Yogi Bear Park, oftewel, Yellowstone NP

 

De reis start dus in Denver. We rijden vandaar naar Moab. Ons plan is om hier o.a. Arches NP en Canyonlands NP te bezoeken. Daarna is het door naar het noorden van het land, richting Grand Teton NP. Dit park ligt tegen Yogi Bear Park aan. Om bij Yogi Bear Park te komen rijden we dwars door het Grand Teton NP. Hier rijden we alleen doorheen omdat we anders met onze planning niet uitkomen. Hoe dan ook voert de route ons langs een aantal mooie uitkijkpunten waar we hopelijk uitzicht hebben op het landschap zoals op de foto hieronder. Naar zeggen is het hier prachtig in het midden van september.

 

Grand Teton NP in de herfst

 

Dan is het door naar West Yellowstone waarvandaan we Yogi Bear Park gaan verkennen. We hopen hier in een paar dagen zoveel mogelijk geisers, watervallen en bijzonder gekleurde warmwaterbronnen te zien. En natuurlijk gaan we heel veel wandelingen maken. Dat is toch altijd de beste manier om zoveel mogelijk te zien en de omgeving te ervaren.

 

De route gaat verder richting Custer State Park. Dit park ligt dichtbij een aantal iconische bezienswaardigheden zoals Devils Tower, Mount Rushmore en het Grazy Horse Memorial. We blijven hier dan ook een dag of vijf. En binnen deze 5 dagen valt precies het jaarlijkse event, de Custer State Park Buffalo Roundup.
Dit  is een event waar rond de 1350 bizons vanuit de heuvels naar het dal worden gedreven. Daar worden ze gecheckt op hun gezondheid en maakt men een selectie welke dieren verkocht worden. Het park kan maar een bepaald aantal bizons herbergen. De Roundup helpt hierbij. 

Stel je voor dat je een kudde van meer dan duizend van deze giganten de heuvels af ziet rennen. Geflankeerd door echte cowboys en cowgirls op paarden en in pick-up trucks. Het geweld van de stampende hoeven, het ' Yee-haw' geroep van cowboys en cowgirls, dat neemt je toch echt mee naar het 'Wilden Westen' van weleer, maar dan wel met een modern randje. Dit lijkt me geweldig om een keer te zien.

 

 

Na Custer State Park staat Badlands op de planning. Dit nationale park staat bekend om zijn vele fossielen en bijzondere geologische formaties. Verder rijdend naar het zuiden stoppen nog even in Scottsbluff, een National Monument, waar je meer kunt leren over de oorspronkelijke bewoners  en de emigranten die via deze plek verder het land doorreisden om zich uiteindelijk ergens te vestigen.

Onze reis langs allerlei parken eindigt bij het Rocky Mountain NP . Daar gaan we weer lekker wandelen en mooie meren, watervallen, gigantische bergen zien. Uiteraard volgen we ook de Trail Ridge Road, de hoogst gelegen highway van Amerika. En dat brengt ons dan uiteindelijk weer in Denver.

Na zo'n lange tijd de steden te hebben vermeden, lijkt het me geweldig weer de stad in te gaan zonder me zorgen te maken over Corona. Tegen die tijd zijn we ingeënt, dat maakt het een stuk makkelijker.  Daarnaast heb ik de hoop dat het in Amerika,  onder de nieuwe administratie, het virus serieuzer wordt aangepakt waardoor Corona iets meer onder controle is. Dat blijft natuurlijk afwachten, niets is zeker, dat hebben we allemaal het afgelopen jaar kunnen ervaren. Maar hoop doet leven, dus daar hou ik me maar aan vast.

De aankomende maanden ga ik de plekjes die we op de nieuw geplande reis tegenkomen en nog niet op onze site staan, toevoegen aan de website. Een lekker klusje wat heel veel voorpret meebrengt.