Music to my ears

Gepubliceerd op 12 april 2019 om 11:17

Ik hoor de tonen al door de radio, nog even en dan horen we ze live. Onze zesde en zevende stop staan helemaal in het teken van muziek, Country en Rock & Roll. Niet dat ik een megafan ben van Country Music of de ouderwetse Rock & Roll, maar op de een of andere manier word ik helemaal fan als ik in Amerika ben. Het hoort er gewoon bij.

We zijn al een aantal keer in de buurt geweest en het kwam er niet van maar nu gaan we dus echt Nashville bezoeken met natuurlijk een bezoek aan de Grand Ole Opry. De Grand Ole Opry is gastheer van de langst lopende Country Music radio show, misschien wel ter wereld. Ze begonnen hun uitzending in 1925 en zijn sindsdien nooit meer gestopt.

De line-up voor de show is grotendeels bekend en het ziet er naar uit dat het een mix is van verschillende stylen country muziek. Tot mijn grote verrassing is er die avond een element aan de show toegevoegd, een zogenaamde rode loper event. 21 Mei, tijdens ons bezoek, worden alle militairen bij de Grand Ole Opry in het zonnetje gezet. Dat beloofd een waar staaltje patriottisme te worden waar we waarschijnlijk met open mond naar zullen kijken. Wij Nederlanders zijn nu eenmaal niet opgevoed met het idee onze militairen als goden te vereren. Ik heb wel eens eerder in Amerika een massaal militair eerbetoon meegemaakt, voor militairen in Afghanistan, en ik weet dat ik daar compleet door verrast werd. Mensen zongen uit volle borst, gingen helemaal uit hun dak en alle gezichten straalden van trots. Ik kan daar maar een woord aan verbinden, bijzonder! Dit wordt dus waarschijnlijk weer zo'n bijzonder evenement. Ben benieuwd.

Natuurlijk is deze show niet het enige wat we willen horen en zien als het om muziek gaat. Broadway, met zijn vele kroegjes en livemuziek, slaan we zeker niet over. En niet te vergeten de leuke musea die er zijn zoals die van Johnnie Cash en Patsy Cline en het grootse Country Music Hall of Fame, daar gaan we dan ook zeker naar toe. We hebben hier 3 dagen en ik weet nu al dat dit veel te kort zal zijn.

Na drie nachtjes te hebben genoten van de Country Music is het door naar de Rock & Roll.

Memphis staat als zevende stop op het programma, zeg eigenlijk maar Graceland, het landgoed van Elvis Presley. Deze man fascineert mij. Nou ja, eigenlijk iedereen die tot een speciale status is verheven door de mensheid, of ze nou goed zijn of fout. Wat maakt het dat iemand zo'n status krijgt? Oké, ik weet, Elvis maakte bijzondere muziek en heeft een lans gebroken voor het vrij bewegen op het podium en op de dansvloer, maar toch, hij is al weer zo lang dood en zijn landgoed blijft een bedevaartsoord. Als je goed kijkt naar wie hij was qua mens en qua gewoontes dan zie je daar toch heel veel andere dingen die je herkent in je omgeving. Mijn conclusie is dat wij als mensen iemand nodig hebben waar we een bepaalde adoratie aan kunnen ophangen, die ons meeneemt in een 'prentend' wereld, om zo het leven een stukje meer zin te geven. Een andere verklaring heb ik er niet voor.

Ik hoop door een bezoekje aan zijn voormalig woonhuis en landgoed mij iets meer inzicht geeft waarom Elvis zoveel die-hard fans heeft. Onderweg van Nashville naar Memphis zullen we vast in de stemming proberen te komen door naar de King te luisteren. Lekker keihard, spiekers op max.

We blijven twee nachtjes in Memphis en op het landgoed van Elvis. Op het landgoed is namelijk een camping en dat leek ons wel zo handig. Kaartjes hebben we al op zak, een lief cadeautje van de kinderen voor mijn verjaardag. Met wat mazzel hebben we wat tijd over om naar Beale Street te gaan voor de beroemde BBQ die ze daar serveren en natuurlijk om de gezellige sfeer te ervaren die er moet hangen. Verder zullen we waarschijnlijk niet komen want we hebben maar één dagje om de boel te verkennen. Het grootste deel van die dag gaat naar de King. Mocht het leuk zijn in Memphis en vinden we het jammer dat we hier niet meer tijd hadden, dan zetten we het gewoon weer op ons lijstje voor een volgend bezoek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.