Hello Georgia

Gepubliceerd op 28 maart 2019 om 10:51

Onze derde en vierde stop liggen in Georgia. De natuur in Georgia is prachtig. De mensen zijn echter een ander verhaal. Je mag zeker niet iedereen over een kam scheren maar de meeste mensen die op het platteland wonen hebben het niet zo op buitenlanders en je proeft hier ook echt nog een sfeer van blanke superioriteit.

Daar kan ik niet zo goed tegen, discriminatie of je boven een ander stellen is iets waar ik een verschrikkelijke hekel aan heb. Maar zoals gezegd, niet iedereen is zo. We gaan ons maar focussen op de 'juiste' mensen en vooral genieten van alles wat de natuur ons biedt. De uitgestrekte katoenvelden, de grote pecannoten boomgaarden, moerassen en niet te vergeten de prachtige monumentale eiken met lange slierten Spaans mos aan de takken.

Prachtige bomen met Spaanse mos aan de takken.


Onze eerste stop in Georgia is Cordele. Op de camping hier hebben we eerder overnacht. Een mooie, kleine camping, met veel bomen en netjes onderhouden. Toen we hier de laatste keer waren was de camping overvol. Niet met campers of mensen maar met duizenden muggen. Je werd er gek van. Het was toen midden in de zomer, zo'n 40 graden. Ik hoop maar dat dit er iets mee van doen had want je kon echt niet buiten zitten, zelfs niet met een kampvuurtje. We zien wel. Anders wordt het binnen zitten.

Naast rijden en af en toe stoppen onderweg, staat er niets op het programma voor de rit richting Cordele. Dat wordt na een nachtje slapen anders. We verlaten dan de camping en gaan door naar Stone Mountain, vlakbij Atlanta. Daar gaan we niet rechtstreeks naar toe. We nemen een alternatieve route over het platteland en hebben een tussenstop ingepland bij Warm Springs. Dit plaatsje huisvest het oude vakantiehuis van president Franklin D. Roosevelt. Dit was niet zomaar een plek waar hij naar toe ging om te relaxen. Hij kwam hier omdat er bronnen zijn die naar zeggen een helende werken hebben.

President Roosevelt was in zijn kindertijd getroffen door kinderverlamming. Hierdoor was hij verlamd aan zijn onderlichaam. Men had hem verteld dat de bronnen hem konden helpen met zijn verlamming. Hij geloofde zo in de werking van de bronnen dat hij het landgoed openstelde voor lotgenoten zodat zij ook konden delen in dit wonder. Een bijzonder vakantiedorp was geboren.

Een aantal jaar geleden is een film gemaakt over Roosevelt en het landgoed in Warm Springs. Deze film heeft grote indruk op me gemaakt. Het vakantiehuis en het landgoed zijn nu een groot museum. Mijn fascinatie voor Amerikaanse presidenten en de indruk die de film over Roosevelt en Warm Springs op mij heeft gemaakt, zorgen ervoor dat ik de kans om een bezoek aan deze plek te brengen niet laat liggen.

In Plains zijn ze nog steeds trots op de voormalige president.


In de buurt kun je ook nog de woonplaats van Jimmy Carter bezoeken. Daar zijn we al eens geweest dus dat staat nu niet op het programma. In Plains vind je de National Historical Site Jimmy Carter. Ben je in de buurt dan is het zeker een bezoekje waard. Je kunt hier o.a. het geboortehuis, een bescheiden boerderij, van Carter bezoeken. Je ziet zijn oude slaapkamer, je kunt schommelen op de oude schommelbank op de veranda en rondlopen door de velden. Het geeft een goed inkijkje hoe het boerenleven van een niet al te grote boer er uit zag in het midden van de vorige eeuw.

Rond het avondeten hopen we aan te komen op de camping bij Stone Mountain. We hebben hier voor twee nachten een plekje midden in het park gereserveerd. We hopen na een lekker nachtje slapen vroeg op pad te gaan en als eerste de kabelbaan naar de top van de rots te pakken waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt, althans dat zegt men, over Atlanta en omgeving. Daarna gaan we de rest van het park verkennen. We kijken vooral uit naar het gedeelte wat iets verteld over de historie van de omgeving en de nature trails. Het park heeft een aantal originele oude gebouwen, een museum wat je vertelt over de historie en geologie van de berg en een expositie in de buitenlucht over de steengroeve die hier ooit was. Waar Stone Mountain vooral om bekend staat is de werelds grootste steengravure op de berg. In 1912 ontstond het idee bij de eigenaresse van de berg om op de noordzijde een gravure te maken over de Civil War. Verschillende beeldhouwers, waaronder één die ook aan Mount Rushmore heeft gewerkt, werden ingehuurd en kregen de taak dit in 12 jaar te realiseren. Helaas lukte dit niet door allerlei omstandigheden. Pas in 1972 werd de gigantische gravure voltooid. Zo op het oog lijkt het niet zo groot als het in werkelijkheid is. Dit heeft alles te maken met de enorme bergwand. Toch is deze gravure 27 meter hoog en 59 meter breed, in zijn klasse de grootste van de wereld.

Van maart tot oktober kun je op bepaalde data een lasershow zien die wordt geprojecteerd op de wand van de berg met de gravure. Op de tweede dag van ons verblijf is er zo'n lasershow. We gaan zo rond negen uur een mooi plekje zoeken op het grasveld voor de berg en sluiten zo de dag af. Morgen is het weer vroeg op pad naar een volgende mooie bestemming.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.