Gaan we echt naar de Midwest?

Gepubliceerd op 23 december 2023 om 09:26

Nog iets meer dan vier maanden en dan is het zover. Eindelijk gaan we de rondreis maken naar de Midwest. Startende in Denver rijden we via het zuiden van Colorado door Utah, Idaho, Montana, Wyoming, South Dakota en Nebraska het land door. Uiteindelijk eindigen weer na vijf weken in Denver. 

Deze reis staat al lang op de planning en niet alleen de reis zelf maar ook een aantal plekjes die we aandoen. Steeds door verschillende omstandigheden hebben we deze reis moeten afzeggen. Eerst kwam Corona, de vluchten werden gecanceld en daarna werd ik helaas ziek . Niets van dat alles is nu gaande dus 'fingers crossed' dat we eindelijk de reis kunnen maken.

Twee weken geleden sloeg de schrik me even om het lijf. Alles is geboekt en dat voelt goed. Geen zorgen, alleen maar voorpret. Maar dan ontvang je plots een mailtje van de luchtvaartmaatschappij 'Uw vlucht is gewijzigd'.

Voorzichtig maak ik het mailtje open. Ik ben bang om te lezen dat een bepaald traject niet langer beschikbaar is of dat de datum niet meer mogelijk is en daarbij dan allerlei opties die de hele reis in de war schoppen. Tot mijn grote verbazing kan ik niet ontdekken wat er gewijzigd is. Maar even bellen met de luchtvaartmaatschappij, besluit ik. Ook de medewerker van de servicedesk kan geen wijziging ontdekken. Tot hij ergens diep in het systeem ziet dat iemand per ongeluk eerder die morgen het stukje Amsterdam-Londen heeft gecanceld maar direct daarna weer heeft hersteld.
Een mailtje sturen nadat ze de vlucht cancelen is blijkbaar geen enkele moeite voor de maatschappij maar het schijnt onmogelijk te zijn om daarna een mailtje te sturen met 'Oeps, vergissing, alles is weer zoals van ouds'.  

Opgelucht haal ik adem en probeer mijn ergernis achter me te laten. Ga verder met de voorpret, vertel ik mezelf. En dat doe ik. Ergens in mijn achterhoofd zit nog wel de waarschuwing dat ik er rekening mee moet houden dat er toch nog wat gebeurt. De ervaring van jaren leert me dit. Bij bijna elke reis die je maanden van te voren boekt, zeker als die uit meerdere vluchten bestaat, komt een wijziging vroeg of laat. Gelukkig niet altijd een die de boel in de war schopt maar soms ook wel. Zo kregen we ooit te horen van Delta dat er niet meer gevlogen wordt naar Vegas op de dag van onze keuze. We kregen de volgende drie opties, een dag later vliegen, 6 dagen eerder vliegen of te annuleren. Dat was enorm schrikken omdat een dag later de hele reis overhoop zou halen en 6 dagen eerder vertrekken wel leuk klonk maar het saldo van mijn vakantiedagen aangaf dat dit er even niet in zat. De optie om te annuleren was iets wat ik helemaal niet wilde overwegen. Uiteindelijk hebben we gekozen om een dag eerder naar LA te vliegen en daarvandaan met de auto naar Vegas te rijden. Vandaar konden we de reis vervolgen zoals gepland. 

Dit is dan ook de reden dat wat ik ook boek,  ik altijd gebruik maak van accommodaties die je gratis mag annuleren of wijzigen. Het kan voorkomen dat je niet de optie hebt op een andere luchthaven te vliegen en dan zit er niets anders op dan alles of delen van de reis te wijzigen of soms zelfs te annuleren.

Dit keer hebben we de reis zo gepland dat we iets kunnen schuiven aan het begin of aan het eind mocht het voorkomen dat we een dag of wat eerder of later moeten vliegen. Als dat gebeurt dan kunnen we nog steeds alle voor ons belangrijke reserveringen aanhouden. Reserveringen op plekjes waar we al zo lang naar toe willen of waar het enorm moeilijk is om kort van te voren nog iets te vinden. 

Op de planning staat onder anderen een lang gewenst bezoek aan Arches en Canyonlands National Park, vlakbij de plaats Moab. Ik geloof dat we in de loop der jaren wel 5 keer hebben gepland daar naar toe te gaan maar dat om welke reden dan ook het steeds niet lukte. Het lijkt wel of er een vloek op rust. Ik besluit dat die vloek maar thuis moet blijven, deze keer gaat het gewoon door. 

Zoals het er nu naar uitziet gaan we een prachtige reis maken die maar liefst 5 weken duurt met een bezoek aan vele nationale parken, heerlijk afgewisseld door een verblijf in leuke interessante (cowboy) stadjes, comfortabel rijdend in een grote SUV over prachtige scenic routes.  Ik kan niet wachten.