Reizen in een huisje of leven uit een koffer?

Gepubliceerd op 5 januari 2024 om 08:35

Ergens in augustus 2023 hadden we onze vlucht al geboekt. In tegenstelling tot wat velen denken en zeggen is mijn ervaring dat hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het is. Ook nu blijkt dat weer. Onze vlucht is honderden euro's goedkoper dan als we nu hadden geboekt. 

Daarnaast is het heel handig als je al vroeg weet wanneer je vliegt. Je kunt direct starten met het plannen van een route. Zolang het maar begint en eindigt op de plek waar het vliegtuig aankomt en vertrekt, heb je alle vrijheid. 

Elk jaar bepalen we wat we per se willen zien. En dat bepaalt dan waar we op vliegen. Zo stond dit jaar Yellowstone en de Black Hills op het programma. Denver is dan een goede uitvalbasis. De tijd die we dit jaar hebben, meer dan vijf weken, geeft ons de ruimte om een grote rondreis te maken met als vaststaande stops de twee eerder genoemde natuurgebieden.

De camper is snel geboekt. Een fijne bijkomstigheid is dat we die bij Camperdays konden boeken. Bij hen is het mogelijk gebruik te maken van de volledige afkoop eigen risico, en bovendien hanteren ze de annuleringsvoorwaarden die in Amerika gelden. En die zijn een stuk gunstiger dan de reisorganisaties in Nederland vaak hanteren. Moet je om welke reden dan ook annuleren voor een bepaalde datum dan zitten er geen annuleringskosten aan vast, ook geen enkele administratiekosten. Heel netjes dus.

En die voorwaarde bleek al snel heel belangrijk te zijn. Inmiddels hadden we het plan opgevat via Moab en Salt Lake City naar Yellowstone National Park te rijden. Moab stond al voor de zoveelste keer op de planning dus ik had me voorgenomen dat het nu echt door zou gaan. Ik wil zo graag naar Arches National Park. Om dat park met een camper te bezoeken is het eigenlijk het beste om in het park zelf te kamperen. Om het park in te komen is heel lastig en parkeren met een camper nog lastiger. Als je in het park zelf logeert dan ben je de meute mooi voor.

Dit was tot voor kort een normale situatie op dagen in mei tot september bij de ingang van Arches NP.
Om deze reden zijn ze dit jaar gestart met de Pilot Timed Entry Ticket Systeem

Vlak na het boeken van de vlucht en de camper gekeken op de site wanneer je kon reserveren voor Devils Garden Campground, de enige camping in het park. In augustus stond op de site dat het een half jaar van te voren zou worden vrijgegeven. Dus keurig een alarm voor begin november in mijn agenda gezet. 

Op de bewuste datum ben ik ingelogd bij recreation.gov, en tot mijn grote verbazing was de 'window' om te reserveren verruimd. Je mag sinds kort al een jaar van te voren boeken. Nou, je raadt het al, alles vol. Niet weer, ging het door mijn hoofd. We kunnen het gokken dat we een 'timed entry ticket' kunnen krijgen. Maar die kun je pas drie maanden van te voren boeken. De enige echte oplossing is om een excursie te boeken onder leiding van een gids maar die zijn een paar honderd dollar per persoon. Een flink bedrag dus. Dat opgeteld met de torenhoge prijzen van de campings in Moab maakt dat een niet erg aantrekkelijk vooruitzicht. Ineens ontstond het idee om te kijken hoe duur het zou zijn om met de auto te reizen.

Zo gezegd, zo gedaan. En wat bleek, de reis met de auto is een stuk goedkoper. Oké, je moet dan wel elke keer met je koffers zeulen, alles uit- en weer inpakken maar dat is dan maar zo.

Needles Highway (Black Hills SD), een van de wegen die we nu kunnen volgen. Met de camper mag/kan je hier niet rijden.

Daarnaast geeft het wel heel veel vrijheid om nog meer te doen dan we in ons hoofd hadden. Zo zijn er prachtige scenic routes te volgen die niet toegankelijk zijn met een camper. En wat dacht je van het parkeren in de stad of kleinere steden, al met al is dat dan weer een heel groot voordeel. 

En, het mooiste van al is, dat mochten we geen 'timed-entry' ticket kunnen bemachtigen bij Arches NP, dan blijft er geld over om een tour te boeken. Kan ik dan eindelijk Arches zien.

We hebben de camper dus maar geannuleerd en snel een auto geboekt. Daarna gestart met het serieuze plannen van de reis. Hoe dat verliep vertel ik mijn volgende blog(s).


Note: Wil je ook naar Arches National Park? Je bent in 2024 verplicht om vooraf een tijdslot te kopen om het park te betreden. Dit hebben ze geïnitieerd om de idiote wachtrijen bij de ingang te verkleinen. Dit geld voor elk bezoek dat plaatsvindt tussen 1 april en 31 oktober en als je het park tussen 7 uur 's ochtends en 4 uur 's middags binnen wilt gaan. Klik hier voor de details.