Linksom, rechtsom, het blijft een puzzel.

Gepubliceerd op 2 januari 2023 om 15:18

“Als we dan toch naar het westen van Amerika gaan dan wil ik echt deze keer naar Moab, Zion en  Yosemite”, zeg ik tegen Frans. Frans kijkt me aan en zegt “Ik vind het prima, zolang we maar met de camper gaan”.  Geen probleem, dat zie ik ook wel zitten.  Oké, ons reisdoel voor 2023 staat. We gaan weer een reis maken naar het westen, naar Californië, Nevada, Arizona en Utah maar nu met de camper.

 

De voordelen van een camper

De laatste keer dat we hier waren reisden we met de auto. Wel handig want dan kun je makkelijk alle zijwegen pakken en de steden onderweg bezoeken. Met een camper ben je toch meer gebonden aan plekjes waar je makkelijk kunt parkeren en aan wegen die goed begaanbaar zijn zonder al te veel korte bochten. Maar daartegenover staat dat een camper zo zijn eigen voordelen heeft. Zoveel zelfs dat het links laten liggen van de grote steden en de kronkelige zijwegen wat mij betreft geen probleem is.

Een camper is je eigen huisje op wielen. Je kunt eten wat je wilt en bent niet gebonden aan de restaurantjes die je onderweg tegenkomt. En dat op zich is al een gigantisch voordeel. Zeker als je bedenkt dat ik absoluut niet warm loop voor fastfood. Af en toe een patatje, oké, maar al die kleffe broodjes met een nog klefferige hamburger erop, dat is niet aan mij besteed.
Een ander zeer groot voordeel is dat je maar één keer je koffer uitpakt. Reis je met de auto dan leef je uit de koffer. Niets is uitgepakt, en wat je pakt moet daarna weer ingepakt worden.
En dan hebben we het nog niet gehad over de prachtige plekjes die je onderweg tegenkomt. Plekjes waar verder niets is te bekennen dan een uitkijkpunt waar je de auto kunt parkeren. Daar kun je natuurlijk met je auto stoppen maar hoe fijn is het om je stoeltjes uit te klappen en onder het genot van een vers gezet kopje koffie en eigen gesmeerd broodje te genieten van al dat moois in de omgeving.

 

Voor het eerst boeken we een pakketreis

Het wordt dus een camper in 2023. Na wat uitzoekwerk kom ik er achter dat een camper boeken inclusief vlucht via Travelhome een stuk goedkoper is dan zelf alles samenstellen. We zijn een beetje van het zelf samenstellen, dat doen we al jaren. Maar na wat rekensommetjes blijkt dat wij deze keer echt niet tegen het aanbod van Travelhome kunnen opboksen. We boeken bij hen de pakketreis.

De reis die we hebben geboekt bestaat uit een rechtstreekse vlucht naar San Francisco, een hotel bij het vliegveld voor de eerste en laatste nacht en een grote, 30 foot, camper voor de overige nachten. Nu is het aan ons om de campings op de route die we willen volgen te boeken. 

Normaal gesproken kun je op je route ergens wel een plekje vinden op een camping. Boeken vooraf is niet nodig. Dat is anders als je naar de nationale parken gaat. De campings zijn op die plekken vaak heel snel vol. Sterker nog, in de meeste gevallen kun je precies vanaf een bepaalde datum boeken en binnen een paar uur is dan alles volgeboekt. Dat wordt dus heel goed plannen want we hebben afgesproken dat we zoveel mogelijk in de nationale parken willen overnachten. En, niet onbelangrijk, we hebben een lijstje gemaakt van parken waar we absoluut naar toe willen.

 

Memorial Wekend gooit roet in het eten

De parken die we willen bezoeken zijn bijzonder populair. Daarnaast hebben we zonder na te denken bedacht dat het een mooie tijd is om half mei te reizen. Dat is het natuurlijk ook. Het weer is  in mei vaak heel aangenaam en de natuur komt prachtig tot bloei. Ik was alleen vergeten dat het laatste weekend in mei het Memorial Wekend is.  De Amerikanen hebben dan een lang weekend en trekken massaal de natuur in. Knap stom want dit heb ik al eens eerder meegemaakt. Er was toen geen plekje op wat voor camping dan ook te krijgen behalve als je vooraf had geboekt. Dat zou ons deze keer niet gebeuren. Wij zorgen dat de campings geboekt worden. Ik verwacht dat het een enorme klus wordt want op het programma staan hele populaire parken. Niet alleen populair bij ons maar ook bij de Amerikanen zelf. 

Hoe we de reis ook plande, welke richting we de route lieten lopen, ik kon geen route vinden waarop we niet precies tijdens Memorial Wekend uitkwamen in Arches NP of Zion NP. We beseften al gauw dat dit voor veel problemen kon zorgen.  Beide parken staan in de top tien van meest populaire parken.

 

Terug naar de tekentafel

We moesten terug naar de tekentafel. Wat we nu in gedachte hadden ging niet lukken. Na lang debatteren besluiten we Moab, de plek waar Arches NP ligt, te laten vallen. Het was even slikken maar het was simpelweg de enige optie om de route rond te krijgen. Moab bewaren we maar voor de toekomst.

Opgelucht halen we adem. Maar dat was iets te voorbarig. Er stonden ons nog een aantal obstakels te wachten. Wat die precies waren en hoe we die hebben opgelost lees je in de volgende blog.