Overseas Highway - Florida Keys

Vanaf het vaste land in het zuiden van Florida loopt de Overseas Highway. Het brengt je naar het meest zuidelijke puntje van Amerika. Onderweg rijd je over 42 bruggen en passeer je talloze eilandjes. Er zijn hier een aantal mooie State Parks en op de eilandjes kun je genieten van prachtige strandjes met uitzicht op het helder blauw water. Je kunt hier ook heerlijk snorkelen en duiken, zwemmen met dolfijnen of de schattige Key Deer zien. En dan helemaal in het zuiden is het gezellige stadje Key West, de plek waar Ernest Hemmingway in de jaren dertig van de vorige eeuw woonde en twee boeken schreef. 

 

Stukje geschiedenis

De weg volgt een voormalige spoorweg route van Miami naar Key West. Het was het werk van Henry Flagler's Florida East Coast Railway en bedoeld om de Keys met het vasteland te verbinden. De bouw begon in 1905 en eindigde in 1912. Het spoorwegproject van Flagler was helaas van korte duur. Een orkaan uit 1935 vernietigde meer dan 48 km van het spoor. Restauratie duurde jaren. Tijdens het restauratieproces besloot men de rails om te bouwen tot een snelweg.

De aanleg van de snelweg begon eind jaren dertig en het was een ongelooflijke technische prestatie, met ruim 118 km aan rijbaan en 42 overzeese bruggen, die van Key (eiland) naar Key lopen voorzien van een reeks gigantische bogen van beton en staal. De weg werd voltooid in 1938 en in 1982 werden 37 bruggen vervangen door bredere, zwaardere overspanningen, waaronder de bekende Seven Mile Bridge bij Marathon. De fundering maakt gebruik van enkele van de oorspronkelijke overspanningen, evenals de koraalbodem van de verschillende Key’s en speciaal geconstrueerde kolommen.

Seven Mile Bridge

Het beroemdste deel van de snelweg is de iconische Seven Mile Bridge. Het is een 10887,5 meter, net geen 7 mile, lange brug en was ooit één van de langste bruggen ter wereld toen het eerste gedeelte in 1912 werd geopend. Vandaag de dag is het nog steeds de langste segmentbrug van de wereld. Met een hoofdrol in actiethrillers 2 Fast 2 Furious, Mission Impossible III, I Am Number Four en James Bond-film License to Kill, is de Seven Mile Bridge net zo indrukwekkend in het echt als op film. De brug is vaak het doelwit van orkanen in de regio. Schade door een orkaan zorgde al eens dat de brug herbouwd moest worden. Men heeft toen de oude zwenkoverspanning vervangen door een stevigere 20 meter hoge boog. Deze  hoge boog heeft, naast dat het een stevigere basis vormt, ook als voordeel dat boten doorgelaten kunnen worden.

 

Florida Keys

De Overseas Highway loopt dwars door de Florida Keys.  De benaming Keys is afgeleid van het Spaanse woord Cayos dat eilanden betekent. De Florida Keys bestaan uit zo'n 1700 kleine eilandjes die je merendeel alleen per boot kunt bereiken. Het meest zuidelijke puntje van de Keys is Key West. Hiervandaan is het maar een klein stukje varen naar Cuba.
Een verblijf op de Keys is relatief duur in vergelijking met het vaste land. 

 

Klimaat

Er heerst een tropisch klimaat. De temperatuur daalt hier zelden onder de 15 graden. Gemiddeld ligt de temperatuur ver boven de 24 graden. In de maanden mei tot en met oktober kan het van tijd tot tijd stevig regenen. De overige maanden zijn een stuk droger. Van juni tot eind november is het orkaanseizoen. Het is dan bijzonder belangrijk om het weer in de gaten te houden. 

 

zonsondergang en zonsopgang

Het weidse zicht biedt met name tijdens zonsondergangen, maar ook tijdens zonsopgangen voor mooie fotomomenten. Tijdens de zonsondergang zorgt de zon voor een stralende roze, oranje en paarsblauwe gloed aan de horizon.  Tijdens de zonsopgangen werpen de steeds groter wordende gloed stralen van de zon een glinsterend licht over de zee. Het vastleggen op camera van deze momenten zorgt voor prachtige plaatjes.

 

Zonsondergang Key west - Foto door Lonni Besançon

Zonsopgang van de Keys

Fantasy Fest

Fantasy Fest is een jaarlijks 10-daags feest voor volwassenen. Ontstaan in 1979, georganiseerd door een kleine groep inwoners van Key West, is dit feest gecreëerd om bezoekers naar het eiland te trekken tijdens de rustige oktobermaand.
Klik hier voor meer info

 

Eilanden

Je komt onderweg talloze eilanden tegen. We hebben een viertal plekken uitgekozen waar veel leuks en interessants te zien en doen is. Rijdend van noord naar zuid zijn dat:

Key Largo - Ook wel de Dive Capitol of the World genaamd. Het is een eiland waar het genieten is van de mooie zandstranden, waar snorkelen of duiken bijna overal kan en je wandelend de natuur kunt ontdekken. Zwem met de dolfijnen of maak een boottochtje. Aan het eind van de dag is het niet moeilijk een lekker restaurantje te vinden waar de heerlijkste gerechten worden geserveerd.
Klik hier voor meer info 

 

Islamorada - Dit is eigenlijk geen eiland maar een plaats die bestaat uit zes verschillende eilanden. Islamorada staat vooral bekend om zijn sportvisserij. Het heeft de grootste sportvisserijvloot ter wereld. Bezoek een van de mooie State Parks, breng een dagje in en om het water door of bezoek een museum waar je meer leert over de geschiedenis van het duiken en de Florida Keys.
Klik hier voor meer info 

 

Marathon - Ook Marathon is en verzameling van eilanden. Deze verzameling omvat Boot Key, Knight Key, Hog Key, Vaca Key, Stirrup Key, Crawl Key, Little Crawl Key, East and West Sister’s Island, Deer Key, Fat Deer Key, Long Point Key en Grassy Key.

Klik hier voor meer info 

 

Key West

Key West, het meest zuidelijke punt van de Verenigde Staten staat bekend om zijn mooie stranden, het bruisende nachtleven en de historische bezienswaardigheden. Een auto heb je hier niet nodig, je verkent het eiland het beste te voet of met de fiets. Key West is onderdeel van Key West City dat bestaat uit de eilanden Key West, Sigsbee Park, Fleming Key, Sunset Key en het noordelijk deel van Stock Island.

Klik hier voor meer info